Türkiye, 2013 Mayıs ayı sonunda patlak veren Gezi Parkı olaylarından beri olağanüstü günler yaşadı, yaşıyor.
15 Temmuz 2016 gecesi askeri darbe kalkışması oldu ve milletimizin sağduyusu sayesinde bu darbe girişimi akamete uğratıldı. 20 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye 3 ay süre ile Olağanüstü Hal İlan etti. Daha sonra 7 kez uzatılan olağanüstü hal 18 Temmuz 2018 tarihinde tamamen kaldırıldı.
OLAĞANÜSTÜ HAL BİTTİ, İŞÇİLERE NORMAL HAKLARI HALEN VERİLMEDİ
Tabi bu arada olağanüstü hal nedeni ile birtakım zorunluluklar meydana geldi. Bu kapsamda 24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 7. maddesi, 127. maddesi ve 375 sayılı KHK'ya eklenen geçici 23, 34 ve 25.maddelerle gerçekleştirilen düzenlemeler gereği, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler 4 Aralık 2017 tarihi itibariyle çalışanlarını kadroya geçirmeye başladılar.
Daha sonraki süreçte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 12 Nisan 2018 tarihinde, 696 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK'ya eklenen geçici 24. madde uyarınca işçi statüsüne geçirilen çalışanların ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesine esas alınacak, Yüksek Hakem Kurulunca karara bağlanmış ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesi hükümlerinin, geçici 24. madde kapsamındaki idareler için 30 Haziran 2020 tarihine kadar uygulanmasına karar verildi.
Nihayetinde 30 Haziran 2020 tarihinde o süre bitti. Dolayısı ile Eskişehir'de bu kapsamda bulunan 650-700 kadar işçinin ESTRAM ile bağlı bulundukları Demiryol-İş Sendikası arasında gerçekleştirilmiş sözleşme kapsamına alınması gerekti. Bakanlık da bu yönde olumlu görüş bildirdi. Başta İzmir Büyükşehir olmak üzere, Türkiye'deki hemen tüm belediyelerde bu durumdaki işçilere sözleşme kapsamında çalışan işçilerle aynı haklardan faydalanma fırsatı verildi. Ne yazık ki Eskişehir'deki işçiler bu haktan mahrum bırakıldı.
NE OLUR BU İDDİA DOĞRU OLMASIN!
Bu konuyu dünkü yazılarımızda geniş bir şekilde kamuoyunun dikkatine sunduk. Çok sayıda olumlu dönüş oldu. Bu konuda bugüne kadar mağduriyetleri giderilmemiş yüzlerce emekçi büyük bir umutla sıkıntılarının çözülmesini beklerken ne yazık ki hayretle karşıladığımız birtakım duyumlar da almadık değil!
İddiaya göre; aslında Eskişehir'de ESTRAM bünyesinde çalışan ancak 30 Haziran 2020 tarihinde sona eren KHK'ya rağmen, bağlı bulundukları sendika ile emek verdikleri ESTRAM arasındaki sözleşmeye göre çalıştırılmaları gerekirken kendilerine hakları verilmedi, zira bunun ardında gizli bir gündem bulunuyormuş!
Tüm Türkiye'deki belediyelerde bu hakların verilmesine rağmen Eskişehir'de emekçilerin bu haklarını alamamasının altında, mağdur duruma düşürülen işçilerin bulundukları sendikadan ayrılarak, CHP'li belediyelere yakın bir başka sendikaya geçmelerinin sağlanması arzusu yatıyormuş!
Hatta bu kapsamda "Bizim haklarımızı artık verin" diye isyan noktasına gelen ve Demiryol-İş Sendikasına bağlı çalışanlara sendikadan istifa etmeleri ve bir başka sendikaya geçmeleri için baskı yapılıyormuş. 15-20 kişilik bir grup bu kapsamda istifanın eşiğine kadar getirilmiş ancak istifa etmeleri sağlanamamış.
BAŞKAN BÜYÜKERŞEN TÜM BU SÖYLENTİLERİ SONLANDIRABİLİR
Bu iddia umarız doğru değildir. Eğer böyle bir niyetle, yani sendika değişikliğini sağlamak için yüzlerce işçinin hakları aylardan beri kendilerine iade edilmiyorsa bu Eskişehir adına da, emekçileri mağdur durumda bıraktırıp onların kendilerine geçmelerini sağlamaya çalışan sendika adına da utanç verici bir durum!
Eğer bu sıkıntıyı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen devreye girerek çözer, yüzlerce emekçinin haklarının iadesini sağlarsa, tüm bu mide bulandıran söylentilerin de ortadan kalkmasını, belediyeye bağlı kurumlarda çok daha huzurlu bir şekilde işlerin devam etmesini sağlar. Hem de CHP'li bir belediye olarak emekçilere ne kadar değer verdiklerini göstermiş olurlar!
------------------------------------
Çiftçiye küspeyi daha pahalı vermek için bu özel gayret niye?
Şeker pancarı çiftçilerimiz açısından çok önemli bir bitki. Onu ekerek önemli bir gelir elde edebiliyorlar. Diğer yandan şeker pancarından elde edilen küspe hayvan yetiştiricileri, üreticiler açısından da son derece önemli bir ürün. Besiciliğin olmazsa olmazı...
Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası geçtiğimiz sezon üretim rekoru kırdı. Bu şehrimiz adına güzel bir haberdi. Bu mutluluğu köşe yazımızdan sizlerle paylaştık.
Ancak bu yazımızdan sonra bize gelen bazı duyumlar üzülmemize, endişelenmemize sebep oldu.
İddialara göre;
Eskişehir Şeker Fabrikası, normal şartlarda hayvan üreticilerine, çiftçilerimize küspeyi açık olarak değil paket olarak satmaya başlamış. Bu işi de bir müteahhide vermiş.
Açık olarak satılan küspe ambalaja girdiği için fiyatı birden bire katlanmış. Geçen yıl 130 liraya bir ton açık küspe alan üreticiler şimdi tonuna 240 lira ödüyorlarmış. Aradaki bu farkın sebebi de küspenin açık olarak satıştan kaldırılıp paket olarak, ambalajlı bir şekilde satışa sunulmasıymış.
Üretim maliyetleri artan çiftçiler küspenin pakete konulup fiyatının bu kadar arttırılmasından dolayı çok dertliymişler.
Öyle umuyoruz bu iddia doğru olmasın. Ancak üreticiler bu kadar şikayet ediyorlarsa orada kesin bir sıkıntı vardır ve bu iddia da büyük ihtimalle doğrudur. Eğer iddia doğruysa bu vahim hatadan, bu garip yanlıştan bir an önce dönülmeli, üretim ve çiftçi düşünülerek küspe satışı gerçekleştirilmelidir!
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!