Minibüs ücretleri bu yılın başında zamlanmıştı; 2 lira 75 kuruş olan minibüs ücreti 3 liraya, 2 lira 25 kuruş olan öğrenci ücreti ise 2 lira 50 kuruşa çıkarılmıştı.
Yılbaşında zam gelirken Eskişehir Minibüsçüler Odası Başkanı İlhan Ay "Minibüs ücretleri bugünden itibaren 3 TL olarak uygulanacak. Dilekçemizi vermiştik. Yetkililerin kararı ile minibüs ücretleri 3 TL olarak belirlendi. Artış talebimizin nedeni ise artan maliyetler ve mazot fiyatlarıdır” demişti.
10 AYLIK SÜREDE MİNİBÜS FİYATLARI YÜZDE 40 ZAMLANMIŞ OLDU
Şimdi 1 Kasım 2020'den itibaren Eskişehir'de minibüs fiyatları 50 kuruş birden artacak ve 3 lira olan minibüs ücreti 3,5 lirayı bulacak. Öğrenci minibüs ücretleri de 3 lira olarak uygulanacak.
Bu gelişme üzerine Eskişehir Minibüsçüler Odası Başkanı İlhan Ay yeni bir açıklama yapmış. 1 yıldır zam yapmadıklarını söylemiş. Bir kere bu doğru değil; 10 ay önce zam yapmışlardı. 10 ay dolunca yine zam yaptılar. Hem de 10 ay biter bitmez hayata geçirdikleri bu zamla birlikte 10 aylık sürede yüzde 40 zam yapmış oldular! Yani 2,5 lira olan minibüs ücretlerini 10 aylık sürede 3,5 liraya çıkarmış oldular.
MİNİBÜSÇÜLER ODASI BAŞKANI: 3-4 AY YARIM KAPASİTE ÇALIŞTIK
Başkan İlhan Ay, doların yükselişinin mazotu çok etkilediğini, lastik, sigorta ve bakım gibi maliyetlerin bu yüzden arttığını ifade ettikten sonra “Bir de tüm bunların üzerine pandemi bizleri çok etkiledi. Yaklaşık 3-4 ay kapasite yarısı çalıştık. Kapasite yarısı çalışmak bizim kazancımızı yaklaşık yüzde 60 düşürdü, fakat giderlerimiz aynıydı. Uzun bir süre giderlerimizi cepten karşıladık. Şu an dahi pandemi dolayısıyla olması gereken düzeyde yolcu taşıyamıyoruz. Saatli çalıştığımız için belli saatlerde belli güzergâh turları devam ediyor fakat olması gereken yolcu kapasitesine ulaşılamıyor. Bazı turlardaki araçlar ancak yakıtlarını karşılayabiliyor. Giderlerimiz çok fazla olduğu için bunları karşılamakta güçlük çekiyoruz. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda kazancımız çok düştü. Bu durum bizi zam yapmaya yöneltti. Biz de zam yapmayı istemiyorduk. Fakat en basitinden gıda sektöründeki fiyatlar bile çok yükseldiği için hayat standartlarımızı yakalamak için zam yapmak durumunda kaldık. Azalan kazançlarımızı biraz olsun toparlamak için zam yapmak zorunda kaldık. Taşımacılık harici tüketim mallarının tamamına çok fazla zam yapıldı fakat biz bunu daha yeni yansıtabildik. Tek amacımız yaşanan ekonomik krizin üzerimizdeki etkisini azaltmak."
VATANDAŞIN BU EĞİLİMLERİ YÜKSEK FİYATLARDAN KAYNAKLANIYOR OLAMAZ MI?
Başkan İlhan Ay'ın söyledikleri bunlarla sınırlı değil. 10 ay içinde minibüs fiyatlarına yüzde 40 olarak zam yapılıyor, kolay değil tabi bunun için mazeret bulmak. Başkan da bulmaya çalışmış:
- 40 yaşında yetişkin birey öğrenci ücreti ödemek istiyor!
- Son durakta inecekler daha az para ödemek için yakında ineceğini söylüyor. Bu yüzden mesafeye göre ücretlendirmeyi biz Eskişehir'de uygulamıyoruz. (İndi-bindi de aynı fiyat niye yakında ineceğini söylesin ki? 50 kuruş daha az ödemek isteyenler de sürpriz değil. Demek ki zam oranında bir miktar bile vatandaşı etkileyebiliyor:)
MOTORİN FİYATLARI SON 1 YIL İÇİNDE ARTMAMIŞ AZALMIŞ!
