Moskova Kent Meclisi Kültür ve Kitle İletişim Komisyonu, Hemşerimiz tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre'nin Rusya'nın başkentinde bir anıtının açılmasını onayladı.
Belediyenin ilgili biriminin Başkanı Yevgeni Gerasimov son toplantıda, projeyi tekrar gündeme getirdi. Toplantıda sert tartışmalarda oldu. Sonuçta, Anıtın başkentteki Muzeon Sanat Parkı'na dikilmesi kararı alındı.
Toplantıda, bazı milletvekilleri ise, Rus müfredatında Yunus Emre hakkında hiçbir bilginin olmadığını söne sürdüler. Burada bence Kültür Bakanlığımız ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesine önemli görevler düşüyor. UNESCO’nun bu yılı ikinci kez ilan etmesinin ardından, Moskova’da Yunus Emre anıtı dikilme kararı önemlidir.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Rus yetkililer ile görüşerek, anıtı Eskişehir’de hazırlayabilir. Her şeyden önce Yunus Emre Eskişehirlidir. Anıt ile birlikte geniş bir coğrafyada Eskişehir’ine Türkiye’nin tanıtımı yapılabilir. Ayrıca, bu yıl Türk-Rus ilişkilerinin başlangıcının 100. Yılıdır. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşının ateşten gömlek giyildiği günlerde karşılıklı olarak başlattığı ilişkiler sonucunda, emperyalistlerin bölgeden atıldı ve bölge rahat etti. Anıtın dikilmesi ile ilgili bize düşen bir görev olursa, kentimiz ve hemşerimiz Yunus Emre için görevi üstleniriz.
ANKARA’DAN SONRA, ESKİŞEHİR’E ANIT
Geçtiğimiz günlerde bende gazetelerden okudum. Ankara'da, uzaya giden ilk insan olan Sovyet kozmonotu Yuriy Gagarin'in, anıtı dikilecekmiş. Bu olaya Eskişehir’i de dahil etmek gerekir. Gagarin jestine Moskova Yunus Emre ile karşılık verdiğine ve Yunus Emre’nin hemşerimiz olduğuna göre, Eskişehir’in devreye girmesi gerekir. Eskişehir’de belediyemizin büyük parklarına Rusya ile iyi ilişkilerin karşılığı olarak, bir anıt dikilebilir. Avrasyacılığın reyting yaptığı şartlarda, bu anıtların karşılıklı dikilmesi daha büyük önem taşıyor.
![]() |
Önceki gün tüm dünya ülkelerinin önemli şehirlerinde ‘Dünya Saati’ etkinliği yapıldı. İklim krizine dikkat çekmek için, bütün dünya şehirleri önemli yapılarını, yerel saatleri ile 20.20-21.30 arasında kararttı. Yaklaşık bir yıldır virüsü nasıl yeneceğimizi konuşuyoruz. Ülkeler düzlüğe çıkmak için dünyada 4-5 aşı firmasının peşinde koşuyor. Milyonlar henüz aşıya ulaşamadı. Virüs, ekonomik kriz veya dünyanın damının delinmesi hep iklim krizi nedeniyle yaşanıyor. İnsanlık elbirliği ile dünyanın kaynaklarını gelişi-güzel tükettiği nedeniyle krizler karşı karşıya kalıyoruz.
Tüm dünyadaki ‘Dünya Saati’ etkinliği bize kaynakların iyi kullanılmasını hatırlatıyor. Eskişehir’de dünyanın önemli kentleri ile sadece Tepebaşı Belediyesi ‘Dünya Saati’ etkinliği yaparak, küresel iklim değişikliğine karşı, dünya insanlarının, ülkelerin işbirliği yapmasını gündeme getirdi.
Sosyal medyada Yunus Emre Hastanesinde eskiden görevli bir doktor hakkında yazılar yazılması üzerine, özellikle bu küresel salgın döneminde önemli sağlık hizmetleri veren Yunus Emre Devlet Hastanesinin başarılı başhekimi uzman Dr. Mustafa Karagülle, kamuoyuna açıklama yapmak zorunda kaldı. Karagülle, konuyla ilgili yazılarda adı geçen doktorun” Muayene odasını içeriden kilitleyerek işgal etmiş ve polikliniğin hizmet vermesine engel olarak hizmetin aksamasına ve hastaların mağdur olmasına sebep olmuştur” dedi.
Sonuçta, Yunus Emre Devlet Hastanesinde binin çok üstünde çalışan var. Kusuru ve suçu sabit görülen bir doktor, hastanın başhekimi ve disiplin kurulu tarafından disipline sevk edildi. Disiplin soruşturması sonucunda, doktor başka bir kuruma atandı. Hastanenin başhekimi uzman Dr. Mustafa Karagülle, Küresel salgın koşullarında, Kovid-19’a yakalanarak, çok ciddi tedavi gördü. Ölümden döndü. O dönemi bendenizde an an izledim. Halk ve toplum sağlığı için gecesini-gündüzüne kadar bir başhekim hakkında söz söylerken, bilnçli olmak gerekir.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!