Pandemi nedeniyle dünyanın tamamında birçok insan ekonomik, psikolojik ve sosyolojik sıkıntılar yaşadı. Öyle böyle değil hem de, çok zor zamanlardı içinden geçtiğimiz, içimizden geçen!
Pandemi nedeniyle elbette bir azınlık her yönüyle kazandı. Bir de bu Covid-19'u başımıza bela eden Çin!
BİLİM KURULU SON ANDA YENİ BİR DAYATMADA BULUNMAZSA KISITLAMALAR GEVŞEYECEK
Eskişehir, Türkiye genelinde pandemiden en çok zarar gören şehirlerin başında geliyor. Çünkü 100 bin kadar üniversite öğrencisi bu şehirde yaşıyordu (nüfusun 10'da 1'inden fazlası) ve pandemi nedeniyle üniversiteler kapatılınca onlar da memleketlerine gittiler. Onların her birinin aylık bin liralarla ifade edilen harcamalarından mahrum kalınca Eskişehir esnafı büyük kayıp yaşadı. Bir de şu son kapanma ile Eskişehir'de hizmet sektörü çok büyük bir darbe yedi. Bugün Kabine toplantısında kısıtlamaların belli oranlarda kaldırılması gündeme gelecek. Sözde Bilim Kurulu hükümete yeni bir dayatmada bulunmazsa lokantaların, kafelerin, düğün salonlarının belli bir düzeyde hizmet vermeye başlaması muhtemel. Zira Eskişehir şu son günlerde Türkiye'de vaka sayılarının en düşük olduğu iller arasında bulunuyor.
İSTİKRARLI ORTAM OLURSA TOPARLANMA DA HIZLI OLUR
Hiç şüphesiz kısıtlamaların kaldırılmaya başlanması Eskişehir esnafı adına güzel haber. Kısıtlamaların kademe kademe kaldırılması döneminin bir şekilde başlaması umutların yeşermesine neden oluyor. Ancak toparlanmak, kaybedilenleri yerine koyabilmek öyle hızlı ve kolay olmayacak. Bunun için kısıtlamaların geri dönmemesi ilk sırada yer alan en önemli unsur. Sonrasında da istikrarlı bir ekonomik düzenin devam ettirilmesi zorunlu. İşler umduğumuz kadar açılırsa 6 aylık sürede çok büyük bir toparlanmanın sağlanabileceğini düşünüyoruz. Geçen yıl bu günlerde geride bırakmak zorunda bırakıldığımız hayatımızı çok özledik; arkadaşlarımızı, dostlarımızı ve hatta akrabalarımızı. Hayat normalleştikçe eskisinden çok daha hareketli ve keyifli yaşanmaya başlanacak hayatımız!
Ancak kısıtlamaların azaltılması ile Eskişehir'in yaşadığı bazı sıkıntılara geri dönecek olması da ayrı bir ikilem.
TOPLU TAŞIMADA BİLDİĞİMİZ GÖRÜNTÜLERE GERİ DÖNECEĞİZ
Örneğin şu anda 100 bine yakın üniversite öğrencisi Eskişehir'de yok. Hem pandemi nedeniyle hem de bu yüzden toplu taşımada eskiden gördüğümüz o muhteşem sıkışmalar, sıkıntılar şu sıralar yok. Ancak normalleşme ile birlikte üniversiteler açılınca, öğrenciler dönünce, aşılanan ve normal yaşamı hepimizden fazla özleyen 65 yaş üzeri dışarı çıkınca toplu taşıma araçlarında o büyük sıkıntılara tekrar dönmüş olacağız.
Pandemi günlerinde Eskişehir'de trafik sıkışıklığı da kısmen rahatlamıştı. Hayatın normalleşmesi ile birlikte Eskişehir bu alanda da bir anormalleşme yaşamaya başlayacak tekrar. Yine trafikte çok sık rastladığımız o sıkıntılarla karşılaşacağız, onlarla yaşamaya tekrar başlayacağız. Eskişehir'de trafikte yaşanan sıkıntı her geçen yıl artıyor. Hele hele tramvayın yeni hatlarda da çalışmaya başlaması bazı yerlerde araçların bekleme süresini biraz daha artıracak. Diğer yandan açılan yeni hatlar nedeniyle diğer hatlardaki sefer aralıkları biraz daha uzayacak.