Öncelikle motorin fiyatlarına bir göz atalım. Biz 1 Kasım 2019 tarihinden itibaren motorin fiyatları ne kadar yükselmiştir diye sorduk,soruşturduk. shell.com.tr'nin arşivinden akaryakıt pompa fiyatlarını bulduk. Eskişehir-Tepebaşı'nı seçtik. Ne gördük peki?
1 Kasım 2019 tarihinde sitede yer alan iki çeşit motorinin fiyatları sırasıyla: 6.54-6.59 TL
Peki 28 Ekim 2020 tarihi itibariyle ne kadar?
Onlar da sırasıyla şöyle: 6.16-6.20 TL
İki tarih arasındaki fiyatları da aynı şirketten, aynı markadan aldık ki bir haksızlık olmasın.
Peki motorin fiyatları son 1 yıl içinde düşmüş mü yoksa yükselmiş mi?
Shell'in sitesindeki rakamlara göre motorin fiyatları son 1 yıl içinde artmamış, tam tersine gerilemiş. Hatta Mayıs ayında bir süre 4.83 TL seviyesine kadar gerilemiş.
Yani sizin anlayacağınız son 1 yıllık motorin fiyatlarına bakılarak minibüs fiyatlarına zam yapılması temelsiz.
MİLLET OLARAK TEK BİLDİĞİMİZ ŞEY ZAM YAPMAK!
Şimdi bu kardeşlerimize deseniz ki "Ama mazot fiyatları artmamış ki tam tersine düşmüş!" bu sefer size "İyi de şu maliyetimiz bu kadar arttı, şu maliyetimiz bu kadar zamlandı!" derler.
Derler, zira bizde zam yapanları denetleyen hiç kimse yok. Herkes sadece kendi kesesini düşünüyor. Hiç kimse "Yahu motorin fiyatları zaten geriledi. Biz de zaten yılbaşında zam yapmıştık. Birkaç ay daha sabredelim de hep birlikte şu zorlu süreci atlatalım" demiyor. Her önüne gelen zam yapıyor. Herkes her şeye zam yaptığı için de aslında hiç kimsenin yaptığı zam bir işe yaramıyor!
Bu ülkede fiyat artışlarını iktidar kontrol edemiyor. Zaten kontrol edebilseler gerçek anlamda iktidar olurlardı, kritik seçim öncesinde domates, salatalık ve biber fiyatlarının 3-4 katını çıkmasının önüne geçebilirlerdi. Ama onun bile önüne geçemediler.
VATANDAŞ SESİNİ ÇIKARMAZSA HERKES HER ŞEYE ZAM YAPAR, FATURA HÜKÜMETE KESİLİR
Bu ülkede kim neye ne kadar zam yaparsa yapsın vatandaşın sesi çıkmıyor. Vatandaş kim zam yaparsa yapsın hükümete veryansın edip duruyor. Zam yapanlar da bunu bildikleri için habire zam yapıyorlar!
Diğer yandan, Minibüsçüler Odası Başkanı İlhan Ay, motorin fiyatları üzerinden yürümenin yeterli gelmeyeceğini düşünmüş olacak ki İHA'ya yaptığı açıklamada pandemi nedeniyle gelirlerinin yüzde 60 azaldığını, bunu çıkarmak için de bu zammın gerekli olduğunu ifade etmiş.
İyi hoş da pandemi döneminde hangimiz zarar görmedik? Hangimiz gelir kaybı yaşamadık? Her zarar gören, her gelir kaybı yaşayan bu kaybını çıkarmak için zam yapsa bunun sonu nereye varır? Herkesin zarar gördüğü, sıkıntı çektiği bir ortamda minibüsçüler hiç kayıp yaşamayacaklar öyle mi?
Ha, biz kimse kayıp yaşamasın isteriz ama başımıza da böyle bir şey geldi. Bir salgınla karşı karşıyayız; hepimizin bu salgının verdiği sıkıntılara bir süre daha katlanması gerekiyor. Zaten geliri azalmış, sıkıntısı artmış insanlardan her binişte 50 kuruş daha fazla ücret alınması zulümdür!
![]() |
![]() |
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!