Tarih 29 Eylül 2020. Büyük zincir marketlerden birinde bir fotoğraf çekmişiz. Fotoğraf arşivini karıştırırken dikkatimizi çekti. 5 litrelik ayçiçek yağı (Trakya Tat) 41,90 TL, bir başkası da 44,50 TL imiş.
Yani henüz 2 yıl öncesi bile değil. 17 ay öncesi.
AYÇİÇEK YAĞI 17 AYDA YÜZDE 167 ZAMLANMIŞ
Bugün o tarihde 44,50 TL olan 5 litrelik ayçiçek yağı 119 TL'den satılıyor aynı market zincirinde. 44,5 TL olan ayçiçek yağı üzerine tam 74,5 TL koymuş. Yani yüzde 167 zam gelmiş üzerine!
Ayçiçek yağı, şu son yılların fiyatı en hızla artan gıda ürünlerinden birisi oldu. Adeta zammın simgesi haline geldi ülkede.
Daha da ilginç olan ise AK Parti iktidarında ayçiçek yağı kuyruklarının oluşuyor olmasıdır. Evet, şaka yapmıyoruz. Neyse onu söylüyoruz. Zira bizzat biz de o kuyruğa girdik, buz gibi havada yarım saat, 45 dakika kadar bekledik.
Ayçiçek yağındaki inanılmaz fiyat artışları neticesinde birçok 5 litrelik ayçiçek yağı şu günlerde ortalama 130 TL'den satılıyor. Bu yüzden vatandaş ayçiçek yağını en ucuza bulabileceği yer arıyor, market market geziyor.
AYÇİÇEK YAĞI, PİRİNÇ, NOHUT, FINDIK İÇİ, FINDIK EZMESİ, KURU İNCİR...
Ancak bu konuda gezmeye, dolaşmaya gerek yok. Toprak Mahsulleri Ofisi şu günlerde ülke genelinde en uygun fiyata bazı gıda maddelerini satıyor. Bunların başında da 5 litrelik ayçiçek yağı geliyor: Fiyatı 99 TL!
TMO'da yarım kilo kavrulmuş fındık 35 TL, 5 kilogramlık Osmancık pirinç 50 TL, 5 kilogramlık baldo pirinç 61,5 TL'den satılıyor.
Sadece bir adet ayçiçek yağı alabiliyorsunuz. Aynı aileden bir başkası daha gelirse bir tane daha alabiliyor tabi. Bu arada pirinç 5 kilogramlık torba halinde satılıyor ve bir adet veriliyor. 5 litrelik fındık yağı da satılıyor, fiyatı 190 TL. Onun haricinde fındık ezmesi, sütlü fındık ezmesi, nohut, kuru incir (çok güzel ambalajlanmış) gibi ürünlerin satışları da yapılıyor.
TMO'da satışın yapıldığı yere vardığınız zaman sürekli bir kuyruk görüyorsunuz. Soğuk havada bazen yarım saat, bazen 45 dakika bekleyebilirsiniz. Çünkü TMO'da bu iş için bir altyapı yok. 2 kişi görevlendirmişler, bazen bu 3 kişi oluyor; o kadarcık personel ile vatandaşın ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar. Ancak şu kış gününde vatandaşı o kuyrukta uzun süre beklemekten kurtaramıyorlar!
TMO'NUN SATIŞLARI FAHİŞ FİYATLA YAĞ SATAN ZİNCİR MARKETLERE BİR DARBE!
Ayçiçek yağına 119 TL, 135 TL ya da mağazasına göre çok daha fazla para ödemenize gerek yok. Şu an en uygun ayçiçek yağı TMO'da ve fiyatı da 99 TL. Hazır gitmişken daha başka avantajlı ürünlerden de alırsanız yol parasını da çıkarmış olursunuz!
TMO'dan ne kadar çok 5 litrelik ayçiçek yağı satılırsa o kadar iyi; böylece zincir marketler o kadar çok ayçiçek yağını fahiş fiyattan satma şansını kaçırmış olacaklar. Bu yüzden bu yazıyı okuyan herkes, eğer haberleri yoksa, etrafındakilere TMO'da 99 TL'ye 5 litrelik ayçiçek yağı başta olmak üzere bazı ürünlerin oldukça uygun fiyatlardan satıldığını haber versin, TMO'dan alışveriş yapmaya teşvik etsin. Zira birçoğumuz şu sıralarda üçün beşin hesabını yapıyoruz. Hayat pahalılığı altında ezilen dar ve sabit gelirli kesim nereden ne kadar tasarruf ederse kârdır!
