“Şehrimize 376 bin tonluk ek kapasite geldi. Bunların en etkin şekilde ilçelerimiz arasında dağılmasını sağlamaya çalıştık. Şu anda çiftçilerimizin memnun olduğunu düşünüyorum. Bundan sonrası onlara kaldı. En kısa sürede bölge şefliklerine başvuruda bulunsunlar. Bu ek kotanın da şehrimiz için en etkin şekilde kullanılacağına inanıyorum. Çiftçilerimize ve ilçelerimize hayırlı olsun, diyorum” şeklinde özetlemiş süreci Prof. Dr. Emine Nur Günay, Yazı İşleri Müdürümüz Murat Atikel’e…
Şehrimizdeki şeker pancarı kotasının arttırılması hem üretici için önemli hem de nişasta bazlı şekerler olarak bilinen mısır şurubundan üretilen şeker yerine pancar şekerini tercih eden bizler için.
Ülkemizde glukoz şurubu ve izoglukoz (fruktoz içeren şurup) olmak üzere iki ana grup NBŞ, sadece mısırdan üretiliyor. Dünyada sadece mısırdan üretilen nişasta kökenli tüm şuruplara “mısır şurubu”, glukozla birlikte fruktoz içeren şuruplara “HFCS (high fructose corn syrup-yüksek fruktozlu mısır şurubu)” deniliyor.
Yalnızca maliyet düşüklüğü sebebi ile tercih edilen mısır şurubu yerine pancar üretiminin desteklenmesi önemli…
Hem üreticinin talebi karşılanacak. Hem şehrimizde tarım üretimi güçlenecek. Her yönden çok olumlu bir haber.
![]() |
***
Ülkemizde de şu an iki kişide tespit edilmiş bir virüs var. Covid-19 olarak isimlendiriliyor. Gribe, nezleye benzeyen semptomları var. Ateş, yorgunluk, öksürük, kuru öksürük, solunum zorluğu belirtileri görülüyor. Virüsün ülkemizde de görüldüğünün açıklanmasından sonra alınacak önlemler ile ciddi bir kafa karışıklığı yaşıyoruz.
Öncelikle şunu hatırlamakta fayda var. Virüs bulaştığı herkes de ölümcül değil. İleri yaş ya da kronik hastalık sebebi ile ancak vakaların yüzde 4 civarı ağır seyrediyor.
Virüs teşhis edilen ve vefat edenlerin oranı, virüs teşhis edilen ve iyileşenlerin oranına göre çok daha az.
Dolayısı ile erken önlemler ile hava sıcaklığının yükseleceği günleri beklemek en mantıklısı.
Özellikle yurtdışına gidip gelmek ya da gidip gelenler ile irtibat konusunda fazla pervasız olmamak birincil önlemlerden.
Kendimizi korumak önemli zira bizim bağışıklık sistemimiz güçlü olsa dahi yayılmasına aracılık etmemiz bağışıklık sistemi güçlü olmayan, kronik hastalığı olanların virüs ile temasına sebep olabilir.
Önlemleri yalnızca kendimiz için değil yaşadığımız toplum için, bütünün iyiliği için alıyoruz. Tüm davranışlarımızda bu kıstası kullanalım. Zorunlu olmadıkça sosyalleşmemek, bir süre eğitime ara verilmesi, çok kalabalık ortamlara girilmemesi önemli.
Dışarı çıkılmaması ihtimaline karşı zorunlu ihtiyaç ve gıdalar da alınabilir. Abartmadan ama. Birilerinin stok yapması, başka birilerinin fiyatları arttırmasına sebep oluyor. Arzın talebe yetişememesi malzemelere bizden çok daha fazla ihtiyacı olanların teminine engel olur. Sağlık merkezlerine erken yığılmalara yol açar. Sağlık sisteminin de hepimiz için sürdürülebilir kalması gerekli. Şu toplandığımız maskeler, makarnalar faydadan çok zarar getirebilir. Sözün özü…
PANİK YAPMAYIN.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!