"Saat 24 itibariyle, 18.584 merkezde 47.314 sağlık çalışanımız 1 Milyon 416 Bin 795 doz aşı yaptı. Elleriniz dert görmesin arkadaşlar."
Bu ifadeler Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ait. Dün oldukça erken saatlerde, günün ilk dakikalarında bir önceki gün yapılan aşı çalışmasına vurgu yapmak amacı ile sosyal medya hesabından paylaştı bu ifadeleri.
Toplam Yapılan Aşı Sayısı:
37.792.792
1.Doz Uygulanan Kişi Sayısı:
23.703.997
2.Doz Uygulanan Kişi Sayısı:
14.088.795
Bu rakamlar da dün (17 Haziran 2021, Perşembe 12:47) itibariyle aşılamada elde edilen son rakamları gösteriyor.
ESKİŞEHİR AŞILAMADA HER ZAMAN TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE OLDU, OLUYOR
Eskişehir 23 bin 150 aşı yaparak bir günde, aşılamada bugüne kadar önde gidişini devam ettirdi. Eskişehir'de dün 12.47 itibariyle bugüne kadar 560 bin 524 toplam aşı yapıldı. Bunların 354 bin 026'sı ilk doz, 206 bin 498'i çift doz aşı olanlar. Eskişehir nüfusun yüzde 60 kadarı adedince aşı yapmayı başarmış durumda. Darısı Türkiye'nin geneline...
Gelelim aşı olmak için adeta talep patlamasına, her yerde kuyruk oluşmasına!
AŞI VURULMAK İÇİN KUYRUK OLUNMASI OLMAK İSTEMEYENLERİ DE İKNA EDİYOR!
Bizim toplumun, belki de tüm toplumların en önemli özelliklerinden birisi önünde kuyruk olunan ne varsa daha önce onu talep etmeyenlerin, yüzüne bakmayanların da talep etmeye başlaması, önünde kuyruk olmasıdır!
Evet bir zamanlar aşı talebinde sıkıntı vardı. Çünkü aşılar yeni çıkmıştı ve tüm dünya ülkeleri "bana verin önce bana" diye aşı firmaları üzerinde baskı yapıyorlardı. Şu an aşı fabrikaları 7/24 çalışıyor, aşı sayısı ve üretim yapan fabrika sayısı artıyor, dolayısı bu kapasite artışı nedeniyle aşı tedariki daha da kolaylaştı. Elde aşı çok olunca Bakanlık tüm gücüyle nihayet aşılama için harekete geçti.
Ancak daha önce aşının az olduğu dönemlerde böylesine kuyruklar görmüyorduk. Belki zihinlerde bir "aşı yok ki" algısı oluşturulmuştu ya da aşıların yan etkileri konusunda insanlar daha fazla tedirgindi. Şimdi aşı bol ve aşı olmak için kuyruk var. Belki de bu kuyruklar daha önce aşıya karşı soğuk bir duruş sergileyenleri de ikna etmeye yetiyor. İnsanlar "Bu kadar insan aşı oluyor, ölen-kalan neredeyse hiç olmuyor. Demek ki aşıların o kadar kötü yan etkileri yokmuş. Aksi halde bu kadar insan gidip de bu kadar saat aşı olmak için kuyrukta bekler mi!" diye düşünüyor olsa gerek.
BAKANLIK AŞILAMADAKİ BU HIZI DAHA ÖNCE NEDEN GÖSTERMEDİ?
Diğer yandan elde o günkü şartlara göre önemli miktarlarda aşı olduğu halde Bakanlığın eldeki aşıları neden şu son zamanlardaki kadar hızlı bir şekilde vatandaşa uygulamadığı tam bir muamma!
Hadi diyelim vatandaş aşıların yan etkilerinden korktu, aşılama açılan vatandaş sayımız da bugünküne göre çok azdı. Ancak meseleyi sadece bu yaklaşımlarla açıklama imkanı yok. Zira biz sürekli olarak şikayet edip durduk bu köşeden: Aşılama hızı giderek düşüyor, artması gerekirken. Neler oluyor?
