Çok fazla insanımızın önemini henüz fark edemediği meselerden birisi de geri dönüşümdür. Geri dönüşüm ile kullanılıp atılmış birtakım maddeler yeni baştan kullanıma sunulur. Böylece hem çevre kazanır hem ekonomi!
Eskişehir'de geri dönüşüm işini belediyeler ya kendileri yapıyor ya da ihale ile bazı şirketlere veriyorlar. Ancak geri dönüşüm işi sanki göstermelik olarak yapılıyor gibi. Yani belediye yönetimlerince önemi yeteri kadar kavranmamış gibi!
DEVASA KONTEYNER YERİNE KÜÇÜK KUTULARLA HER APARTMANA ULAŞILMALI
Örneğin Odunpazarı Belediyesi Porsuk Bulvarı'na büyük geri dönüşüm konteynırları koydu. Göreceli olarak insan yoğunluğunun bulunduğu bir yer gibi. Ama oradan çok daha yoğun yerler var. Gerçi her yere de o kadar büyük konteyner konamaz.
Bize kalırsa o konteynırlar hem çok pahalı hem çok büyük. Böyle bir konteyner oraya konulacağına, daha küçük geri dönüşüm kutuları farklı farklı noktalara konularak hem tasarruf edilebilirdi hem de geri dönüşüm kutularına ulaşım imkanı arttırılmış olunurdu.
Benzer şekilde Tepebaşı Belediyesi bölgesinde bulunan Çamlıca Mahallesi'nde bir bakıyoruz bir apartmanın girişinde iki veya üç tane geri dönüşüm kutusu var, diğer apartmanlarda hiç yok.
Belki bazılarınız "Yan apartmanlardakiler de gelip oradaki geri dönüşüm kutularını kullanabilir, geri dönüşüm ürünlerini onlara atabilirler" diye düşünebilir.
BELEDİYELER DE VATANDAŞ DA MESELEYE CİDDİYETLE EĞİLMELİ
Öyle olmuyor uygulamada efendim; vatandaş kendi apartmanları önüne konulmuş geri dönüşüm kutusuna yan apartmandan getirilip bir şey atıldığı zaman kavga çıkartıyor! Geri dönüşüm kutularını kendi babasının malı zannediyor. Bunu da niye yapıyor? Çünkü bu geri dönüşüm kutuları çabuk doluyor, taşıyor. Başkaları da getirip atınca bu sefer yanına yöresine atılmaya başlanıyor ve ortaya garip bir manzara çıkıyor. Bu yüzden kavgalar bile yaşanıyor.
Eğer belediyeler ya da anlaştıkları şirketler geri dönüşüm kutularını daha sık toplayabilirlerse ve her apartmanın önüne karton kutulardan bırakabilirlerse, insanlarımızı bu konuda biraz daha bilgilendirebilirlerse ülke olarak, hem çevre hem de ekonomi bakımından daha çok kazanırız.
Bir iş yapılacaksa ya adam gibi yapılmalı ya da yapıyormuş gibi yapılmamalı; zira ekonomik olarak ülkemize, insanlarımıza geri kazandırılacak onca şey bu yüzden çöpe gidebiliyor ya da ortalığa saçılabiliyor.
Belediye yönetimlerinin bu konu üzerinde incelikle, titizlikle çalışması lazım. Aksi takdirde verilen onca emek heba olur!
![]() |
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından özellikle 2017 yılında akıllı durak ekranı ve elektronik bilgilendirme sistemi ekranı ihaleleri yapıldı; bu ihalelerle tramvay ve otobüs duraklarına akıllı ekranlar yerleştirildi. Bu ekranların yerleştirilmesindeki ana amaç vatandaşın beklediği tramvayın ya da otobüsün ne zaman geleceğini görebilmesini sağlamaktı. Tabi bunun yanısıra, özellikle otobüs duraklarında, otobüsler geçip gittikten sonra kısa süreli duyurulara yer vermekti.
Ancak zamanla şunu gördük:
Tramvay duraklarına konulan akıllı ekranlar genel itibariyle amacına uygun olarak kullanılabiliyor. Zira tramvaylar genel itibariyle saatinde gelip gidiyor. Trafik kazası ya da su baskını gibi nedenlerle tramvay çalışamaz ise sadece o zamanlar tramvaylar gecikiyor ve akıllı ekranlardaki bilgiler sadece bu nedenlerle şaşıyor.
Ne var ki otobüs duraklarında ekranlar için aynısını söylemek çok zor, hatta imkansız. Zira otobüs duraklarındaki bu akıllı ekranların işlevini yerine getirebilmesi ancak otobüslerin belirtilen saatlerde durağa gelebilmesini bağlı. Eskişehir trafiği ise çoğu zaman buna müsaade etmiyor. Bunu ihaleler yapılırken, bu akıllı ekranlar otobüs duraklarına yerleştirilirken de söylemiş, öngörmüştük. Eskişehir'de trafik sorunu olduğu için otobüslerin o ekranlarda ifade edilen saatlerde duraklardan geçmesi mümkün olamaz, olamadı, olamıyor!
OTOBÜS DURAKLARINDAKİ EKRANLAR MAKSADA HİZMET EDEMİYOR, REKLAM ALIN BARİ
Çoğu zaman ekranda yazan saat ile otobüsün gelip geçtiği saat birbirini tutmuyor. Ya erken ya geç geliyor otobüsler. Özellikle Çamlıca'da böyle. Zaten bazı zamanlarda otobüsler gelip geçiyor, ekranda otobüsün ne zaman geçeceğine yönelik hiçbir bilgi görünmüyor, sadece pandemi tedbirleri konusunda bilgilendirme bulunuyor. Dolayısı ile otobüs duraklarındaki ekranlar daha ziyade saat ve hava sıcaklığı konusunda bilgilendirme işine yarıyor. Asıl amaçlarına hizmet edemiyorlar. Bunda da şaşılacak bir şey yok. Eskişehir'i, şehrin trafiğini bilen herhangi bir hemşehrimiz bu sonucu en baştan tahmin edebilirdi!
Bugün otobüs durağında oturmuş otobüsümüzü beklerken "Hiç değilse şu ekranlara ilan alsalar, vatandaş otobüs beklerken bu ekranlara sık sık bakıyor. Vatandaş reklamlara da bakar. Büyükşehir Belediyesi bu ekranlara reklam alırsa para kazanır, belki asıl amaçlarına hizmet edemeyen bu ekranların masrafları bir şekilde çıkarılır" diye aklımızdan geçmedi değil.
Madem elde böyle bir imkan var, kullanın efendim. Sizi tutan mı var!
Belediye yönetimleri kendi şehirlerini bizden çok daha iyi bilmeliler, hiç değilse bizim kadar bilmeliler... Bilmeliler ki yaptıkları işlerde daha mantıklı ve daha başarılı olsunlar!
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!