Gününü şu an tam hatırlayamayacağız ancak 3 veya 4 gün önceydi sanırız; iş yerinin yakınındaki bir duraktan otobüse binmiş evimize yakın bir durakta da inmiştik. İnmeden hemen önce otobüste bulunan ve ESTRAM çalışanlarından olduğunu sandığımız bir kişi "Sezai Bey ben sizi tanıyorum. Gazetecisiniz, yazarsınız. Belki şimdi söyleyeceğim şeyi de yazarsınız: Bizim maaşlarımızı 3 bin 900 lira gibi söylerlerse sakın inanmayın, çünkü 2 bin 900 lira alıyoruz biz" dedi.
Otobüs hareket ederken bu ifadelerin sahibinin sesi de kapanan kapının arkasında kayboldu gitti. Kapı tam kapanırken gayr-i ihtiyari "Tamam" desek de aslında ne demek istediğini anlamamıştık.
Tabi ertesi gün bizlere ulaşan haber ve açıklamalardan olup biteni anlama fırsatımız oldu. O zaman jeton düştü bizde de: Demiryol-İş Sendikası ile Büyükşehir Belediyesi masaya oturmuş ancak anlaşma gerçekleşmemişti.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞÇİLERE TEKLİF ETTİKLERİ RAKAMLARI AÇIKLADI
Konuyla ilgili olarak tarafların açıklamaları vardı. Büyükşehir Belediyesi tarafı
"Alın terinin kutsallığına inanan bir kurum olarak çalışanlarımızın emeklerinin karşılığını verebilmek adına toplu iş görüşmeleri sırasında her daim çalışma arkadaşlarımızın haklarını savunmaktayız. Kısa süre önce tamamladığımız ve 500’e yakın daimi işçimizi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi de bunun en güzel örneğidir. Bu anlaşma sonrasında belediyemizde en düşük daimi işçi maaşı devletin çalışanlardan aldığı ve yıl içerisinde kazanç oranında düşüklüğe neden olan '’lik vergi kesintisine rağmen Eylül ayında 6900 TL olmuştur. Geçtiğimiz yıl imzaladığımız ve ESPARK şirketimizin çalışanlarını kapsayan toplu iş sözleşmesi sonucu da belediyemizde şu an en düşük işçi maaşı aynı şekilde ’lik vergi kesintisine rağmen 3900 TL’dir. Vergi dilimi hesaba katılmadığında bu rakam 4200 TL’ye kadar yükselmektedir.
ESTRAM şirketimiz ve Demiryol-İş Sendikası arasında Nisan ayında başlayan görüşmelerde de tıpkı diğer sendikalarımızla olan süreçte yaptığımız gibi tüm çalışanlarımızın haklarının daha da iyileştirilmesi için sendikamıza teklifimiz iletilmiştir. Kamuoyunun bilgilenmesi açısından mevcut durumu ve teklifimiz sonrası emekçilerin alacağı ücret artışını paylaşmak istiyoruz: ESTRAM şirketimizde vasıfsız işçinin şu an en düşük maaşı 4752 TL olup, bu rakam yapılan görev ve kıdeme göre 7500 TL’ye kadar yükselmektedir. Demiryol-İş Sendikası’na yaptığımız teklifin kabul edilmesi durumunda çalışma arkadaşlarımızın maaşları daha da artacaktır."
SENDİKA BAŞKANI UYSAL: BÜYÜKŞEHİR'İN AÇIKLADIĞI RAKAMLAR NE YAZIK Kİ DOĞRU DEĞİL
Ancak Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bu açıklamaya Demiryol İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal'ın cevabı gecikmedi. Uysal da verilen bilgilerin doğru olmadığını ifade etti ve özetle şunları söyledi:
"Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin Estram çalışanları hakkında yaptığı basın açıklamasın da yanlışlık veya başka birimlerle karıştırma var.
Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu açıklamadaki rakamlar Estram çalışanlarının aldıkları ücretleri ile alakası bulunmamaktadır, Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki uzun dönemdir bulunan 25.nci veya 26.ncı dönem sözleşmesini yapan kadrolu arkadaşlarımız bu ücretleri almakta olabilirler.
Estram A.Ş. yeni kurulan bir şirket olmasından dolayı idari ve sosyal alacaklarının yanında ücretler konusunda ciddi eksiklikleri olan bir iş yeridir.
Daha önce belirtmiş olduğumuz gibi en çok riski olan, yoğun kaza yaşayan ve yolcular veya diğer sürücüler tarafında şiddete maruz kalan çalışanlardır. Kaza oluşması halinde hastane ve karakollarda ifadesi alınmak için dolaştırılmakta, yaralı veya ölümlü kazalarda zor anlar yaşamakta karakolda, nezarette sabahlamaktadırlar. Son duraklarında lavabo sıkıntıları devam etmekte, öğlen yemek yemek için dinlenmeleri verilmemekte vede kullandıkları araçların hasar bedeli kullanıcılara ödetilmektedir. Çoğu zaman da meydana gelen bu iş kazaları nedeniyle 25/II den fesh yapılarak işten atılmaktadırlar. Giderken de oluşan hasar bedelinden dolayı borç yüküyle gitmektedirler.
Bu da ailelerinin felaketine sebebiyet vermekte olduğu malumunuzdur. Vicdanları kanatmaktadır.
Açıklamada belirtildiği gibi kıdemli mavi yaka çalışan personel de 7500 lira ücret yoktur. Burada yanılgı söz konusudur. Eğer yanılgı söz konusu değil ise de böyle bir maaş veririz denilirse, Estram’ın işçi çalışanları bu maaş ücreti bordrolarına net yansıtılırsa bu ücretten çalışmaya razıdırlar.
