Korona virüs salgının hız kesmediği bugünlerde, tam tersine virüs yukarıya doğru giden bir eğri sergiliyor. Sonbahar mevsimine girmemiz ile birlikte, grip ve zatürre vakaları da Korona virüs vakalarına eklenerek, karışıklık yaratacak. Korona virüs aşısını dört gözle beklerken, zatürre aşısı ile grip aşısını tartışıyoruz. Olalım mı, olmayalım mı?
Bu tartışmalar sürerken, önceki gece Eskişehir İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı yeni kararlar heyecan yarattı. Biz kurulun gece aldığı kararları hemen internet sitemizden Eskişehirlilere duyururken, birkaç saat sonra da bu kararları, haber ajansları da abonelerine servis etti.
Eskişehir’de 65 yaş ve üstü hemşerilerimize yeni yasaklar geldi. Pazara, çarşıya her zamanki gibi gidemeyecekler. Toplu taşıma araçlarından yararlanamayacakları saatler de var. Hıfzıssıhha Kurulu, iş çıkış ve giriş saatlerinde 65 yaş ve üstü hemşerilerimizi toplu taşıma araçlarından men etti. Düğün, nişan ve sünnet organizasyonlarına da yeni düzenleme yapıldı. Ancak, komşu iller başta olmak üzere, düğün, nişan ve sünnet organizasyonlarda aldığı kararlara ‘sokak düğünü’ kavramını ekleyerek, kafa karışıklıklarını ortadan kaldırmışlardı. Bizim Hıfzıssıhha kurulunun kararları daha net bir şekilde yazılarak, açıklanmalıdır, diye düşünüyorum. Kararların altı birkaç kez çizilmelidir ki, yoruma açık olmasın. Herkes uymada tereddüt göstermesin.
Eskişehir Korona Virüsle mücadelede komşu illerimiz dâhil çok sayıda ilden daha iyi durumdadır. Eskişehir’e dışarıdan, düğün, nişan veya başka organizasyonlarla gelenler virüsü taşıyor diye düşünüyorum. Mesela geçtiğimiz günlerde cami imamımız Ankara’ya bir organizasyona katıldı, döndüğünde korona virüslü çıktı. Şehirlerarası yayılımlar yasaklardan daha önemli olmalıdır. Korona virüsle, yaşam arasındaki ince çizgi iyi takip edilmelidir.
Bakanlığımızın Bilim Kurulunda görev yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi , Uygulama ve Araştırma Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, herkesin Eylül-Ekim ayı ile birlikte grip aşısı olabileceğini söyledi. Zatürre aşısını ise risk gruplarının olması gerektiğinin altını çizdi. Aylar önce yaz mevsimi başladığında korona virüsün gerileyeceği konuşuluyordu. Sıcak havalar, yurttaşların seyahatler nedeniyle virüsün yayılımı arttı. Şimdi, sonbahar ve kışın neler yaşayabileceğimizi tartışıyoruz, konuşuyoruz. Çünkü, virüs yeni bir virüs yaşadıkça etkilerini ne yapabileceğini ve mücadele yöntemlerini geliştiriyoruz.
ESKİŞEHİR’DEKİ HASTANELER
Küresel salgın ancak, toplumsal dayanışma ile aşılabilir. Sağduyu her zaman hâkim olmalıdır. Ancak, konunun uzmanı olmayan bazı hemşerilerimizin sosyal medyada ya da halka açık toplantılarda gelişi güzel yorum yaptığını görüyoruz. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca her akşam televizyonlara çıkarak, sayıları açıklıyor. Artış varsa söylüyor. Artışın nedenleri ile vaka sayısını düşürmek için neler yapılması gerektiğini de anlatıyor. Yurttaşlara düşen görev de kurallara uyulmasıdır. Eskişehir’de korona virüsle mücadele üç hastanede devam ediyor. Özel hastanelerde katkı veriyor. Devlet hastanelerindeki standart doluluk oranı yüzde 59.1 dir. Üç hastanenin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70’e ulaştı. Solunum cihazlarındaki doluluk oranı yüzde 26’dır. Yani, makineye bağlı korona virüs tedavisi gören hasta sayısı Eskişehir’de azdır.
![]() |
Korona virüs ile mücadele sürerken, yaşamda devam ediyor. Durdurulamayacak bir olay varsa, o da yaşamın kendisidir. İlkokul, ortaokul, lise veya üniversitelerimizin açılıp açılmayacağını ya da eğitimin uzaktan olacağını tartıştığımız bu günlerde gençlerde üniversitelere kayıt olmak için çalışıyor. Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin spor Bilimleri Fakültesinde genel yetenek sınavı var. Pandeminin gölgesinde sınav yoğun güvenlik önlemleri ve korona virüsten korunmanın 14 şartı ile yapılıyor. Bu dönem üniversiteye girecek gençlerin payına da bu işler düştü. Yaşam döngüsünün ne zaman ne şekilde karşımıza çıkacağı belli olmuyor.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!