“Döviz kurlarındaki yükseliş başta olmak üzere birçok girdideki artışlara rağmen ekonomik krizin hemşehrilerimizi derinden etkilemesi nedeniyle 2021 yılı içerisinde toplu taşıma ve içme-kullanma suyunda herhangi bir zam uygulamayacağız.”
Bu sözler şehrimizi yöneten CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e ait. 26 Kasım 2021 günü öğleden sonra 3.55'te (15.55) paylaştı bu ifadeleri sosyal medya hesabından. Bu konuyla ilgili haber Sözcü Gazetesi tarafından "CHP'li belediyeden 2021'de suya ve ulaşıma zam yok" başlığıyla verildi. Başkan hem zamları gündeme getirip hem şurada ancak bir ayı kalmış 2021'de zam yapmayacağını söyleyerek iki yönlü kazanç sağlamış oldu bu paylaşımı ile.
GÜCÜYENER'İN PAYLAŞIMI PERDE ARKASINA IŞIK TUTTU
Büyükerşen'in bu ifadeleri üzerine AK Parti İl Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Pınar Turhanoğlu Gücüyener bir açıklama yaptı. Açıklaması şöyle:
“Büyükşehir Belediye Başkanımız '2021’de zam yapmayacağız açıklaması' yaptı. 2022’ye bir ay kala... Ve 2021 bitmeden yürürlüğe girmesini istedikleri yüzde 36'lık zam AK Partili üyelerin girişimi ile azaltılmış ve 1 Ocak 2022’ye ertelenmesi sağlanmışken...
Bu şimdi algı çalışması değil de nedir?
Hatırlatmak istiyoruz...
ESKİ, 1 Ocak 2020’den itibaren geçerli olmak üzere içme ve kullanma suyuna yüzde 60 zam yapmıştı. Bu zam Kasım ayında yapıldığından insanlar 1 Ocak 2020 öncesi dolum noktalarında uzun kuyruklar oluşturmuştu ve yüzde 60’lık zam öncesi su kartlarını doldurmak istemişlerdi.
AK Parti olarak yüzde 60'lık zamma karşı çıkmıştık. Zira Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESKİ, gelirleri giderlerini fazlası ile karşılayan hatta Büyükşehir’e ve zarar eden şirketlerine kefil olması talep edilen bir kuruluştu.
Anayasa'nın 127. maddesine göre; belediyeler, belediye halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuşlardır. Belediyeler hizmet sunarken, kâr, zarar hesabı ile işlem yaparak eylemlerde bulunamaz, demiştik. Zira ESKİ’nin kâr ettiği ortadaydı.
Yine 2021'de, 1 Ocak öncesi ESKİ suya zam yaptı.
Pandemi döneminde her partiden pek çok Büyükşehir Belediyesi temel ihtiyaç olan suya zam yapmayacağını açıklarken ESKİ zam yaptı. Zam yürürlüğe girmeden önce yine Eskişehir'deki su kartlarını doldurma kuyrukları oluştu.
İki gün önce ise ESKİ Genel Kurulu'nda yine 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere fiyat artışı yapıldı.
Yüzde 36 oranında ve derhal ertesi gün yürürlüğe konacak bir zam talebi komisyona getirilmişken, AK Partili meclis üyelerinin enflasyon oranı olan yüzde 20’yi geçmeyecek şekilde ve ancak 1 Ocak’ta yürürlüğe girmek kaydı ile kendilerinin de bu kez olumlu oy vereceğini söylemesi üzerine komisyonda ve genel kurulda 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek yüzde 20 fiyat artışı oy birliği ile kabul edildi.
Zamlı tarifeden önce su kartı doldurmak dahi Eskişehirlilere çok görülecek, zamlı tarife ertesi gün yürürlüğe konacaktı.
Hemen ertesi gün yürürlüğe girmesi talep edilen fiyat artışı başlangıcının AK Partili komisyon üyelerinin talebi ile 1 Ocak 2022'ye alınmasına rağmen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız '2021’de zam yapmayacağız' açıklaması yaptı. 2022’ye bir ay kala... Ve hemen yürürlüğe girmesi istenen zam AK Partili üyelerin ancak o halde oy birliği olur söylemi üzerine 1 Ocak 2022’ye ertelenmişken...
Ülkemize karşı oynanan kur oyunlarının ve yapılan saldırının farkındayız. Tüm dünyayı etkileyen olumsuz koşullar ülkemizi de etkilemişken kullanma suyu üzerinden yapılan bu açıklamanın hiçbir izahı yok.
Şimdi bir kez daha soruyoruz... Bu şimdi algı çalışması değil de nedir?”
VATANDAŞIN YAPILAN ZAMDAN BÖYLECE DAHA ÇOK HABERİ OLDU!
Şimdi bu olayda kim haklı kim haksıza girmeye gerek yok. Büyükerşen'in Meclisten geçen bir karar üzerinden sanki kendileri bu yıl içinde içme-kullanma suyunda herhangi bir zam uygulamayacaklarmış, belediye olarak böyle bir fedakarlık yapacaklarmış gibi paylaşımda bulunması da anormal değil, AK Partili Pınar Turhanoğlu Gücüyener'in haklı olarak bu durumu yermesi de.
Siyaset dediğimiz şey tam da bu işte.
Zaten senenin sonuna bir ay kadar ancak kalmış. Bir Büyükşehir Belediyesi için çok zaman değil. Evet, o bir aylık sürede belediye zam yapmış olsa bir miktar daha kazanır mı kendi şehrinin insanlarından, evet kazanır. Ancak burada siyaseten kazanma tercih edilmiş. Çünkü zam yaklaşık bir ay sonra zaten hayata geçiyormuş!
