Elektrik faturaları için yoğun şikâyet söz konusu. Faturaların fahiş tutarlar içerdiği yönünde.
Kısa süre önce tüketimin tespit edilmesinin pek çok bahse konu olduğu, hesaplamalarda geçtiğimiz yılların tüketiminin göz önüne alınacağı belirtildiği için gelen faturalar daha da şüphe uyandırıyor. Tüketmediğimiz bedelleri ödediğimize ilişkin ciddi kuşkumuz oluşmaya başladı. Halbuki Valilik kararı ile ve ya Hıfzıssıhha Kurulu ile karantina bölgelerinde ortalama tüketim baz alınıyor ve Eskişehir bu kapsamda değil.
Fatura artışı tüketim alışkanlığımızın değişmesinden kaynaklanabilir. Örneğin evde daha çok vakit geçirmek, tüketimin fazlalaşmasına sebep olmuş olabilir.
Faturalar gerçek tüketim miktarımızı mı yansıtıyor. Yoksa hesaplamalarda bir problem mi var? Bunu tespit edebilmek aklımızdaki bazı soru işaretlerini giderecektir.
Öncelikle elimizde son iki dönem faturamızın bulunması gerekiyor. Son fatura ile dönem faturamızdaki ilk endeks ve son endekse bakıp fatura okuma dönemindeki tüketim miktarımızı tespit edeceğiz. Aktif tüketimimiz buna göre belirleniyor.
Önceki faturamız 25 günde mevcut faturamız 35 günde okunmuş ve aradaki fark bundan dahi kaynaklanıyor olabilir.
Endeksi bulduktan sonra EPDK sitesinde mevcut olan bölgemiz için geçerli çarpan ile çarpıp fatura miktarımızı bulacağız. Tek zamanlı tarife kullanılıyor ise tüketim miktarını doğrudan birim fiyat ile çarpıyoruz.
Eğer özel bir anlaşma ile farklı bir yerden indirimli elektrik almıyorsak bedeller ulusal tarife bedelleridir ve tüm tüketicilerden aynı şekilde tahsil edilir. Fiyat tarifesini üç ayda bir EPDK belirler.
Şu an şehrimizde tüketici birim fiyatı 0,7102. Tüketim Bedeli Q,5, Dağıtım Bedeli ),1, KDV ,2, Elektrik Tüketim Vergisi % 2,6, TRT Payı %1, Enerji Fonu % 0,5 elenerek hesaplama yapılıyor.
Yine geçtiğimiz ayların ilk ve son endeks farkı ile içerisinde bulunduğumuz ayı da kıyaslayabiliriz.
Sonucundan hesaplama hatası ya da okuma hatası yapılıp yapılmadığına ilişkin bir fikrimiz olacak.
Hesaplama hatası var ise faturayı kesen şirkete yazılı itirazda bulunmalıyız. Sonuç vermez ise ödesek dahi iade için tüketici hakem heyetine başvurmak ve ardından dava açmak yerinde olur. Hatalı faturalar EPDK’ya da şikâyet edilebilir.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!