Evet çok sık sormuştuk bu soruları. Ancak Sağlık yönetimi, daha önce göstermesi gereken hızı her nedense aylar sonra gösteriyor. Vatandaşlar da doğal olarak isyan ediyorlar:
"Bir ay önce yapsaydınız ne olurdu insanların ölümüne sebep oldunuz. Oğlumun ölümüne sebep oldunuz. Yazıklar olsun. Hakkım haram olsun size. Gencecik çocuğumu kaybettim. Libya’ya aşı gönderdiniz. Aşısız eğitimli gençlerimiz gitti."
Bu ve buna benzer bazı cevaplar verilmiş Sayın Bakanın yazının girişinde dikkatlerinize sunduğumuz paylaşımına. Buna benzer şeylerin çoğu feyk hesaplardan yazıldığı için tepkinin içeriğinin ne kadar doğru olduğu konusunda bilgimiz yok. Ancak şu var ki Türkiye aşı bulmakta zorlandı.
BAŞKA ÜLKELERİN YAPTIĞI AŞILARIN ETKİLERİ GÖZLENMİŞ OLABİLİR!
Diğer yönden özellikle etkileri pek fazla bilinmeyen Pfizer-Biontech aşısının ABD, İngiltere, İsrail gibi ülkelerde yeteri kadar uygulanmasını ve sonuçlarının görülmesini beklemiş de olabiliriz. Yurt içinde birçok kişi aşı olmak için hiç değilse bir 10 milyon insanın aşılanmasını nasıl beklediyse bizim sağlık yönetimi de başka ülkelerin önce Pfizer-Biontech aşısını yeteri kadar uygulamasını ve sonuçlarının gözlenmesini beklemiş olabilir!
Aşılanan insan sayısı arttıkça, aşılananların çevremizde pek fazla sıkıntı yaşamadan dolaştıklarını gördükçe aşılara olan güvensizlik sorunu hızlı bir şekilde zihinlerden uzaklaşıyor. Elde olan aşılar bitmeden aşı vurulmaya kendini ikna etmiş olanlar bu yüzden artık kuyruklar oluşturuyor!
![]() |
Gazetelerde bir haber dikkatimizi çekti:
"Korona virüse karşı alınan tedbirler kapsamında otobüslerin yüzde 50 kapasiteli çalışma sürecinde artan bilet fiyatları hem otobüsleri hem de otogarı boş bıraktı. Eskiden Eskişehir-İstanbul arası 70 liraya gidilirken şimdi 140 TL oldu."
Haber doğru ancak bir eksiklik var.
Yasak kalktıktan sonra ilk günlerde otobüslere yüksek bir talep oldu. Hatta İnternet üzerinde bilet almak istediğiniz zaman otobüslerin neredeyse tamamının tamamen dolu olduğunu sanıyordunuz, çünkü yerlerin tamamı satılmış görünüyordu.
Ancak bizzat seyahat edince gördük ve görülüyor ki çift koltukların birisi boş. Birbiriyle aynı evde, aynı ortamda yaşayanlar yan yana seyahat edebiliyorlar sadece.
Şu son günlerde otobüsler neredeyse tamamen boş. İnsanlar o kadar aşı vuruldular, o kadar korundular güya ancak virüs kapma korkusu o derece içlerine işlemiş ki halen birçoğu otobüse binmiyor, olabildiğince özel araç tercih ediyorlar. Ancak özel araçların her biri inanılmaz kalabalık. Yaşanan trafik kazalarında bir tek araçta bile yaralanan ve ölenlerin sayısı bu yüzden hayli yüksek!
Otobüslerin fiyatları biraz yüksek ancak uygun fiyata otobüs bulunabiliyor. Çok çok uygun fiyata otobüsler var ama pahalı olanlar kadar dolu değiller. İnsan gerçekten hayret ediyor!
Bu arada İstanbul'dan Eskişehir'e 80 liraya gelip şehir içinde 40-50 lira taksi parası vermek zorunda kalmak da ne bilelim işte...
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!