Covid-19 yasakları kapsamında eğlence yerleri ile ilgili olarak Mart ayında bir genelge yayımlandı ve 15 Mart itibarıyla ne kadar eğlence mekanı varsa kapatıldı. Maksat insanların bu mekanlarda virüs bulaştırmalarını engel olmaktı. Gayet mantıklı görünüyor...
1 Haziran tarihinden itibaren ise eğlence mekanlarından sadece içkili lokantalara faaliyet izni verildi. Tabi ülkede olup bitecekleri önceden sezen ne kadar gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane, taverna veye gece kulübü varsa hemen gidip ana faaliyet alanlarını değiştirdiler ve böylece normalde yasak olması gereken faaliyetlerini hepimizin gözünün içine baka baka yürütmeye başladılar.
TEPEBAŞI BÖLGESİNDE BU KONUDA HİÇBİR SIKINTI YOK
Bu arada Eskişehir'de Tepebaşı Belediyesi ve kaymakamlığı da olabilecekleri önceden kestirmiş olacak ki bu tür eğlence mekanlarının ana faaliyet alanlarını değiştirdi ve herhangi bir şekilde tali ruhsat vermedi.
Ancak aynı durum Odunpazarı için geçerli olmadı. Odunpazarı Belediyesi, kendilerine müracaat eden bu tür işletme sahiplerinin ana faaliyet alanını değiştirmek yerine onlara tali ruhsat verdi. Bu işletmeler de faaliyetlerine bu ruhsatlarla devam ettiler.
Artık ne oldu, nasıl olduysa 15 Eylül 2020'de bu konuda yeni bir genelge daha yayımlandı İçişleri Bakanlığı tarafından yandaki genelge yayımlandı.
Genelgede bahsedilen eğlence yerleri isterlerse ana faaliyet konularını değiştirebileceklerdi. Ne var ki Eskişehir'de Odunpazarı İlçesi İstiklal Mahallesi Başarılı Sokak'ta bazı işletmeler genelgedeki bu haktan faydalandırılmadı.
ODUNPAZARI BELEDİYESİ KAYMAKAMLIK VEVALİLİK İZİN VERMİYOR DEMİŞ!
Odunpazarı Belediyesine ana faaliyet alanlarını değiştirmek için gittikleri zaman kendilerine "Bakın Valiliğin böyle bir yazısı var. Bu yüzden Kaymakamlık kesinlikle izin vermiyor ana faaliyet alanının değiştirilmesine" diyerek muhatabın Kaymakamlık olduğunu ileri sürdü, verdiği tali ruhsat nedeniyle mağdur olanların mağduriyetini gideremedi.
Garip olan şu ki Covid-19 tedbirleri kapsamında Eskişehir'de ne kadar gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane, taverna veya gece kulübü varsa bunların büyük bölümü ana faaliyet alanını içkili lokantaya çevirdiği için tam kapasite çalışabiliyor. Zaten gidip bakın Barlar Sokağa o biçim faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.
GENELGEDE VERİLEN BİR HAK NASIL OLUR DA KULLANDIRILMAZ, KULLANDIRILMASI ENGELLENİR?
Hemen her şeyleri aynı iki işletmeden birisi çalışabiliyor o sokakta diğeri çalışmıyor. Ganyan Bayi bile kapatılmış ancak ana faaliyet alanını değiştirdiği için birçok pavyon, diskotek, bar, birahane, taverna ismi altındaki eğlence mekanları açık. Yani nereden bakarsanız bakın uygulamada bir çifte standart söz konusu. Dahası aynı şekilde çalışmak için, genelgede verilen bir hak (ana faaliyet konusunu değiştirmek) da engelleniyor!
Daha da garip olanı genelgede açıkça bu tür işletmelerde Covid-19 tedbirleri açısından bu tür işletmelerin denetlenmesi isteniyor. Ancak işletmeler denetlenmeye gidince sadece kağıt üstünde yazılanlara bakılarak bu denetim yapılıyor. Bizler vatandaş olarak Covid-19 kurallarına Barlar Sokağında uyulmadığını oradan her geçişte rahatlıkla görebiliyoruz mesela!
GÜYA DERSHANELER DE KAPATILACAKTI!
