Bir zamanlar Latin Amerika uyuşturucu cenneti olarak bilinirdi. ABD tarafından idare edilen ülkeler, arka bahçe olarak kullanılırdı. Doğal kaynakları ABD tarafından istenildiği şekilde kullanılırdı. Açıktan sömürgeydiler. Latin Amerika’nın ABD tipi darbeler ile idare edilen bu ülkelerde ister istemez dünyaya gelen çocuklarda, küçük yaşlarda uyuşturucu ve sokaklar ile tanışırlardı.
Amerikan vari askeri darbeler ile yönetilen, Latin Amerika’nın birçok ülkesi zaman içinde ABD’ye kafa tuttu. Direndi ve özgürlüklerini kısmende olsa kazandı. Bu ülkelerden biri de Venezuella’dır. Simon Bolivarcı iktidarlar Latin Amerika ülkelerine gelince, uyuşturucu ekimi ve ticareti engellendi. Peki, kötü alışkanlıklar edinen çocuklar nasıl tedavi edilecekti. Kötü günlerin kalıntıları nasıl silinecekti. Latin Amerika nasıl ayağa kalkacaktı. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri ile mücadele edilecekti Onlaraın seviyesine çıkılması gerekiyordu.
Venezüella’da çocukların müzik ile sokak suçlarından uzak durmalarını sağlamak için yaşama geçirilen “El Sistema” modeli ülkenin yapısını olumlu yönde değiştirdi. Dünyanın bazı ülkeleri ‘El Sistema’ adı verilen bu yapıyı örnek aldı. Türkiye’de ise müziğin her yaştan insanı olum yönde geliştirdiğine inanan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, ‘El Sistema’ örneğinden yola çıkarak, Eskişehir sistemini gelştirdi.
İKİ ELİN SESİ VAR
Başkan Ataç, Tepebaşı İlçesi sınırları içinde öğrenim gören 7 ile 17 yaş çocuklara çağrıda bulunarak, müzik ile tanışmalarını istedi. Tepebaşı Belediyesi’nin İki Elin Sesi Var Çocuk ve Gençlik Senfoni Orkestrası müzikle tanıştırdığı çocuk sayısı 3 bine dayandı. 2015 de orkestra 40 çocukla çalışmalarına başlamıştı. Nereden nereye, bu çalışma karşısında heyecanlanmamak elde değildir.
Ataç her çocuğun müzik ile tanışabilmesi için, orkestraya katılmak isteyen her çocuğa o büyülü dünyanın kapılarını açtı. Yetenekli çocuklarda bulunmuş oldu. Yeteneği olmayan çocukta orkestraya katıldıktan sonra durumunu görerek, merakını gideriyor. Yetenek yoksa orkestra elemanı olamıyor. Ama kaliteli müzik dinleyicisi oluyor. 3 bine yakın çocuğun ailelerinde devreye girmesi ile Eskişehir Senfoni Orkestrasının seyircisi de arttı. Geniş bir kesim klasik müzik dinlemeye başladı. Mozart, Beethoven gibi ve Türk klasik besteci ve yorumcuları ile tanıştı. Bunlar az şeyler değildir.
BAĞIŞLARLA KURULDU
İki yıllık küresel salgın süreci olmasaydı, İki Elin Sesi Var Çocuk ve Gençlik Senfoni Orkestrası daha da büyürdü. Salgın orekestranın çalışmasını ve katılımı yavaşlattı. 2015 yılında Eskişehirlilerin gönüllü katkıları ile orkestraya enstürmanlar alındı. Tepebaşı’nda müziğin iyileştirici ve brileştirici gücü kürsesl algın sonrasında bir kez daha bizle beraber oldu. Orkestranın son konseri herkese iyi geldi. Orkestrada Eskişehir’in enleri ya da klasikleri içinde yeri aldı.
![]() |
![]() |
Cenk Ataç’ın Eskişehir,Bilecik, Kütahya ve Afyonkarahisar Dişhekimleri Odası Başkanı olması beni 34 yıl önceye götürdü. 34 yıl önce Eskişehir Milliyet Bürosunda gazeteciliğe başladığımın ikinci günü gaztemizin Eskişehir’deki bürosuna 4 ili kapsayan diş hekimleri odası kurulduğu açıklaması ile Ahmet Ataç’ın konuya ilşkin bir basın açıklaması geldi.
O günün koşullarını diş hekimleri odası başkanı sıfatıyla değerlendiren Ahmet Ataç’ın o güzel açıklaması üzerine bende kendisini arayarak, haberi fotoğraflar ile değerlendirelim önerisinde bulundum. Tabii ki, biz hemen dişhekimleri odası başkanı Ahmet Ataç ile buluştuk. Onun oda başkanlığı döneminde kaliteli bir dişhekimleri dergisi de çıkardık. Ben birlikte odanın Bilecik, Küthaya ve Afyonkarahisar’daki çalışmalarına da katıldım.
Ataç, felaket saçan sokak dişçileri ile mücadele etti. Bende haberler ile kendisine Eskişehir ile diğer üç ildeki diş hekimlerine destek verdim. Dişhekimlerinin birçok çalışmasına ve mutluluğuna ortak oldum. Onların mutlu va kötü günlerinde yanlarında olmaya çalıştım. O günden bugüne yanyanayız. Allah mutluluğumuzu bozmasın.
34 yıl geçmiş. Cenk baba mesleğini ele aldı. Başarılı bir diş hekimi oldu. Dişhekimleri odasının 18. döneminde de babasının kurduğu odanın başkanlığını üstlendi.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!