Yalnız kamuoyu, Belediye üst düzey yöneticilerinin 7500 liranın 7 katı maaş almalarına rağmen yetiremediklerini kamuoyunca bilinmektedir.
Kurumun kıdemli yüksek maaşı alan ağırlığı oluşturan personelinin kök ücreti asgari ücret dahil 4,030.00 TL, Emek zammı, ulaşım yardımı, sosyal yardım ve yemek yardımı gibi birleştirilmiş ücreti 4,580.00 TL civarında olup, yeni giren vasıflı çalışan bu ücretin sözleşme gereği p’ini aldığından 2,825.00 lira gibi bir ücrete tekabül etmektedir. Yani ücretleri (asgari ücrete yapılan ilave Sosyal yardım, yol yardımı, emek zammı vs.) ile yaklaşık olarak 3,360.00 lira civarında ücrete tekabül etmektedir.
Diğer alt birimde, yardımcı eleman olarak vasıfsız çalışanların en yüksek alanı 3,299.00 lira tavan ücreti sözleşme gereği p’ine tekabül eden ücreti 2,305.00 lira ödenen ücret olup, asgari ücretin altında olduğundan, kanuni zorunluluktan dolayı AGİ’li 2,825.00 liraya çekilmektedir. Yan ödemelerle yine 3,240.00 lira civarındadır. Kamuoyunun yanıltılmaması gerekir.
Bu belirtilen değerde Estram çalışanının bir ücreti bulunmamaktadır. Buyurun çalışanların maaş bordroları ortada inceleyelim.
Bu muhasebeleştirme hatalı, biz anlam veremedik. Belediyenin kadrolu çalışanının Eski ücreti veya Pazar, bayram nedeniyle 30 Ağustos ve Kurban Bayramında yaklaşık 10-12 gün civarında mesaili çalıştırılanların brüt ücreti olabilir. Bu ücret vergi, sigorta vs. kesintilerden sonra yarıya düşeceği malumunuzdur...
Empati yapılarak ve ufak dokunuşlar ile çözüm üretme sorumluluğumuzun gereğini yerine getirmek yakışır.
İyi niyet, merhamet ve adalet olmadan büyüklük olmaz.
Hocam yanıltıyor, Biz Demiryol-İş Sendikası olarak, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Gaziantep ve Samsun gibi tramvayın bulunduğu illerde de örgütlüyüz. Burası ilk değildir Samsun ve İzmir de de Aynı Grev Kararı alınmıştır..."
GREV KARARI ŞU ORTAMDA ESKİŞEHİR'İ DERİNDEN ETKİLER
Gördüğünüz gibi hem alın teriyle hak ettiğinin peşinde koşan işçilerimiz hem onları çalıştıran Büyükşehir Belediyesi hem de Eskişehir halkı olarak bizleri zorlayan bir bulmaca ile karşı karşıyayız. Elbette bu da çözülecek, ama nasıl?
İlkokullar, ortaokullar ve liseler geçen hafta açıldı. Üniversiteler de açılıyor şimdi. Şehirdeki toplu taşımaya ihtiyaç daha da artacak. Kimsenin bu ortamda otobüssüz ve tramvaysız kalmak isteyeceğini sanmayız.
Ancak diğer yandan işçiler de haklı. Gerçekten de, özellikle pandemi sürecinde toplu taşımada görev alanlar aynı zamanda önemli riskler aldılar. Diğer yandan Sendika Şube Başkanı Ramazan Uysal'ın yukarıdaki ifadeleri içinde ayrıntılı bir şekilde anlattığı gibi ESTRAM çalışanları, özellikle de şoför olarak çalışanlar birçok sıkıntı ile karşı karşıyalar. Onların yaptığı o işi bu şartlarda yapacak çok fazla kimseyi bulamayız. Bu yüzden çalışanların alın terini mutlaka vermek lazımdır.
ESTRAM, pandemi sürecinde kardan zarar etti. Daha önceki zamanlarda güzel karlar edilmişti. Pandemi sürecinde o karların bir kısmı eridi. Ancak şu an hemen hemen normale döndük diyebiliriz toplu taşımada. Kurum tekrardan kar etmeye başlayacaktır. Önümüzdeki süreçte bir kapanma, kısıtlama şu an itibariyle gözükmemektedir.
Bu durumda makulde anlaşmak hepimiz açısından daha mantıklı geliyor. Zaten Büyükşehir Belediye yönetimi sendikanın teklifini kabul etmez ya da belli iyileştirmelerle işçilerinin karşısına çıkmazsa grev olacak, bundan hepimiz zarar göreceğiz. Grev olmazsa ESTRAM da (Belediye de) kazanmaya devam edecek!
BU KRİZİ DE SOSYAL DEMOKRAT YÖNÜYLE YILMAZ BÜYÜKERŞEN ÇÖZER!
Öyle zamanlardan ve günlerden geçiyoruz ki hepimizin kazanacağı bir formül üzerinde anlaşmak zor olmasa gerek. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, sosyal demokrat ve işçi dostu kişiliğini burada konuşturarak işçilerin taleplerine daha yüksek bir karşılık verecek, işçi temsilcileri de makul bir orana çıkıldığı zaman bunu kabul ederek grev kararından vazgeçecek.
Şu kadarını söyleyelim: İşçisine hak ettiğini veren hiçbir kurum ve kurum yöneticisi kaybetmez!
Zaten CHP'li belediyeler sık sık "Biz de asgari ücret yok, en düşük ücret şu kadar!" diye övünmüyorlar mıydı? İşçilere hak ettiklerini verdikleri takdirde bu hem birlikte çalıştıkları ile yakınlaşmalarına hem de bu rakamlar üzerinde propaganda yapma fırsatını elde etmelerine imkan tanır!
![]() |
![]() |
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!