Senem ONEN, İtalya’da bir üniversitenin biyoloji departmanında araştırma görevlisi olarak çalışıyor.
İtalya’da şu an Covid-19 (Coronavirüs) sebebi ile sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.
Senem hanım ülkedeki durum ile ilgili bir video çekmiş. Durumu daha net anlamamıza, içselleştirmemize neden olan kısa bir anlatı… Kendisine teşekkür borçluyuz. Hasta sayısı nasıl bu kadar arttı, neler yapılabilir yaşayan birinden dinliyoruz.
Anlattıklarından özetle şu sonuç çıkıyor. Hastalığın yayılma hızını sağlık sisteminin kaldırabileceğinin üzerine çıkartmamak gerekiyor.
Ana amacımız bu olacak. Kontrol altına almak ancak bu şekilde mümkün. Davranışlarımızın sorumluluğunu yalnızca biz değil, tüm toplum alacak. Dikkatli, sorumlu, özverili olmalıyız.
El sıkmayan birini gördüğümüzde aslında kendisini ve karşısındakini değil, tüm toplumu koruyor.
COVİD-19 bir tür coronavirüs. Bulaştığı kişilerin en fazla %4’ e kadarı için ciddi seyrettiği görülmüş. Bu oran daha az da olabilir. Enfekte yani hastalığın bulaştığı kişi sayısının az tespit edilmiş olması mümkün. Ciddi seyreden vaka sayısı daha düşük olabilir gerçekte.
Peki, ciddi seyretme olasılığı %2-%4’lerde olan bu hastalık ile ne yapacağız? Ellerimizi yıkamamız, dezenfektasyona dikkat etmemiz, hangi amaca yönelecek? Hiç hasta olmamak için mi çabalıyoruz?
Ortada bilinen bir durum var ki, ciddi seyreden vakaların yaş ortalaması yüksek ve kronik hastalıkları var.
Şimdi buradaki çıkarım yaş durumuna göre “bana bir şey olmaz” demek olmamalı. Yirmi yaşında, sağlıklı bir genç kendisine hiçbir zarar gelmeyeceği düşüncesi ile gündelik hayatına devam etmemeli.
Şöyle ki, bize zarar vermez ama taşıdığımız bir başkasına zarar verebilir.
Zamanında müdahale, iyi bakım, kötü sonuçları önlüyor. Yani bahsi geçen oranlar daha da düşürülebilir. Fakat gerçekten ihtiyacı olan biri sağlık kuruluşuna başvurduğunda orada “boş yatak” bulabilmeli. Şu da çok açık ki, sağlık sistemimiz İtalya’dan, İspanya’dan çok çok iyi. Bakım ünitelerimiz, yatak sayımız çok daha fazla. Sağlık hizmetlerine ulaşma konusunda çok daha az sorun yaşayacağız.
İşte bu avantajımızı kesintisiz kullanabilmemiz için, hastalığın yayılma hızını yavaşlatmamız gerekiyor.
Yayılma hızını yavaşlatmak ise az temas ile olacak. Günlük hayatımıza, sosyal ilişkilerimize ara vereceğiz. Sağlık bakanlığı tarafından konulan tüm yasaklara uyacak, önerileri yerine getireceğiz.
Ve bunu yalnızca kendimiz için değil, ülkemiz için yapacağız. Vaka sayısı hızlı ilerlemeyecek. Sağlık personeli yardıma ihtiyacı olan herkes için hazır olabilecek.
Bu virüsün kuluçka süresi şeklinde bahsedilen, süresi on dört gün. Virüs hastalık belirtisi göstermeyen bir kişide var olabilir ve on dört gün boyunca hiç belirti vermeyebilir. Bu nedenle temas halinde bulunduğumuz kişinin ateşi olup olmaması, hasta görüntüsü olup olmaması da fark etmiyor. Birbirimizden uzak duracağız.
Karamsarlığa kapılmadan, sağlık sistemimizin sıkıntıların yaşandığı İtalya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinden daha iyi olduğunun bilincinde olarak,
Koruduğumuzun yalnızca kendi sağlığımız değil, tüm ülkenin sağlığı olduğunun bilincinde olarak,
Talimatlara, yasaklara harfiyen uyarak,
Bu süreci de kısa zamanda atlatacağız.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!