Eskişehir'in son zamanlarda yaşadığı en önemli stresin kaynaklarından birisi Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanının uçuşlarının kaldırılmasıydı. Kaldırılan uçuşlar da Zafer Havalimanına kaydırılacaktı. Aslında bir şehirden uçuşlar, artık hiçbir ekonomik değeri ve anlamı kalmadığı için kaldırılabilirdi ama o uçuşlar başka bir havalimanına aktarılamazdı. Bu etik olmazdı, doğru bir davranış olarak, doğru bir tercih olarak nitelendirilemez, tanımlanamazdı. Her neyse...
Şehir olarak hep birlikte direnip kazandık. Şehrin iktidar milletvekilleri, iktidarla aynı ittifak içinde bulunan diğer siyasi partiler de muhalefet partileri ile birlikte iktidarın Ankara ayağına, bakanlık kanadına karşı direnç gösterdi. Bunun sonucunda karardan vazgeçildi.
MUHTEMEL KAYBI ÖNLEDİĞİMİZ GİBİ BAZI KAZANIMLAR DA ELDE ETTİK
Hatırlarsanız bu karardan vazgeçilmesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile eski Bakan ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak, AK Parti MKYK Üyesi Burhan Sakallı, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan ve AK Parti Odunpazarı ile Büyükşehir Belediye Grup Başkanvekili Murat Özcan'dan oluşan bir heyet görüşmüştü. Heyetin görüşmesinden Eskişehir'in faydasına çıkan birkaç şey olmuş. Bunu elbette daha sonraki açıklamalardan, basın açıklamalarından anlıyoruz. Peki neler kazandık Eskişehir olarak? İşte cevabı:
-Öncelikle uçuşları iptal edilecek Hasan Polatkan Havalimanı o pozisyona düşmekten kurtuldu. En önemli kazanç şüphesiz buydu.
- O görüşmede ayrıca mevcut havalimanının gerek teknik altyapısının gerekse güvenlik donanımının güncelleştirilmesine ilişkin mutabakata varıldı. Peki bitti mi? Hayır!
- Başlayan Sarıcakaya, Alpu yollarının bitmesi için bu yıl sonu bitirilmesi hedef olarak belirlendi. Kırka yolu yatırım programında değildi, yatırım programına alındı. Sarıcakaya zaten devam ediyor. Alpu-Mihalıççık yolunun hemen başlaması yönündeki talep de iletildi!
Sizin anlayacağınız Eskişehir kaybetmek üzere olduğu maçı çevirdi ve kazandı. Bunda en büyük katkıyı iktidar kanadı verdi elbette. Ancak muhalefetin ve şehir kamuoyunun baskısı da çok işe yaradı.
Eskişehir'in tüm bu yaşananlardan esas kazancı da tecrübe oldu. Aleyhinize olan kriz nasıl olduğundan daha büyük gösterilir, nasıl ülke gündemine sokulur ve siyasetin gündemine kadar getirilir? Eskişehir aslında tüm bunların derslerini verdi, tüm bu dersleri çok daha iyi verebilecek bir tecrübe kazandı. Kazançlarımızın en büyüğü bu oldu bize göre.
Hazır ekstradan bazı sözler almayı da başardık kriz masasından, öyleyse onları iyi takip edip bir an önce sonuç almaya bakmak lazım.
![]() |
"İndirimli Elkart ile şehir içi seyahat 1,55-TL, tam Elkart ile 2,50-TL’dir. İndirimli Elkarta 90,00-TL, tam abonman Elkarta 160,00-TL karşılığında abonman özelliği yükleterek, Konya merkezde bulunan otobüs ve tramvaylarda 30 gün boyunca sınırsız sayıda seyahat edebilirsiniz.
Elkart ile aktarma hatlarında yapılacak ikinci ve ilave seyahat ücretsizdir. Diğer hatlarda belirlenen dakikalar içerisinde yapılacak ikinci seyahat @ indirimlidir."
Bu bilgileri Konya Büyükşehir Belediyesinin web sayfasından aldık.
"Tam 1 (bir) biniş değeri (KDV dahil) 6,00 TL.
İndirimli 1 (bir) biniş değeri (KDV dahil) 3,50 TL.
Akıllı ESKART'larda Otobüs - Tramvay aktarmalarında 0,70 TL."
Bu bilgileri ise Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin web sayfasından.
Ortada iki şehir var. Birbirine komşu iki büyükşehir bunlar. Evet Konya'nın nüfusu Eskişehir'in iki katından daha fazla. Ancak toplu taşımada alınan mesafelere bakıldığında da Eskişehir'in daha avantajlı olduğu görülüyor.
Buna rağmen Eskişehir'deki toplu ulaşım Konya'dakinin iki katından daha pahalı. Hele hele Eskişehir'de gideceğiniz yer biraz uzaksa ve araç değiştirmek zorundaysanız bu fiyat farkı daha açılmış oluyor Konya ile.
Konya Büyükşehir Belediyesi bu fiyatlardan vatandaşı toplu taşımadan faydalandırıyor ve kazanıyorsa, en azından zarar etmiyorsa alkışlanacak bir davranış sergiliyordur. Eskişehir'de vatandaşın akaryakıta gelen zamlarla ne kadar zor durumda bırakıldığı da iki şehir arasındaki toplu taşıma fiyatları arasındaki uçurumdan çok net bir şekilde anlaşılıyor.
İki şehir arasındaki bu fiyat farkının en önemli sebebi zihniyet farkı; bir yerde vatandaşı memnun etmek ve ona en iyi, en uygun hizmeti vermek için gayret sarf etme söz konusuyken herhalde bizde, Eskişehir'de büyükşehir belediyesi yönetimi pek fazla halkı düşünmüyor.
Yani fiyatlar arasındaki bu kadar net fark başka bir türlü yorum yapmayı da imkan dahilinden çıkarıyor!
Eskişehir halkı, bir başka şehir halkı kendisinin yarı fiyatına toplu taşımadan faydalandığı bir ortamda mevcut büyükşehir belediye yönetimine garip bir şekilde hiç sesini çıkarmıyor!
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!