"31 Ekim 2020 tarihinde Eskişehir'de minibüse 3 liraya binilebiliyordu. Ertesi gün, yani 1 Kasım 2020 tarihinde, artam maliyetler nedeniyle 50 kuruş zam yürürlüğe girdi ve taşıma ücreti 3,5 lira oldu.
Şimdi 1 yıl kadar sonra minibüsçüler taşıma ücretinin 3,5 liradan 4,5 liraya yükseltilmesi için talepte bulunuyorlar. Talepleri kabul görürse minibüs ücretleri yüzde 28,6 zamlanmış olacak. Bu rakam son 1 yıllık süreçteki enflasyon oranından daha yüksek bir rakam.
21 Ekim 2020 tarihinde motorin ortalama fiyatı 6.15 liraydı. Bu yıl 8.22 lira. Yani motorin ortalama olarak bir yıllık sürede yüzde 33,64 oranında zam görmüş.
Eskişehir Minibüsçüler Odası Başkanı İlhan Ay konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada "Şu an 3,5 liraya yolcu taşıyoruz. Biz 4,5 lira için talebimizi ileteceğiz. Artan maliyetlere son gelen akaryakıt zamları da eklenince dayanacak gücümüz kalmadı. Dolarda yaşanan tırmanış akaryakıt başta olmak üzere her şeye zam olarak yansıdı..Giderleri bile karşılayamaz hale geldik.Esnaf zarar ediyor” dedi.
ZAMLARI EN ÇOK ZAMLANAN GİRDİYE GÖRE YAPARSAK EVİN YOLUNU BULAMAZ VATANDAŞ!
İğneden ipliğe her şeye zam gelirken minibüsçü esnafının zam talebinde bulunmaması mümkün olamazdı. Bu yüzden zam talebinde bulunmalarına bir itirazımız yok. Ancak zam oranı biraz yüksek gibi. Yani enflasyonun yüzde 20 olduğu bir ortamda, akaryakıt fiyatlarındaki ani artış nedeniyle, akaryakıt fiyatındaki artış oranındaki kadar zam talebinde bulunmak makul gelmedi bize. Eğer biz ürünlere ve hizmetlere bu mantıkla zam yaparsak, yani zammı o an için girdilerde en yüksek zam neye geldiyse o zamma göre ayarlamaya çalışırsak kimse evin yolunu bulamaz.
Minibüsçü esnafımız daha makul bir zam talebinde bulunabilir. Örneğin bu oran yüzde 20 civarında bir zam olabilir. 4.20-4.25 TL minibüs ücreti, sabit gelirli ve sıkıntıdaki esnaf için yüksek bir rakam da olsa, daha makul.
Diğer yandan, akaryakıt fiyatlarındaki onca düşmeye, gerilemeye rağmen minibüsçülerimizin fiyat indirdiklerine de hiç şahit olmadık. Pandemide ise çok büyük bölümümüz zarar gördük, sadece onların işlerinde düşme olmadı, hepimizin işleri düştü. Hatta toplu taşımadaki yasaklar nedeniyle onların işleri diğerlerine göre daha iyiydi. Tüm bu gerçekleri, gerekçeleri bir arada değerlendirdiğimizde minibüsçülerimizin orta yolu bulacağını düşünüyoruz."
İSTANBUL'DA MİNİBÜS FİYATLARINI VE ALINAN MESAFELERİNİ GÖRDÜK!
Yukarıdaki ifadeler bizim 22 Ekim 2021 tarihinde bu köşede yayımlanan yazımızdan. Bugün tekrar sizlerle paylaştık bu yazımızı, zira dün önemli bir gelişme oldu.
İşimiz gereği İstanbul'dayız. Minibüsle bir kaç yere gitmemiz gerekti. Bu arada her minibüse binmeden önce gideceğimiz yerin ne kadar kilometre olduğunu ölçmeye çalıştık. Elbette minibüs hatları biraz farklı, gideceğimiz yere daha uzun bir yoldan gidiyorlar. Ancak bir yere giderken baktık 16 kilometre. Daha kısa hatlar olduğu gibi çok daha uzun hatlar da var.
Her neyse, bu 16 kilometre olan yere giderken yukarıda sizlerle tekrar paylaştığımız yazı aklımıza geldi. Bu yüzden de alınacak ücreti hayli merak ettik. Bizden 3 lira 75 kuruş talep edildi. Daha az bir mesafe için 3 lira 25 kuruş. Doğrusu şaşırdık.
Çünkü Eskişehir'de minibüsçü kardeşlerimiz 4 lira 50 kuruş istiyorlar. İndi-bindilerin bile yüksek, mesafelerin İstanbul gibi bir yere nazaran hayli kısa olduğu bir yerde, en azından bazı hatlarda 4,5 lira gibi bir fiyatın inanılmaz yüksek olacağını düşündük. Hatta bizim makul olabileceğini yazmış olduğumuz "4.20-4.25 TL" nin bile yüksek olacağını!
ZAM YAPMAK YERİNE MİNİBÜS HATLARINI BİRAZ KISALTABİLİRLER BİZE KALIRSA!
"İstanbul'da minibüsler şu an Eskişehir'deki minibüs fiyatlarına 15-20 kilometre yol alırken, Eskişehir'de çok daha kısa mesafelerde minibüs fiyatlarına zam yapılmasa da olur" diye düşünmeye başladık.
Bizim minibüsçü kardeşlerimiz kusura bakmasınlar ama o mesafeler içinde o kadar çok indi-bindi oluyor ki, çok güzel paralar kazandıklarını kendileri de biliyor. Bu yüzden şu zam işinden ya vazgeçsinler ya da çok daha makul bir şey istesinler bize kalırsa. Ya da İstanbul'daki meslektaşlarıyla görüşsünler "Hacım siz fiyatları artırın. Bak sizin oradaki mesafeler ve fiyatlar kullanılarak bizim de zam yapmamamız isteniyor. Bizi zor durumda bırakıyorsunuz!" desinler. Bakarsınız önce İstanbul'da zamlar gelir, ardından diğer yerlerde İstanbul örnek gösteriler zam talebinde bulunurlar ve belki de alırlar!
Bu arada iki şehir arasındaki taksi fiyatlarını da karşılaştırma fırsatı yakalarsak, onları da 2 Eylül okurlarına aktaracağız.
![]() |
Dünyanın en etkili bilim insanları listesinde, 7 Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi de yer almış.
Stanford Üniversitesi’nde Jeroen Baas, Kevin Boyack ve John P.A. Ioannidis tarafından 186 bini aşkın bilim insanın değerlendirilmeye alındığı ve dünyanın en etkili bilim insanlarını tespit eden çalışmanın sonuçları yayımlanmış. "Updated Science-Wide Author Databases of Standardized Citation İndicators" başlıklı çalışmada Anadolu Üniversitesi’nden öğretim üyeleri Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Prof. Dr. Yusuf Öztürk, Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Prof. Dr. Betül Demirci, Prof. Dr. Temel Özek, Prof. Dr. Neşe Kirimer, Prof. Dr. Şükrü Beydemir yaptıkları çalışmalarla yer almışlar.
Gurur duyduk. Ama bir şeye de üzüldük: Bu bilim insanlarımızı dünyadaki daha başkaları ön plana çıkarıp bizim dikkatlerimize sunmadan keşke bizler onları daha fazla tanımış, daha fazla bilmiş ve ön plana çıkarabilseydik!
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!