Eskişehir'de bulunan Hasan Polatkan Havalimanının kapatılmasına yönelik iddialar üzerine yaşanan tartışmalar şehrin gündemine oturmuş durumda. Doğrusu havalimanının kapatılmasını tam olarak niye tartıştığımızı da çözebilmiş değiliz. Yani nasıl oldu da, kimler aracılık etti de Eskişehir'in Zafer Havalimanına göre çok daha verimli işleyen havalimanının kapatılması gündeme geldi, onu anlayamadık, çözemedik!
HASAN POLATKAN KAPATILSA BİLE UÇUŞLARA, ZAFER HAVALİMANI KURTULAMIYOR
Zira Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'nin (CİMER) verdiği bilgiye göre Kütahya-Afyon-Uşak illeri ortasına, bölgeye hizmet vermesi için kurulan Zafer Havalimanına 2021 yılı için iç hatlarda 775 bin 137, dış hatlarda ise 542 bin 596 kişilik yolcu garantisi verilmiş.
Zafer Havalimanı 2012 yılında açıldı. Türkiye'nin ilk bölgesel havalimanı, aynı zamanda Türkiye'nin dördüncü büyük havalimanıdır.
Havalimanı o tarihlerde 155 milyon TL'ye mal olmuştu. O para da 50 milyon Euro ediyormuş. Bugünün parası ile 800 milyon liradan fazla. Şu ana kadar yolcu garantisi verilen şirkete de 50 milyon Euro'dan fazla ödeme yapılmış. Daha ne kadar ödeme yapılması gerekiyor orasını bizler bilemiyoruz.
10 YIL SONRA BUNU DÜŞÜNÜP ZİHİNLERE SOKAN BÜROKRATLAR KİMLER?
Şimdi aradan 10 yıl geçmiş Zafer Havalimanının yolcu garanti sayısına ulaşmak için Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanının kapatılması akıllara gelmemiş, iktidarın bize kalırsa bugüne kadarki en sıkıntılı seçimlerine şurada bir yıl kalmışken böyle bir fikir akıllara gelmiş!
Hayır, Hasan Polatkan Havalimanının kapatılması Zafer Havalimanının garanti verilen yolcuları sağlama bakımından kurtarsa ama o da yok!
Sonradan yapılan ve yolcu garantisi verilen havalimanı Zafer Havalimanı, baştan sona yanlış bir projeydi. Eskişehir'de işleyen bir havalimanı varken bu havalimanının daha fazla yolcu taşıyabilmesi için çalışma yapılması lazım gelirken hiç yapılmamalıydı. Hiç yapılmaması gereken, tamamen yanlış bir proje olduğu bu kadar netleşmiş bir proje için kendisinden çok daha iyi oranlara sahip Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanını uçuşlara kapatmak ortalama bir zeka ile açıklanamayacak bir gelişme!
Dahası da var...
DEMEK Kİ HAVALİMANINI UÇUŞLARA KAPATMAK AYLAR ÖNCE DE GÜNDEMDEYDİ!
AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan'ın konuya ilişkin bir açıklaması var:
"1 Mart tarihinde Sanayi, Ticaret Odası Başkanları ve Üniversite Rektörlerimizin bulunduğu toplantıda Genel Başkan Vekilimiz Sn. Binali Yıldırım’a Hasan Polatkan Havaalanının durumuna ilişkin Milletvekillerimiz Sn. Nabi Avcı ve Sn. Emine Nur Günay tarafından gerekli bilgilendirme yapılmış ve şehrimizdeki hassasiyet bildirilmiştir.
16 Mart tarihinde de tekrardan gerek Sn. Binali Yıldırım’a ve Ulaştırma Bakanımız Sn. Adil Karaismailoğlu’na Milletvekilimiz Sn. Nabi Avcı tarafından tekraren konu iletilmişti. Bugün de hem Milletvekilimiz Sn. Nabi Avcı hem de MKYK Üyemiz Sn. Burhan Sakallı tarafından ısrarla iletilmiştir. Konu hassasiyetle tarafımızdan takip edilmektedir…"
Demek ki bu konu hiç de yeni değil; bu konu üzerinde bazı bürokratlar çalışmış, ilgili bakanların gündemine gelmiş. Eskişehir milletvekillerinin de bu gelişmelerden haberi olmuş. Ancak, öyle anlaşılıyor ki, tüm itirazlarına rağmen kendilerini dinleyen olmamış. Yoksa bu böylesine garip ve saçma bir konu neden bu kadar süre gündemde kalsın ki!
BU KONUDA KİMSEYİ DİNLEMEMİŞ VE DİNLEMİYORLARSA MESELE ÇOK DAHA CİDDİDİR!
Eğer durum böyleyse, yani Eskişehir milletvekilleri, Eskişehir İl Başkanı, Burhan Sakallı gibi MKYK Üyeleri bile dinlenmemişse işte orada sıkıntı büyüktür. Hem milletvekilleri, hem il başkanlığı hem de MKYK Üyeliği açısından burada sıkıntılı bir durum vardır. Dahası Zafer Havalimanının garanti edilen yolcu sayısını kurtarmak için yapılan bu sözde ama bize göre saçma operasyon için birtakım kişilerin uzun zaman önce ikna edildiği bile söylenebilir!