Yani zaten Büyükşehir Belediye Meclisinde bu konu üzerinde CHP, AK Parti ve Mecliste temsil edilen diğer partiler oy birliği ile bir karara varmışlar. Hatta AK Partili üyeler suya yapılan zam isteğini yüzde 36'dan yüzde 20'ye düşürmeyi başarmışlar. Daha önemlisi ise hemen ertesi gün yürürlüğe girecek olan zammı ötelemişler. Bunun anlamını bilen bilir; yüzde 60 zam hayata geçmeden önce Eskişehirlilerin birçoğu gidip kendilerine bir yıl yetecek kadar su yüklemesi yapmışlardı. Belki belediye hemen ertesi gün zammı hayata geçirerek bizlerin yüklü su yüklemesinin önüne geçecekti. Bunu yaptığı takdirde belediye tüm suyu zamlı fiyattan satmış olacaktı. Kurnazca bir yaklaşım!
HÜKÜMETİN DIŞ GÜÇLER ALGISI GİBİ BU DA HATALI BİR ÇALIŞMA!
Belki bu gerçekleşmeyince, yani yüzde 36 zammı Meclisten kavgasız gürültüsüz geçiremeyince, bunun sonucu olarak Mecliste bu konuda bir anlaşmaya (yüzde 20 zam ve 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli) varılınca bu sefer de bu yıl içinde zam yapılmayacağına yönelik bir paylaşımla, kurnazca bir yaklaşımla, ortaya çıkan gelişmelerden siyaseten faydalanmak istenmiş. Bize garip gelmedi, şaşırmadık da. Siyaset dediğimiz şey de zaten bu değil mi? Ha 9 aydan beri dövizi sadece kendi kararları ile neredeyse iki katına çıkaran iktidarın bu durumu halen dış güçlere bağlaması ha Mecliste kararı alınmış ve 1 Ocak 2022'ye ayarlanmış su zammını "2021 yılında zam yok" diye kamuoyuna duyurmak, arada fazla bir fark yok. Siyaset diyoruz biz buna işte, siyaset!
GÜCÜYENER AÇIKLAMA YAPMASA BİRÇOK KİŞİ ZAMMI ÖĞRENEMEYECEKTİ!
Ancak Pınar Turhanoğlu Gücüyener'in açıklamaları vatandaşların bilinçlendirilmesi adına önemli. Çünkü şehir halkı suya zaten zam yapıldığını ve bunun 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe gireceğini, Büyükşehir Belediyesinin aslında yüzde 36 zam yapıp hemen ertesi gün yürürlüğe sokmaya çalışmasının AK Partili Meclis üyeleri tarafından engellendiğini, Yılmaz Büyükerşen'in de suya yapılan zamdan hiç bahsetmeden "2021'de zam yapmayacağız" açıklamasını yaptığını Gücüyener'in açıklaması vesilesiyle öğrenmiş oldu.
Gücüyener'in açıklamasının sonunda sorduğu bir soru var. O sorunun cevabı da Evet. Evet, ortada bir algı çalışması var. Ancak bu konudaki gelişmeyi Büyükerşen gibi duyurmaya biz siyaset diyoruz. Yani suya yüzde 36 zammı hemen yapmak isterken bunun 1 Ocak 2022'ye ertelenmesi ve oranının düşürülmesi üzerine yapılabilecek en akıllıca açıklama diyebiliriz. Evet akıllıca ama doğru değil. Çünkü insanlar bu algı çalışması üzerine kendilerinin kandırıldığını düşünmeye başladılar. Diğer yandan bunun üzerine Mecliste bu konuda olup biten daha çok insan tarafından öğrenilmiş oldu. Yani algı çalışması, zaten Büyükerşen'i seven ve öteden beri her şeyini alkışlayan kesimler tarafından alkışlandı yine ve arzu edilen faydayı da sağlamadı.
1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Büyükşehir Belediyesi şebeke suyuna ve Kalabak Suyu'na zam yaparsa kimse buna itiraz edemez. Ancak döviz fiyatları arttığı için suya zam yapılıyor olması doğrusu bize çok da mantıklı gelmiyor. Evet bizde adettir, döviz yükselince herkes zammını kendi yapar. Bu alışkanlık haline gelmiştir, otomatiğe bağlanmıştır. Bize kalırsa son 9 ay içinde dövizde meydana gelen hızlı yükselişin arkasında dış güçler yok, bizzat iktidarın kendisi var. Merkez Bankası Başkanı değişikliği ile piyasalar derinden vuruldu ve güven kaybına neden oldu. Bunu iktidara yakın hemen herkes gördü, söylüyor ve konuşuyor. Diğer yandan piyasada hiçbir karşılık bulamayan, sadece kamu bankalarının konut kredi faiz oranlarında bir miktar indirim yaptığı, karşılığı olmayan bir TL faiz indirimi gerçekleştirildi. Tüm dünyada faiz artırımı yapılırken gelen bu tasarruf dövizi patlattı, TL'de önemli değer kayıplarına neden oldu ve bunun hemen ardından her şeye yüklü zam geldi. Büyükşehir Belediyesinin halka sağladığı su bu döviz artışından çok fazla etkilenmemiştir ancak yılbaşı ile birlikte asgari ücretteki artış işçilik maliyetlerini yükselteceği için yüzde 20'lik bir zam da makul görülebilir.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!