Dünya daha iyi bir yer olacaksa da böyle değil.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından damacana ile kalabak suyu satışı yapılıyor.
Polikarbonat (PC) damacanalarda bulunan ve “endokrin bozucu” etkisi dolayısıyla kanser dahil pek çok hastalığa neden olabileceği belirtilen Bisfenol A'nın (BPA) suya geçme riski ile ilgili çokça araştırma var.
Kullanım ömrü kadar kullanılan damacana, polikarbonat malzeme dahi sağlık açısından tartışılıyor.
Endokrin bozucu etkiler şeker hastalıkları, davranış bozuklukları, kısırlık ile başlayıp kansere uzanıyor.
Hem polikarbonat malzemenin zararları hem de çoklu kullanımda artık dezenfekte riskleri nedeni ile damacana kullanımı 75 dolum ile sınırlanmış. Öncesinde 75 dolum ve 3 yıl iken sonrasında 75 dolum ya da maksimum 5 yıla çıkarılmış sağlık yönetmelikleri ile.
Şöyle başlıyor: sonunda şehirden biri bu damacanaların üzerindeki üretim tarihlerine bakıyor ve konu ulusal basında haber oluyor. Olayı siyasi mecraya çekiyorlar diyen “Cumhuriyet Gazetesi” dâhil haberler yayınlanıyor: damacanalar 10 yıllık, damacanalar 15 yıllık.
Bu durum haber olunca da değil. Sağlık Bakanlığı haber neticesinde denetim yapıp, bu kullanım sınırını kat be kat aşan damacanaların imha emrini verince başlıyor işte o malum “sıkıntı”.
ESKİ’de o kadar çok o kadar çok kullanım ömrünü kat be kat doldurmuş damacana var ki, bunlar imha için ayrıldıkça elde suyu dağıtacak damacana kalmıyor. Dolum tesislerinde damacana dağları oluşuyor.
Eskişehirlilerin burada hissettiği yalnızca gün be gün artan, “su bulamıyoruz” “su gelmiyor” şikayetleri.
Su gelmiyor çünkü yeterli damacana yok.
Belki bir başka şehirde anlaşılamayacak bir durum kalabak suyu kuyrukları oluşuyor. Bunun ilk sebebi Eskişehir’de çeşmeden akan suyun içilemiyor oluşu. İkinci sebebi ise kalabağın tadına olan alışkanlığımız.
Şehrin büyük bir bölümü yaşanan “sıkıntı”yı yalnızca suyun gelmemesi ile sınırlı sanıyor. Zira bu konuda bir açıklama yok.
Neden gelmiyor, niye gelmiyor. Sağlık Bakanlığı denetimlerinde ne çıktı, 50.000 mi 100.000 mi 200.000 mi damacana imha ediliyor. Bu konuda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi açıklama yapmıyor.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı, ESKİ genel müdürünü görevden alıyor. Şöyle yani istifa edip, evine gidiyor genel müdür. ESKİ, damacanaların belli periyotlarla değiştirildiği ve değişim dönemi olduğu için “sıkıntı” yaşandığı, bir kısım hatanın da her nasılsa daha mahallelere giremeden önü kesilip, sattıkları su biten sakalarda olduğu yönünde ciddi(!) bir açıklama yapıyor.
Sonra ise yanda fotoğrafını gördüğümüz sahne yaşanıyor. Bir Pazar günü sağlığıma dokunma yazılı aracın önünde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı araştırma yapıyor. Plakasız araç hakkında suç duyurusunda bulunuyor.
Biri araç giydirmiş. Aracın üzerinde Sağlığıma Dokunma, yıllardır aynı damacanadan su içtiğinin farkında mıydın Eskişehir. Kara Kamil başkan suyu getirdi. 1936’da bile karneyle satılmadı yazıyor.
Bugün yol kenarında duran aracımızın plakasını düşse peşi sıra yanında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı belirmeyeceğine göre aracı bu denli önemseyip çektirmesinin sebebi üzerinde yazanlar.
Üzerinde yazanların görülmesini istemiyor Büyükşehir Belediye Başkanı, hatta bunun için evine gönderdiği ESKİ genel müdürüne “suç duyurusunda” bulunmamış iken “yıllardır aynı damacadan su içtiğini biliyor muydun” yazılı araç için suç duyurusunda bulunuyor.
Atatürk’ün tavsiyesi ile Eskişehir’e getirilen Kalabak Suyu’nu karalıyorlar, diğer su şirketlerine çalışıyorlar. Ayrıca halkı belediyeye karşı tahrik etmek, kışkırtmak istiyorlar. Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Diyor.
Olay sonrası yorumlar bu açıklamadan da güzel. Seçimlerdeki rakiplerinin halk sağlığını ne kadar önemsediğinden bahsedeni mi ararsınız, aracı AK Parti giydirmiş, bakın olay siyasete nasıl çekiliyor başlıklı zorlama haberleri mi?
Aklımdan geçeni susturmaya çalışıyorum. Ama susmuyor. İlkokuldayım. Öğretmen yapmaması gereken bir şeyi yapan öğrenciye neden yaptığını soruyor. Birazdan ceza gelecek. Cevap şu ama öğretmenim arkadaşımda yaptı. Dünyanın en güzel savunması. Öğretmenin cevabı hiç değişmiyor. Arkadaşın camdan atlasa sen de atlayacak mısın. Neyse ki birinci kattayız…
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanının siyasi rakiplerinin ne yapıp ne yapmadığı olayın aslını değiştiriyor mu gerçekten?
Eskişehirliler için bu olanın seçimlerde oya dönüşüp dönüşmeyeceğinin önemi var mı gerçekten?
Eskişehirliler için protokol simalarının, olanı elbirliği ile bürokratı, politikacısı, gazetecisi ört bas etmeye çalışanların önemsediği şeylerin önemi var mı gerçekten?
Sadece gerçekleri duysalar. On, on beş yıl aynı damacadan su içmenin sağlıklarını ne denli etkilediğini bilseler.
Belki önlem alacaklar, belki araştıracaklar, belki sağlıklarına etkilerini gözlemleyecekler. Belki bazı kronik hastalıklara faydası olacak bilgiler edinecekler.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı, ESKİ genel kuruluna da başkanlık ediyor. Suya zam yapılacağında en büyük maliyet kalemi olarak damacanaları gösteriyor. Ama her nasılsa bu damacanaların satın alınmadığını fark edemiyor.
Gerçi kimse fark etmedik bilmiyorduk da demiyor.
Olmamış gibi davranın diyorlar sadece. Olmamış gibi davranın. Bize gerçekleri söylemiyorlar.
Tamam boş verin oyu falan. Gelecek dönem size oy vereceğimizin garantisini versek tüm gerçekleri bizimle paylaşacak mısınız?
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!