21 Ekim 2020 tarihli "Eskişehir'de yüzlerce işçi emeklerinin karşılığının verilmesini bekliyor!", "Eskişehir'deki emekçilerin suçu ne?" ve "Yılmaz Hoca'ya da işçilerin yanında yer almak yakışır!", 22 Ekim 2020 tarihli "İşçiler başka bir sendikaya geçmeye zorlanmak için mi aylardır mağdur ediliyor?" yazılarımız ile onların yaşadığı sıkıntıları, verdikleri mücadeleyi Eskişehir kamuoyunun nazarına sunduk.
Kasım ayı başında onlarla aynı durumda bulunan, aynı sıkıntıları yaşayan ve Büyükşehir Belediye şirketi Espark AŞ'de çalışan işçilerin sendikası Belediye İş ile Büyükşehir arasında yapılan görüşmeden sonra da "Diğer işçilere de verin haklarını o zaman!" başlığıyla yeni bir yazı daha kaleme aldık.
ONLARA "KHK MAĞDURU" DİYENLER ŞİMDİ MAĞDURİYETLERİNİ GİDERMİYOR!
Kimdi peki onlar?
Türkiye 15 Temmuz 2016 gecesi bir darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kaldı. Milletin sert direnişi ile engellenen ve başarısızlığa mahkum edilen darbeden sonra ülkemizde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi ve birtakım işler KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile halledilmek, düzenlenmek zorunda kalındı. İşte bu kapsamda;
24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 7. maddesi, 127. maddesi ve 375 sayılı KHK'ya eklenen geçici 23, 34 ve 25.maddelerle gerçekleştirilen düzenlemeler gereği, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler 4 Aralık 2017 tarihi itibariyle çalışanlarını kadroya geçirmeye başladılar.
Daha sonraki süreçte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 12 Nisan 2018 tarihinde, 696 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK'ya eklenen geçici 24. madde uyarınca işçi statüsüne geçirilen çalışanların ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesine esas alınacak, Yüksek Hakem Kurulunca karara bağlanmış ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesi hükümlerinin, geçici 24. madde kapsamındaki idareler için 30 Haziran 2020 tarihine kadar uygulanmasına karar verildi.
O süre bitince Türkiye'de neredeyse büyükşehir belediyelerinin tamamı işçilere 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle bağlı bulundukları sendika ile büyükşehir belediyeleri arasında imzalanmış bir sözleşme varsa ona göre çalıştırmaya yoksa yeni sözleşme yapıp o sözleşmeye uygun olarak çalıştırmaya başladılar. Ancak Eskişehir'de mağdur işçilere bu haklar tanınmadı.
BÜYÜKŞEHİR YÖNETİMİ NİHAYET HAREKETE GEÇTİ AMA SENDİKASINA GÖRE TAVIR SERGİLİYOR!
Biz konuyu gündeme getirdikten sonra Büyükşehir Belediyesi harekete geçti ve belediye şirketlerinden Espark AŞ'de çalışan ve haklarını alamamış işçilere önemli sayılabilecek haklar veren bir sözleşme imzaladılar, işçilerin bağlı bulunduğu Belediye İş Sendikası ile.
Bu olumlu gelişme üzerine biz 10 Kasım 2020 tarihli "Diğer işçilere de verin haklarını o zaman!" başlıklı bir yazı ile Demiryol-İş Sendikasına üye işçilerle de haklarının kendilerine verilmesini sağlayan bir anlaşmanın en kısa sürede imzalanması gerektiğinin altını çizdik.
BELEDİYE BÜROKRATI YILMAZ BÜYÜKERŞEN'E KONUYU YANLIŞ MI AKTARIYOR?
Ne var ki bu konuda gelişmeler olumlu değil: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, muhtemeldir ki Yılmaz Büyükerşen'e meseleyi yanlış aktardılar. Zira Büyükşehir bürokratları Demiryol-İş Sendikası yöneticileri ile görüşmüşler ancak uzun yıllardan beri belediye ile üye işçilerin hakları için görüşmeler yapan sendikaya, daha ilk anlaşmalarını yaptıkları Belediye-İş Sendikası ile yaptıkları sözleşmeyi dayatmışlar!
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i işçiler arasında sanki ayrımcılık yapıyor pozisyonuna düşüren bürokratlar kimlerdir bilmiyoruz. Ancak şurası var ki bir sendika ile halihazırda imzalanmış bir sözleşme varken, sendika üyesi bir kısım işçileri ayırıp onlara başka, daha düşük hakların verildiği bir başka sözleşme dayatmak ne hakka ve hukuka ne de sosyal demokratlığa sığar. Yılmaz Büyükerşen büyük ihtimalle meselenin bu yönünü bilmiyor.
BAŞKA SENDİKA İLE İMZALADIKLARI SÖZLEŞMEYİ DAYATMIŞ VE BİR DAHA GÖRÜŞMEMİŞLER
Burada Demiryol İş Sendikası üyesi olup ESTRAM AŞ bünyesinde çalışan yaklaşık 800 işçi için gerçekleştirilmesi planlanan işlem bu işçilere özel yeni bir sözleşme imzalamak, imzalatmak değil zaten sendika ile daha önceden imzaladıkları sözleşmedeki haklardan yararlanmalarını sağlamak olmalı.
Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Belediye İş Sendikası ile yaptıkları sözleşmeyi dayattıkları görüşmeden sonra Demiryol İş Sendikası yöneticileri ile bir daha görüşmemişler. Arayıp sormamışlar!
Dolayısı ile yaklaşık 800 kadar işçinin mağduriyeti henüz çözümlenmemiş. İşçilerin hak kayıplarından doğan mağduriyetleri devam ediyormuş. Büyükşehir Belediyesi bürokratları işçilere mevcut sözleşmedeki haklarını değil de ESTRAM AŞ açısından cazip olan, daha düşük hakları vermeye çalışıyorlarmış. Örneğin ikramiyelerini hak ettikleri 100 gün üzerinden değil de 20 gün üzerinden vermek istiyorlarmış. Yemek paralarını 20 lira olarak değil de, 10 lira olarak (Halihazırda 5 lira) vermek istiyorlarmış.
Belki yanılıyoruzdur ama sanki Belediye bürokratları Demiryol İş Sendikası ile imzalamış oldukları sözleşme kapsamındaki haklarını vermeyerek üye işçiler ile sendikanın arasını açmak ve belki de bir başka sendikaya geçmelerini sağlamak istiyorlar!
ÇALIŞANLARI HAKLARINI VERMEYEN BELEDİYE ŞİRKETİ ALEYHİNE DAVA AÇMAYA BAŞLAMIŞ
Demiryol İş Sendikasına bağlı olarak ESTRAM bünyesinde otobüs şoförü, güvenlik ve temizlik görevlisi olarak çalışan işçiler aylardan beri haklarının kendilerine verilmemesi nedeniyle belediye aleyhine davalar açmaya başlamışlar. Şu ana kadar 150-200 arasında bir rakama ulaşmış belediye aleyhine dava açan işçi sayısı.
Madem Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve özellikle de başkanı Yılmaz Büyükerşen sosyal demokrat ve işçilerin hakları konusunda çok hassaslar, o zaman bu konunun bir an önce çözüme kavuşması, daha doğrusu Demiryol İş Sendikası üyesi olup ESTRAM AŞ bünyesinde çalışan yaklaşık 800 işçinin aylardan beri devam eden mağduriyetlerinin bitirilmesi için yapmaları gereken her neyse onu yapacaklar. İpe un sermeyecekler!
![]() |
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!