Yerel gündemi takip etmiyor olsak dahi farkında olacağımız bir şey, su sıkıntısı. Sakalar aracılığı ile damacanalarla dağıtılan kalabak suyu, bulunmuyor
Eskişehir’de pek çok ilin aksine çeşmeden akan su içilmiyor. Suyu satın alıyoruz. Sakalar ise eskisi gibi günlük su dağıtımı yapamıyor. Boş damacanalar bina önlerinde dizi dizi.
Eve birkaç gün pet şişelerle su aldık.
Kalabak suyunu içme tercih etme sebebimiz, tadına alışkın olmamız. Yoksa kalabak suyu daha ekonomik de değil.
Kalabak doğal kaynak suyunun dağıtım yetkisi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı “ESKİ” de.
Ulusal basında “Eskişehir’de su krizi” başlıklı haberler yayınlanıyor. Ve her gün bu haberlere yenileri ekleniyor.
Sakalardan su temin edemeyen Eskişehirliler kalabak dolum tesisi önlerinde uzun kuyruklar oluşturuyor.
Kalabak suyunun dağıtımında neden sıkıntı yaşandığına yönelik ne Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünce ne de Eskişehir Büyükşehir Belediyesince resmi bir açıklama yapılmadı.
26 Ağustos 2020 günü akşam saatlerinde ise kamuoyu ile Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanının ESKİ Genel Müdürünün yaşanan sıkıntı nedeni ile istifasını istediği haberi paylaşıldı.
Su dağıtımında sıkıntı yaşandığı için ESKİ Genel Müdürünün istifa etmesi gerekti. Genel müdür su dağıtımında sıkıntı yaşandığı için istifa etti.
Sürekli tekrar etme sebebim şu. Demek ki kamuoyunda giderek büyüyen, ulusala yansıyan bu durumu Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı da bir sorun olarak görüyor. Hatta genel müdürün istifasını talep edecek kadar büyük bir sorun olarak görüyor.
Sorun genel müdürün görev ve yetkilerini sonlandırmayı gerektirecek bir sorun.
Genel müdürün görevini sonlandırmayı gerektirecek bu sorunun gerekçesi, neden şu an bu gecikmenin yaşandığı bizlerle/Eskişehirlilerle paylaşılmıyor.
Genel müdürün istifasını isteyen makam, su dağıtımı sorununun neden kaynaklandığını bilmiyor mu?
Sağlık Bakanlığı kalabak suyu dağıtım tesislerinde bir inceleme yaptı. Bu incelemede kalabak suyu dolumu için en fazla 5 yıl kullanılması gereken damacanaların yaklaşık 15 yıldır kullanıldığı ortaya çıktı. Bu haber üzerine hepimiz evdeki damacanalarımızın üretim tarihlerini kontrol ettik. Çoğumuz 10-15 yıllık damacanaları kullandığımızı fark ettik.
Sağlık açısından 5 yıldan fazla kullanılmaması gereken bu damacanalar ancak Sağlık Bakanlığının bu denetimi sonrası imha ettirildi.
Sağlığa zararlı damacanaların imhası ile damacanada sıkıntı yaşandığı dolayısı ile su dağıtımında sıkıntı yaşandığı tahmin edilebilir.
Fakat bu yalnızca tahmin olur çünkü ESKİ Genel Müdürünün istifasını isteyen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı bu bilgiyi bizimle paylaşmaya gerek görmüyor.
Bu damacanalar sağlığa zararlı idi demiyor. Sağlık Bakanlığı denetimi olmasa idi daha kullanacaktık demiyor. Biz her yıl ESKİ genel kurulu yaparız. Genel Kurula ben başkanlık ederim. Bu Genel kurulda, su fiyatlarını belirleriz. Fiyat belirlerken maliyet hesabı yapılır. Bu maliyet hesaplarına damacana fiyatlarını da dâhil ederiz. Hatta son artışta bunu sebep göstermiştik. Fakat maliyet hesabına kattığımız bu damacanaları satın almayı unutmuşuz demiyor.
Damacana satın alınmadığını son on yıldır -en iyi ihtimalle- fark etmemişiz demiyor. Biz genel kurul olarak bu kar/zarara, gelire/gidere nasıl baktık. Ciddi maddi kaynağı hazırda tutan ESKİ, neden sağlığa zararlı damacana kullanmaya devam etmiş, biz bunu incelediğimiz hesaplarda nasıl görmedik, demiyor.
Onun yerine gerekçelerini kamuoyu ile paylaşmadan ESKİ genel müdürünün istifasını istiyor. Bizden de tüm bunları en iyi ihtimalle –fark etmediğine- inanmamızı bekliyor. Oldu, peki…
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!