Önceki gün Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş şehrin geleceğinde önemli bir yer tutması muhtemel bir proje açıkladı, dijital platformlar kanalıyla: Alpu Raylı Sistemler İhtisas Endüstri Bölgesi!
Ne demek bu?
URAYSİM'in (Ulusal Raylı Sistemler Test Merkezi) kurulmakta olduğu Alpu'da sadece raylı sistemler üzerine üretim yapacak bir organize sanayi bölgesinin kurulması demek.
Alpu'ya kurulması düşünülen bu ihtisas endüstri bölgesi için 2 bin 578 dönüm arazi gerekeceği düşünülüyor. (Alpu Ovası 510 bin dönüm) URAYSİM 700 dönüm üzerine kuruluyor.
NEDEN ALPU'YA KURULMASI İSTENİYOR?
Eskişehir'de, termik santral kurulması girişimi nedeni ile Alpu Ovası ile ilgili bir hassasiyet oluştu. Termik santrale karşı çıkanlar böyle bir özel ihtisas endüstri bölgesi için "Başka yer mi yok?" diyerek seslerini yükseltebilirler. Başkan Kesikbaş neden Alpu olduğunu gayet iyi açıkladı:
-Bir kere URAYSİM Alpu'da kuruluyor. Böyle bir ihtisas endüstri bölgesi de doğal olarak Raylı Sistemler Test Merkezine ne kadar yakın olursa o kadar iyi.
-Alpu demiryolları açısından şu an bir kavşak noktası olma yönünde ilerliyor. Eskişehir'in denize demiryolu ile bağlantısı gerçekleştirildi. Dolayısı ile bu bölgede üretilenler daha düşük bir maliyetle denize ulaştırılmaya başlandı. Deniz bağlantısı Alpu'nun önemini arttırdı.
-Tarım arazileri üzerine kurulmayacak. Ancak ihtisas endüstri bölgesi düz bir alana kurulacak ve bu da yatırım maliyetlerini düşürecek. Halihazırda Alpu her türlü imar planını tamamlamış ve fiyat bakımından da en cazip ilçemiz konumunda bulunuyor.
-Endüstri bölgesinde kullanılacak elektriğin önemli bir bölümünü elde edebilecek güneş enerji panellerinin kurulması açısından da en uygun ilçelerden birisi.
15-16 YIL ÖNCE KAÇAN FIRSATI BU SEFER KAÇIRMAYALIM
Bu bilgileri özellikle gündeme getiriyoruz. Zira hemen her şeyde olduğu gibi insanlarımız şehrin geleceğini aydınlatacak, birçok insanımızın iş bulmasına vesile olacak böyle bir yatırıma engel olacak bir duruş sergilemesinler. Çünkü bu yatırımı gerçekleştirmek isteyen daha başka şehirler de var. Bu çok büyük bir yarış; kazanan şehrin önü tamamen açılır. Eskişehir'in bu yarışta geri kalmaması lazım. Bu yüzden de birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz elzem!
Tramvayın Eskişehir'de kullanılması ile birlikte Eskişehir'in eline önemli bir yatırım fırsatı geçmişti 16-17 yıl önce. O gün tramvayların Eskişehir'de üretilmesi için gerekli irade gösterilmiş olsaydı bugün Eskişehir diğer illere ve belki de dünyaya tramvay ihraç eden, yüksek hızlı tren üretimi içinde büyük avantaj elde etmiş bir şehir olacaktı! Ancak biz o büyük bir fırsatı büyük bir ustalıkla kaçırdık!
O fırsatı bir kez kaçırdık hiç değilse bu sefer böylesine önemli bir fırsatı kaçırmayalım. Diğer şehirlerle yarışalım, kazanmak için elimizden gelenin en iyisini yapalım, kenetlenelim!
----------------------------
Eskişehir'in bunu başarabilecek potansiyeli var!
Alpu'da kurulması planlanan Raylı Sistemler İhtisas Endüstri Bölgesi için Eskişehir herşeyi ile hazır.
Bir kere Eskişehir bir demiryolu şehri. 100 yıllık tecrübemiz var. TÜLOMSAŞ gibi ülkemize çok büyük değer katan bir demiryolu şirketimiz var. Bu sektörde yetişmiş ustalarımız var, bilgi birikimimiz var.
Dolayısı ile Eskişehir'de raylı sistemler kümelenmesi var. 50'den fazla Eskişehirli firma bu alanda faaliyet gösteriyor. Dahası Raylı Sistemler Test Merkezi Eskişehir'imize kuruluyor. Raylı Sistemler İhtisas Endüstri Bölgesi için başka hiçbir şehrin URAYSİM gibi bir avantajı olmayacak!
Eskişehir böyle bir ihtisas organize sanayi bölgesinin ihtiyacı olacak nitelikli iş gücüne de sahip bir şehir. Yeterli işgücünün bulunmasında, yetiştirilmesinde bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Eskişehir'in bu alandaki nitelikli iş gücü potansiyeli başka çok az şehirde bulunmaktadır ve bu durum şehrimiz için önemli bir avantajdır.
Eskişehir'in artık demiryolu ile denize bağlantısı da bulunmaktadır. Üretilen malların denize oldukça cazip maliyetlerle taşınması mümkün hale gelmiştir.
Eskişehir hem yatırım hem üretim maliyetleri açısından en çok avantaj sunma potansiyeli bulunan şehirdir.
Tüm şartlar ve akıl böyle bir ihtisas endüstri bölgesinin kurulabileceği en uygun, en cazip yerin Eskişehir (Alpu) olduğunu söylüyor.
-------------------------------
Kesikbaş o tweet'i bu projeye engel olunmasın diye mi attı?
26 Ekim 2020 günü saat 19.51'de Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş Twitter hesabından dikkat çekici bir paylaşımda bulunmuş ve paylaşım şehirde gündem olmuştu.
Dikkat çekici o paylaşımda kullandığı ifadeler aynen şöyleydi:
"Bundan 15 yıl önce bir otomobil fabrikasının Eskişehir’e yatırım yapmasını engelleyen köhnemiş zihniyet, bugün Hızlı Tren gibi teknoloji üreten, çevre duyarlı firmaların Eskişehir’e gelmesini engellemek için düğmeye bastı yine. Sebep küçük olsun, benim olsun."
Önceki gün de ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, Alpu'yu kurulması planlanan Raylı Sistemler İhtisas Endüstri Bölgesi projesini açıkladı.
Bu iki gelişmeyi yan yana koyunca insanın aklına şu soru gelmiyor değil:
"Acaba Celalettin Kesikbaş, açıklayacakları bu proje 15 yıl önceki otomobil fabrikasının karşılaştığı gibi bir engelle karşılaşmasın, onunla aynı akıbeti yaşamasın diye mi öyle bir tweet atma ve kamuoyu oluşturma ihtiyacı hissetti?"
Kullanılan kelimelere, yaşanan gelişmelere bakınca böyle bir olasılık hayli yüksek görünüyor!
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!