Kelime anlamı, kırmızı mavili sesli ışık. Işıklı ve sesli uyarı işareti olarak da 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu Yönetmeliği’nde geçiyor. Bu yönetmeliğin amacı trafik güvenliğinin ve trafik düzeninin sağlanması
Bu yönetmeliğe göre,
1) Işıklı uyarı işareti,
“Ambulanslarda, organ ve doku nakil araçlarında, trafik ve genel zabıtaya ait araçlarda mavi-kırmızı veya mavi, Karayolları Genel Müdürlüğünün sadece trafik hizmetlerine tahsis edilen araçlarında mavi, itfaiye ve afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlarda kırmızı renk ve ışık veren ve normal hava şartlarında 150 metreden görülebilen, dönerli veya aralıklı yanıp sönen lambalı cihazlardır.”
2) Sesli uyarı işareti,
“Araçların üzerinde veya görülmeyen kısımlarında bulunan canavar düdüğü, siren veya çan gibi en az 150 metreden duyulabilecek şekilde ses çıkaran cihazlardır.”
Bu cihazlar geçiş üstünlüğü olan araçlar ayırt edilebilsin diye takılıyor. Geçiş üstünlüğü olan araçlar ise hizmetin yerine getirilmesini sağlamak amacına uygun olması şartıyla, Karayolları Trafik Kanunu ve bu Yönetmelikte gösterilen trafik kısıtlamalarına ve yasaklarına bağlı değil.
Geçiş üstünlüğü bulunan bir aracın duyurulur veya görülür işaretini alınca, bu araçların kolayca ilerlemelerini sağlamak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak sürücülerin görevi.
Bu bilgileri neden tekrar etme gereği duyduk? Çünkü bu konudaki mevzuat değişti ve geçiş üstünlüğü olan araçlara 600 milletvekilinin aracı da eklendi.
Acil durum araçlarına, devletin en üst kademesindeki 29 kişinin araçlarına 600 milletvekili aracının da eklenmesi ve bu sayının artacak gibi görünmesinde bir fikre göre hiç sakınca yok.
Tamam peki sakınca yok da, trafik kuralları neden var?
Olmasın onlar da. İsteyen istediği gibi araç kullansın. Kırmızı ışık diye bir şey olmasın. Kavşaklarda kurallar olmasın.
Kamu güvenliği ne olacak bu durumda?
Hiçbirimiz acil durum müdahale aracının, doku ve organ nakli aracının itfaiyenin, kan kaybedene müdahale eden ambulansın neden geçiş önceliği var diye bugüne kadar sormadık.
Milletvekillerinin bu geçiş önceliğine nasıl ve neden ihtiyacı var? Kamunun hangi üstün menfaati söz konusu kırmızı ışıkta durmamalarında diye soruyoruz ama.
Milletvekilinin kırmızı ışıkta durduğunda can güvenliği mi olmuyor? Neden koruma yerine “çakar” talep ediyorlar diye merak ediyoruz mesela. Aceleleri mi var. Neye, nereye?
Toplum menfaatini etkileyecek bir acelesi olma hali mi? Kırmızı ışıkta beklemenin can güvenliğini etkilemesi mi? Sebep ne olabilir?
Sebepleri merak edip uygulamayı hukuki bulmuyoruz. Yerinde bulmuyoruz. Trafik güvenliğini olumsuz etkileyeceğini, can ve mal kaybına sebebiyet verebileceğini düşünüyoruz.
Bunun dışında bu değişikliğin rahatsız eden bir yönü daha var.
Umuyoruz ki… Bunu talep etme sebebi “bakın milletvekili geliyor. Bakın nasıl ayrıcalıklı ve üstünüm” diyebilme hali değildir. Umarım ne teklifi yapanın, ne kabul edenlerin böyle bir motivasyonu yoktur.
Umarım bilmediğimiz bir şeyler vardır.
Aksi bizi trafik güvenliği kadar etkiliyor çünkü. Aksi olası bir trafik kazasından daha fazla yaralıyor.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!