Eskişehir Haber isimli sitede 14 Temmuz 2020 Tarihinde yayınlanan bir haber dikkatimizi çekti.
Haller Gençlik Merkezi’nin hemen yanında, Bağlar Caddesi olarak bildiğimiz. Kısa süre önce Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN Bulvarı ismini alan yol kenarında bir bina fotoğrafı paylaşılmıştı.
Tamamlanmak üzere olan binada inşaat künyesinin bulunmayışı dikkat çekmiş. İnşaat neredeyse bitmiş ama künyesi yok. Kim yapıyor, ne amaçla yapıyor, ruhsat numarası ne? Bu bilgilerin hiç biri yok.
Herkesin titizlikle uyguladığı bir yükümlülüğü birileri uygulamamış. Ve bu merak konusu olmuş. YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ’ne göre inşaat da künye bulunması zorunlu. Künye şu bilgileri içerecek: İnşaatın açık adresi (mahalle, cadde, sokak, numara, ada, parsel, semt, ilçe ve il adları),İşverenin ad ve adresi(mahalle, cadde, sokak, numara, ada, parsel, semt, ilçe ve il adları),Proje tipi ,Görevlendirilmesi halinde proje sorumlusunun adı ve adresi, Proje hazırlık safhasındaki sağlık ve güvenlik koordinatörünün veya koordinatörlerinin adı ve adresi , Proje uygulama safhasındaki sağlık ve güvenlik koordinatörünün veya koordinatörlerinin adı ve adresi, İşin planlanan başlama tarihi, Planlanan çalışma süresi (inşaatın muhtemel bitiş tarihi),Yapı alanında çalışacağı tahmin edilen azami çalışan sayısı, Yapı alanında bulunması muhtemel yüklenicilerin sayısı, Belirlenmiş olan yükleniciler hakkında bilgi.
Künye koymamanın amacı ne olabilir ki, unutulmuş olması mı diye düşünürken 16 Temmuz 2020 Tarihli diğer haberi gördüm.
Üzerinde bina yapılan arsa Eskişehir Büyükşehir Belediyesine aitmiş. İmar planında sosyal ve kültürel tesis alanı olarak görünüyor. Sosyal ve kültürel tesis alanı nedir diyecek olursanız, kanun ve yönetmeliklerde açıklanmış. “Sosyal ve kültürel tesis alanı: Kütüphane, sergi salonu, müze, sinema ve tiyatro, kreş, anaokulu, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, yaşlı ve engelli bakımevi, rehabilitasyon merkezi, kadın ve çocuk sığınma evi, şefkat evleri gibi kullanımlara ayrılan kamuya veya özel şahıslara ait alanlardır.”
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bu alana böylesi faydalı bir inşai faaliyette bulunuyor ise neden ne inşa ettiğini açıklamıyor.
Neden ihalesini duymadık? Neden sözleşmesini duymadık? Neden künyesi dahi yok?
Sosyal ve Kültürel tesis alanına inşa edilecekler sınırlı. Burada inşa edilenin kamu yararı taşıyan : Kütüphane, sergi salonu, müze, sinema ve tiyatro, kreş, anaokulu, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, yaşlı ve engelli bakımevi, rehabilitasyon merkezi, kadın ve çocuk sığınma evi, şefkat evleri gibi kullanımlara ayrılmış olması gerekli. Bu konuda kimse açıklama yapmayacak mı?
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!