Tabi eski Başbakan Binali Yıldırım'a bu konu aktarıldı ve o da konuyu ilgili yerlere aktarmasına rağmen bu işten vazgeçilmedi ise durum daha da vahimdir.
Ortada ortalama bir insan zekasıyla açıklanması pek de mümkün olamayan bir durum var. Buna rağmen çıkıp da dört başı mamur bir açıklama yapılamıyor.
HASAN POLATKAN'IN İSMİNİ UÇUŞLARA KAPATMAK İÇİN Mİ VERDİNİZ?
Bu havalimanına Hasan Polatkan ismini kim niye vermişti? Yarın bir gün kapatacağınız bir havalimanına Hasan Polatkan'ın ismini niye verdiniz o zaman? İnsanın aklına bakın bu bile geliyor!
Bundan yaklaşık 1,5 yıl önce, 10 Aralık 2020 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Eskişehir'de ağırlanmıştı. AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan o ziyareti sosyal medya hesabından "Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sn. Adil Karaismailoğlu’nu teşkilâtımız ile birlikte partimizde ağırladık. Şehrimizde bakanlık tarafından yürütülen projelere ilişkin taleplerimizi ilettik. Sayın bakanımıza nazik ziyaretleri için teşekkür ederiz" ifadeleri ile duyurmuştu.
Bu son gelişmelerden sonra insanın aklına "Acaba Bakan Beyin aklında o zamanlarda Hasan Polatkan Havalimanını uçuşlara kapatmak var mıydı? Eskişehir ziyaretlerinin nedenlerinden birisi de bu muydu?" gibi sorular gelmiyor değil.
Böyle bir karar nereden ve kimlerle, nasıl alındı? Böyle bir karar alınırken Eskişehir kamuoyu hiç mi dikkate alınmadı? Hadi diyelim Eskişehir kamuoyu dikkate alınmadı, peki Eskişehir teşkilatları, milletvekilleri de mi hiç dikkate alınmadı? Onlar bu konuda "etkisiz eleman" gibi mi görüldü, görülüyor?
SİVAS VE AMASYA'DA HAVALİMANI VAR ŞİMDİ TOKAT'A YİNE HAVALİMANA AÇILIYOR!
Şimdi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bir başka ilimize, Tokat'a havalimanı açıyor. Herhalde biz bu yazıyı yazarken açılmıştır da. Bakanın Tokat Yeni Havalimanı ile ilgili açıklamalarının bir kısmı şöyle:
"“Tokat Yeni Havalimanımızın yatırım maliyeti 1 milyar 200 milyon lira. Yıllık 2 milyon yolcu kapasitesi ve 16 bin 200 metrekare büyüklüğünde, estetik mimarisi ile modern bir terminal binası inşa ettik. Havalimanımıza 633 araç kapasiteli otopark inşa ettik. Pist uzunluğunu ise 2 bin 700 x 45 metre. Özetle, Tokat’a dört başı mamur hiçbir eksiği olmayan modern bir havalimanı inşa ettik. Hiç şüphesiz Tokat Yeni Havalimanı şehrin gelişimine büyük katkı sağlayacak ve kalkınma seferberliğini daha da ilerilere taşıyacak.”
Evet Tokat, Sivas ve Amasya arasında bulunuyor. Yani her iki ilde de havalimanı var. Umarız Tokat Yeni Havalimanının elde ettiği sonuçlar Zafer Havalimanınınki gibi olmaz. Aksi takdirde böyle kötü örnekler varken bir başka kötü örneği kaldıramayız. Sonra Tokat Havalimanı çalışsın diye bakarsınız çevre illerdeki havalimanlarını uçuşlara kapatmaya kalkarlar!
Birileri birilerine iş çıksın diye havalimanı ve yeni üniversite yapmaya devam ettiği sürece bu saçma tartışmalar devam eder gider. Türkiye'nin bir ucundan diğerine, Sivas'tan İstanbul'a uçakla gidebilirsiniz. Ancak karayolu ağları, paralı otobanların araçla seyahat etme sürelerini önemli ölçüde düşürdüğü bir zamanda nereye niçin havalimanı kurulacağını gerçekten çok çok iyi hesap etmek lazım. Yoksa birçoğu işlevsiz kalır.
ZAFER HAVALİMANININ BORCUNU ESKİŞEHİR'E ÖDETMEYİN!
Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı, Zafer Havalimanından çok daha verimli bir şekilde çalışıyor, bunu bakanlar bilmiyor olsa bile bizler çok iyi biliyoruz. Eğer uçuşlara kapatılması gereken bir havalimanı varsa burası Zafer Havalimanı olmalı şimdilik. Belki ileride başka amaçlar için kullanılabilir.
Borcunu da zaten millet olarak ödemeye devam ediyoruz. Zafer Havalimanının borcunu sadece ya da çoğunlukla Eskişehir'e ödetmeye kalkışmak akılla da insafla da açıklanamayacak bir garabettir.
Bir an önce bu yanlıştan dönüldüğü açıklanmalıdır. Zaten insanlar pandemi yasakları ve sonu gelmeyen zamlarla bunalmış, şehrin hizmet sektörü büyük oranda çökmüş durumda. Yapmayın, etmeyin!
![]() |
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!