100 BİNE YAKIN ÖĞRENCİ DÖNÜNDE KALABAK SUYU'NDA BİR SIKINTI YAŞANABİLİR!
Pandemi yasakları 3 ay içinde büyük oranda kaldırılıp öğrenciler Eskişehir'e tamamen döndüğü takdirde Kalabak Su tedarikinde bir sıkıntı yaşanır mı orasını şimdiden kestiremiyoruz. Zira Kalabak Suyu damacanalarında önemli bir sıkıntı yaşandı. Eskişehir halkına uzun yıllardan beri insan sağlığını tehdit eden damacanalarla su içirildiği anlaşıldı. Bunun en önemli sebebi de kullanım süresi (5 yıl) geçmiş damacanaların kullanılmış olması. Bunlar büyük oranda toplandıı. Ancak öğrenciler evlerinin kapısını çekip çıktıkları zaman içeride damacanalar kaldı. Bunların ne kadarı halen kullanılabilir orasını tahmin etmek zor. Ancak Eskişehir'deki oran ile aşağı yukarı aynıdır diye düşünüyoruz. Yani onların elinde bulunan damacanaların da önemli bir bölümünün tarihi geçmiştir. Bu yüzden onların da değiştirilmesi gerekecek. Bu aynı zamanda belki bir 130-140 bin ek damacananın birkaç ay içinde elde edilmesini zorunlu kılacak. Aksi takdirde hayat normale dönüldüğünde Eskişehir'de damacana suyunun tedarikinde yeni bir sıkıntı yaşanabilir. ESKİ'nin yeni genel müdürünün böyle bir ihtimali de hesaba katarak önlemlerini bugünden alacağına inanıyoruz.
Eskişehir bazı sıkıntılarına, bazı anormalliklerine geri dönecek olsa da pandemiden kurtulup normalleşmek hepimize daha iyi gelecek. Hemen hepimiz bu pandemi sürecinde zorunlu bırakıldıklarımız yüzünden çok büyük sıkıntılar çektik. Artık bunlardan kurtulmak için gün sayıyoruz. Umarız bu konudaki umutlarımıza herhangi bir şekilde darbe vurulup sinir katsayılarımızın katlanmasına vesile olunmaz bir kez daha!
![]() |
Başlığa bakıp da " Hadi canım siz de, olur mu hiç öyle şey!" demeyin hemen. 4 yıl önce kendi yönetimlerinde bulunan Büyükşehir Belediye Meclisinden geçerken el kaldırıp onayladıkları, tamam dedikleri ve şu an yüzde 70 kadarı tamamlanmış yüzlerce milyon liralık yatırım olan URAYSİM'in (Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi Projesi) Alpu Ovasına yapıldığını fark edip, yürütmesinin durdurulması için mahkemeye gidenler böyle bir girişimde neden bulunmasınlar ki!
Zira aradan çok uzun bir zaman da geçmiş olsa CHP'liler Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nin de ovalık bir alana kurulduğunu (hem de 32 milyon 406 bin metrekare üzerine) fark edebilirler. Bu sefer de Odunpazarı Belediyesi üzerinden yürütmenin durdurulması davası açabilirler!
"Mümkün değil, çok saçma!" dediğinizi duyar gibiyim. İyi de 4 yıl önce onay verilen ve yüzde 70'i tamamlanmış URAYSİM için yürütmeyi durdurma yönünde talepte bulunup mahkemeye gitmek saçma değil mi? Sizce arada mantıken nasıl bir fark var ya da ne kadar büyük bir fark var ki?
Ama tabi Eskişehir'de medya çok büyük oranda kendi ellerinde. Bu tür yanlışları, çelişkileri, hataları pek fazla yüzlerine vurulmuyor. Ancak, örneğin Emniyet güçlerinin yoğun ve özverili çalışması, Eskişehir halkının da işbirliği ile Eskişehir güvenli bir şehir seçildiğinde hemen "Eskişehir en güvenli şehir" diye Başkanın fotoğrafıyla birlikte algı çalışmaları manşetlere yansıyor!
Eskişehir bu haliyle ve bu zihniyetle kaybetmeye devam edecek gibi görünüyor. Yazık, hem de çok yazık!
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!