Şunu söylemek istiyoruz:
Devlet kişiler, kurumlar ve işletmeler arasında haksızlık yapamaz. Bir genelgenin özünü ya herkese uygular ya da hiç uygulamaz. Bazılarının genelgeyi delip oradan çıkıp aynı faaliyetleri başka isim, başka ana faaliyet adı altında yapmalarına izin verip bazılarına veremez.
Hangi tür işletme olursa olsun aynısı geçerli.
Dershaneler kapatılıp kampüs liselere ortaya çıkarılacaktı güya. Kanuni düzenleme yapıldı. Ne oldu?
Şimdi dershanelerin hepsi kurs adı altında faaliyette! Dershaneler bütün haşmetiyle ayakta ve eğitimin uzaktan yapıldığı dönemde bile yüzyüze eğitim yaptılar, yapıyorlar.
SADECE KAĞIT ÜSTÜNDE DENETİME GÖRE BU İŞ OLMAZ!
İnsanlar kendi sektörlerini ilgilendiren bir kanun ya da 15 Eylül'deki gibi bir genelge çıkarıldığı zaman o kanun ya da genelgenin herkese hakkaniyetle uygulanmasını bekliyorlar. Bazılarına uygulanıp bazılarına uygulanmadığı zaman insanlar adaletsizliği görüp isyan ediyorlar.
Bunun hangi sektörde bu şekilde uygulandığının bir önemi yok. Bugün eğlence sektöründe yapılır bu yarın başka bir alanda. Bazı işletmelerin sadece kağıt üstünde denetim yapılarak kapatılmasının, işletmenin türü ne olursa olsun, adil olmadığını, devletin eşit yaklaşımı ilkesi ile uyuşmadığını düşünüyoruz.
Şu sıkıntılı dönemde bu tür ayrımcı yaklaşımlarla zaten bunalmış insanların üzerine gitmenin bir anlamı yok. Şu süreç geçtikten sonra nasıl bir hesabınız varsa görürsünüz!
"Bakanlığımız 81 İl Valiliğine Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri konulu genelge gönderdi. Genelgede, Covid-19 salgını kapsamında faaliyetleri geçici süreliğine durdurulan ve hâlihazırda kapalı olması gereken bazı gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane, taverna veya gece kulüplerinin belediye veya il özel idaresine başvurarak faaliyet konularını değiştirdikleri ya da mevcut ruhsatlarına talî faaliyet alanı işleterek eski faaliyetlerine devam ettiklerinin anlaşıldığı belirtildi.
Genelgede, bu kapsamda; ana faaliyet konusu gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane, taverna veya gece kulübü olan umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ana faaliyet konusunu değiştirerek kafe, restoran, lokanta vb. olarak faaliyet göstermek istemeleri durumunda İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde eski ruhsatın iptal edilip yeniden ruhsatlandırma işlemi yapılması gerektiği belirtildi.
Valiler ve kaymakamlar tarafından, 15 Mart tarihi itibariyle faaliyet konusu gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane, taverna veya gece kulübü olup belediye ve il özel idarelerine müracaat eden, bu tarihten sonraki eski ruhsatını iptal ederek yeniden ruhsat almak suretiyle ana faaliyet konusunu değiştiren ya da ruhsatına talî faaliyet konusu ekleyen işyerlerinin listeleri belediyelerden ve il özel idarelerinden alınacak. Ana faaliyeti gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane, taverna veya gece kulübü olup sonradan ilgili yerel yönetime müracaat ederek ana faaliyeti değiştiren işyerlerine yönelik denetim faaliyetleri yoğunlaştırılacak.
Bu denetimlerde faaliyet konusunu değiştirerek salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirleri devre dışı bırakacak şekilde eski faaliyetine devam ettiği tespit edilen işletmeler, ilgili genelgeler çerçevesinde derhal kapatılacak ve İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin Ek 3’ncü maddesi çerçevesinde ayrıca işlem yapılacak.
Ana faaliyeti gazino, pavyon, diskotek, bar, birahane, taverna veya gece kulübü olup ruhsatına talî faaliyet işleten işyerlerinin çalışmasına müsaade edilmeyecek.
Vali/Kaymakamlarca yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde gerekli kararların Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca ivedilikle alınacak.
Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak. Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilecek ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak."
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!