![]() |
![]() |
Son zamanların en çok konuşulan konularının başında hayat pahalılığı geliyor. AK Parti iktidarı o kadar yıllık deneyimini saplantılı bir düşünce uğruna feda etti ve ülke birkaç ay içinde, birçok ürünün fiyatının iki ve hatta üç katına çıktığı bir sarmala girdi.
Öteden beri hep şunu söyledik enflasyon konusunda.
Enflasyonu kamu, devlet başlatıyor. İktidarda bulunanlar enflasyonun düşmesini samimi olarak istiyorlarsa her yıl başında devletin otomatik olarak yaptığı zamları bir yıl durduracak, durduracak ki başkaları da, özel sektör de arkasından gelsin.
Ama öyle bir şey oldu mu? Olmadı.
Bundan sonra olur mu? Bize kalırsa olmaz. Zira bu konuda ha CHP zihniyeti ha AK Parti zihniyeti. Çünkü o farkı alarak bütçeyi ayakta tutacaklarını düşünüyorlar.
Kamu yılbaşında zamları başlatarak enflasyonu körüklüyor. Dolayısı ile bu ortamda enflasyonun düşmesini beklemek bir hayaldan ibaret. Enflasyonu mevcut iktidar düşürecek. Çünkü olmaması gereken yerlere kadar yükselmesine vesile oldular. Bu da bir taktik tabi; bir şeyi normalde gitmeyeceği kadar bir yere yükseltirseniz oradan düşürmesi kolay olur ve siz de "Bakın gördünüz mü enflasyonu nasıl tepeliyoruz!" diye halkını aptal yerine koyup kandırmaya kalkışabilirsiniz!
Hayat pahalılığı, enflasyon almış başını gitmiş. Elektrikte özellikle iş yerlerine gelen faturalar korkunç. Öyle böyle değil. Hanelere elektrik zammı göreceli olarak az yapıldı. Ancak buna rağmen hanelere gelen doğalgaz ve elektrik faturaları da inanılmaz rakamlara ulaşmış durumda.
TÜRK HALKI KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN YAPTIĞINI YAPMAYA NİYETLİ DEĞİL!
Tam da böyle bir ortamda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medyadan elektrik faturalarını ödemeyeceğini söyleyerek bir yerde vatandaşı da fatura ödememeye teşvik etti. Dahası etmeye kalkıştı. Ancak vatandaş Kılıçdaroğlu'nun peşinden gitmeye niyetli değil. Çünkü bu kadar zam nasıl büyük bir yanlış ise faturaların ödenmemesi de öyle büyük bir yanlış olurdu. Elektriklerin kesilmesi, cezalı olarak faturaların ödenmesi gibi durumlarla karşılaşır vatandaş.
CHP'ye yakın gazetecilerden Nevşin Mengü sosyal medya hesabından bu konu ile ilgili bir anket yaptı. "Kemal Kılıçdaroğlu zamlar geri alınana kadar elektrik faturasını ödemeyeceğini söyledi. Siz de bu eyleme katılır mısınız? #BendeÖdemiyorum der misiniz?" diye sordu. 294 bin 440 oy verildi.
Yüzdeler şöyle: Evet 22.4, Hayır 77.6!
Vatandaş, hatta CHP'lilerin bir kısmı bile Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığını onaylamıyor. Şartlar ne kadar zor olursa olsun, faturalar ne kadar yüksek gelirse gelsin Türk halkı faturasını ödemekten yana. Aksi durum her şekilde sıkıntılı sonuçlara neden olur zira. En azından aç kapa parası ve gecikme zammı öderler. Bu da vatandaşa kesilen faturayı ağırlaştırır. Türk halkı siyasilerden kesinlikle daha mantıklı, daha zeki, daha makul!
Vatandaşı dinliyoruz her gün biz. "Ben bu faturaları öderim bir şekilde ama atlattığım kışı da asla unutmam. Nasıl olsa o sandık önümüze gelecek. Ben de faturayı orada keseceğim!" diye konuşuyor genel itibariyle.
İktidar elektrik faturalarının, doğalgaz faturalarının ödenmesi, hayatın ağırlaşan yükünden vatandaşı, işvereni kurtarmak için en az 1 yıl ödemesiz, faizsiz belli bir kredi vermeli. Bu krediyi de faturaları ödeyerek gerçekleştirmeli.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!