Dün bu köşede "Cevap ve Düzeltme Metni" başlıklı bir yazı okudunuz. 11 Mart 2021 tarih ve "Mahmudiye'de bu proje ovada mı hayat buluyor, izin verenler kimler?" başlıklı yazımız üzerine Mahmudiye Belediye Başkanlığı tarafından gazetemize gönderilen bir metindi o.
Öncelikle Mahmudiye Belediye Başkanlığına, açıklamaları için teşekkür ediyoruz. Zira bu açıklama bizim bazı konularda hakikati ortaya koyabilmemiz adına önemli bir açıklama.
TARIM ALANI ÜZERİNE DEVASA BİR PROJE KONDURULURKEN NEDEN SES ÇIKARMADINIZ DEMİŞTİK!
Bizim 11 Mart 2021 tarihli ilgili yazımızda özetle şunları ifade etmiştik:
"Yurt içinde ve yurt dışında gayr-i menkul işinde kendi adından hayli söz ettiren firmalardan birisi Eskişehir'in Mahmudiye ilçe merkezine sadece 2 kilometre mesafede, Seydi Çayı kenarında ve Eskişehir-Ankara Karayoluna 4 kilometre mesafedeki bir alandan önemli oranda arsa kapatıyor. Sonra da burada projesine başlıyor.
Projenin sunumuna bir göz attık. Konut ve ticari alanlar, sosyal donatılar ile birlikte etkileyici bir proje. Elbette dağlık bir alanda gerçekleştirilmiyor; bölgeyi bilenler ve projenin sunumunu izleyenler bu projenin ovalık bir alanda, tarım için rahatlıkla kullanılabilecek bir alanda gerçekleştirildiğini hemen anlayabilirler!
Biz burada bu projeyi gerçekleştiren firmanın ismini vermiyoruz. Proje ismini de saklı tutuyoruz. Zira bizim ne firmayla ne de proje ile bir alıp veremediğimiz var!
Mahmudiye'de büyük bir inşaat firması tarafından gerçekleştirilen ve bizim isimlerini ve proje ismini kapatarak yazı ile birlikte sunduğumuz görsellerdeki projeye kim izin verdi?
Bu projenin gerçekleştirildiği yer ova değil mi, tarım arazisi üzerine yapılmıyor mu?
Eğer öyleyse, böyle bir projenin böyle bir yerde yapılmasına kim, neden izin verdi ve şu ana kadar kimse ses çıkarmadı?"
480 DÖNÜM TARIM ARAZİSİ AYŞE GÜNEY ZAMANINDA KONUT VE TİCARET ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ
Mahmudiye Belediye Başkanlığı tarafından gönderilen açıklamada ise bazı konularda ne kadar haklı olduğumuz net bir şekilde ortaya konulmuştur:
- Bu projenin gerçekleştirildiği alan 480 dönüm!
- Bu alan tarım alanıyken konut ve ticaret alanına dönüştürülmüş.
- 480 dönümlük alan tarım alanından konut ve ticaret alanına AK Partili Belediye Başkanı Ayşe Güney zamanında, 1 Kasım 2012 tarihli Meclis toplantısında alınan kararla dönüştürülmüş.
-Karara CHP'li üyeler olumsuz oy vermişler.
- O tarihlerde Büyükşehir Belediyesi henüz dış ilçelerden de sorumlu olmadığı için karar Büyükşehir Belediye Meclisine hiç gelmemiş.
Evet, Mahmudiye Belediye Başkanlığının açıklaması ile bu hususlar net bir şekilde ortaya konulmuş. Ancak mesele tabi ki bu bilgiler ile kapatılamaz!
PEKİ İLGİLİ PROJEYE İNŞAAT İZİNLERİ HANGİ TARİHLERDE KİMLER TARAFINDAN VERİLDİ?
Zira Mahmudiye Belediye Başkanlığının gönderdiği açıklamada da vurgulandığı gibi
"Söz konusu Meclis kararıyla tarla vasfından çıkartılıp imara açılan bölge zaman içinde ticari bir meta olarak çeşitli alışverişlere konu olmuş ve süreç bugüne gelmiştir."
Evet, o alan tarla vasfından AK Partili Belediye döneminde çıkarılmış. Ancak hepimiz de biliyoruz ki bu işin sadece bir yönü. Bir alan tarla vasfından çıkarılıp konut ve ticaret alanına dönüştürülür dönüştürülmez tüm iş bitmiyor. Daha sonra bir de bu alan üzerinde yapılacak inşaatların projelerinin onaylanma süreçleri var.
Mahmudiye Belediye Başkanlığı "Söz konusu Meclis kararıyla tarla vasfından çıkartılıp imara açılan bölge zaman içinde ticari bir meta olarak çeşitli alışverişlere konu olmuş ve süreç bugüne gelmiştir" cümlesindeki sürecin ayrıntılarını da aktarabilirse, kamuoyu da kimlerin 480 dönümlük tarım arazisi üzerinde böyle devasa bir projenin yapılmasına onay verdiğini daha iyi anlayabilir. Zira bu kadar büyük bir projenin gerçekleşmesi, anladığımızı kadarıyla arsanın konut ve ticaret alanına dönüştürüldüğü zaman hemen mümkün olmamıştır. Muhtemelen bir kaç yıllık bir zaman almıştır. Bu süreçlerde hangi belediye başkanlığından nasıl kararlar çıkarılmıştır ve bu proje, ovalık bir yerde hayat bulabilmiştir?
Cevabının bulunması gereken en önemli soru budur.
NE YANİ ŞİMDİ ALPU BELEDİYESİ "KAMUDA HİZZETTE DEVAMLILIK" İLKESİNİ HİÇE Mİ SAYDI?
Diğer yandan Mahmudiye Belediye Başkanlığının açıklamasında
"Yukarıdaki bilgiler ışığında görülmektedir ki, söz konusu Meclis kararı ve proje üzerinde Mahmudiye Belediyemizin bugünkü yönetiminin bir dahli olmamıştır. Ancak 'kamuda hizmette devamlılık' ilkesi gereğince, bizden önceki belediye yönetiminin ve belediye meclisinin kararına göre tarafların bu karar nedeniyle ortaya çıkan haklarını kabul etmekten başka yapılabilecek bir şey bulunmamaktadır" ifadelerine yer verilmektedir.
Bu son ifadelere göre Alpu Belediye Başkanlığı, daha önceki dönemdeki Alpu ve Büyükşehir Belediye yönetimlerinin URAYSİM ile ilgili olarak verdiği kararların aksine hareket etmiş ve yürütmenin durdurulması için dava açmış bulunmuyor mu şimdi?
![]() |
![]() |
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!