Dünkü yazımızda değindiğimiz gibi Canan Kaftancıoğlu’nun yargılaması ve çıkan karar üzerine hukuki zeminden uzak bir tartışma ortamı yaratıldı. Doğru zeminden bakmak adına kamuoyunda sorulan fakat net cevabı bilinmediği için ancak yorum yapılarak, oluşturulan yanlış algıya hizmet eden sorular ve cevapları... Buyrun:
1- Herhangi bir eyleme, söze ceza verilip verilmeyeceğine kim karar verir?
Suçta ve cezada kanunîlik ilkesi, Türk Ceza Kanunu Madde 2- (1) Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz.
2- Herkes Kanun önünde eşit midir?
Anayasa Madde 10 - Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
Adalet ve kanun önünde eşitlik ilkesi, Türk Ceza Kanunu Madde 3- (1) Suç işleyen kişi hakkında işlenen fiilin ağırlığıyla orantılı ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunur. (2) Ceza Kanununun uygulamasında kişiler arasında ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, siyasal veya diğer fikir yahut düşünceleri, felsefi inanç, milli veya sosyal köken, doğum, ekonomik ve diğer toplumsal konumları yönünden ayrım yapılamaz ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınamaz.
3- Ceza Kanunları herkesi bağlar mı?
Kanunun bağlayıcılığı Türk Ceza Kanunu Madde 4- (1) Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz.
4- Eylemin üzerinden uzun süre geçmişse yine de ceza verilir mi?
Zamanaşımı da yine Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir. Zamanaşımı dolmadığı müddetçe geçen süre konusunda yorum yapmak anlamlı değildir. Dava zamanaşımı Madde 66- (1) Kanunda başka türlü yazılmış olan haller dışında kamu davası; a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda otuz yıl, b) Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmibeş yıl, c) Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıl, d) Beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda onbeş yıl, e) Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl, Geçmesiyle düşer.
5- Canan Kaftancıoğlu şiir okuduğu için cezası mı arttırılmış?
Canan Kaftancıoğlu yargılandığı mahkemeye hitaben sözler sarf ediyor. Bu sözler “efendisine kızıp uşağını dövmek” şeklinde bitiyor. Tekrar söylüyorum, hitap mahkemeye… Konu ile ilgili madde ise şu şekilde: Hükmedilen bir yıl veya daha az süreli hapis cezası, kısa süreli hapis cezasıdır. Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar. Türk Ceza Kanunu Madde 50- (1) Kısa süreli hapis cezası, suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığa ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre; adli para cezasına çevrilebilir diyor. Bu hitabı mahkeme sanığın işlediği suçtan dolayı pişmanlık duymadığı şeklinde değerlendirmiş. Pişmanlık duymadığı konusunda yanılgı var mı sizce?
6- Ve son soru, bir tweet için 9 yıl ceza mı verilir?
Canan Kaftancıoğlu çok sayıda iletisinden dolayı ceza aldı. Dokuz yıl cezanın toplamı, aldığı cezanın bazılarının içeriği örnek olarak şu şekilde: Cumhurbaşkanına alenen hakaret etmek suçundan 1 yıl 16 ay süreli hapis cezası, Türk Ceza Kanunu Madde 299- (1) Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Suçun alenen işlenmesi hâlinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır. Terör örgütü propagandasını yapmak 1 yıl 6 ay hapis cezası, Türk Ceza Kanunu Madde 220/8 - Örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak 1 yıl 8 ay hapis cezası, Türk Ceza Kanunu Madde 301- (1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kamu görevlisine alenen hakaret etmek 1 yıl 6 ay 20 gün hapis cezası,
Hakaret Madde 125- (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (...) (1) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.
Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!