Memleket Partisi Genel Başkan Vekili ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Gaye Usluer, Memleket Partisi Genel Sekreteri Prof. Dr. Hakkı Akalın, Memleket Partisi Parti Meclisi-Danışma Kurulu Üye ve Memleket Partisi Kurucu Üyesi Meryem Şengül Kala, Memleket Partisi MYK Üyesi ve Parti Genel Saymanı Serkan Ufuk Akgün, Memleket Partisi MYK Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu ve Memleket Partisi Parti Meclisi Üyesi-Memleket Partisi Kurucu Üyesi Dr. Oğuz Giray.
Bu isimler kısa bir süre önce genel başkanlığını Muharrem İnce'nin yaptığı Memleket Partisi'nden istifa ettiler. Hepsi de partide üst düzey yönetici olan kişiler. İçlerinde Eskişehir'in yakından tanıdığı, CHP'den iki dönem Eskişehir Milletvekilliği yapan Prof. Dr. Gaye Usluer de var.
2021 MAYIS AYI BAŞINDA CHP'DEN İSTİFA ETMİŞTİ
"Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji anabilim dalı öğretim üyesi olan Prof. Gaye Usluer, sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.
CHP’den iki dönem milletvekilliği yapan ve Parti Meclisi üyesi olan Prof. Usluer 'Bugün itibariyle Cumhuriyet Halk Partisi üyeliğinden istifa ettim. Birlikte yol yürüdüğüm tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Barış, özgürlük, adalet, demokrasi mücadelesine vazgeçmeden devam edeceğim' dedi.
Usluer, yaptığı açıklamada ise 'Düşünülerek alınmış bir karar, duygusal bir karar değil. Bir şekilde siyasi hayatım devam eder. Çok uzun zamandır düşünüyordum, duygusal bir karar değil. Düşünülerek alınmış bir karar. Hayırlı olsun inşallah. Gelecekte ne olur şu anda bilmiyorum. Şimdilik bir parti yok' diye konuştu."
Evet Gaye Usluer istifasından sonra, aradan iki hafta bile geçmeden Memleket Partisi'ne katıldı, genel başkan vekilliği ve parti sözcülüğü görevlerini üstlendi.
CHP İÇİNDE MÜCADELEYİ SÜRDÜRME İMKANI KALMAMIŞTI İMASI
Bu görevinin ardından, 8 Haziran 2021 tarihinde Medyascope'a verdikleri röportajdan şu hususlara değindi:
“Doğru olan mücadeleyi parti içinde sürdürmekti ama mücadele edebileceğimiz kanalların yani demokratik ortamın olması gerekiyordu. Eğer bu kanallar tıkanmışsa içeride kalıp mücadele etmenin de bir anlamı kalmıyor.
Biz muhalefet partilerinin ortak aday çıkarma fikrine katılmıyoruz, bütün anketlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oy oranının yüzde 40’ların altında olduğuna bakacak olursak muhalefet partilerinin ilk turda ortak aday çıkarmasının hiçbir anlamı yok. Birinci turda her siyasi parti kendi adayını çıkarmalı ve ikinci turda güçlü adayda birleşilmesi doğru olandır. Sayın Muharrem İnce adaylığını açıklamıştır, şu anda görülen adayımız kendisidir.
Biz mevcut iktidara karşıyız ve değiştirmek istiyoruz ancak muhalefet partilerinin kendi kimliklerini unutarak davranmalarını doğru bulmuyoruz. Muhalefet partilerinin çoğu birlikte olarak kazanma telaşına öyle düştüler ki birçoğu kendi ideolojilerinden vazgeçmiş durumdalar. Bunu da doğru bulmuyoruz."
OLUMSUZ KATKIDA BULUNMAK İSTEMEDİĞİ İÇİN İSTİFA ETMİŞ
Prof. Dr. Gaye Usluer'in Memleket Partisi'nden istifa etmesinden sonra sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Açıklamayı yapmasının sebebi istifası konusunda kamuoyunu aydınlatmaktı. Şunları söyledi:
"Gün küçük olsun bizim olsun zamanı değil. Ya kazanılacak ya da kazanılacak bir seçim süreci içindeyiz. Aksi düşünülemez, düşünülmemeli. Ülkemiz için köprüden önce son çıkış gibi görünen, alternatifini ya da aksini düşünmek bile istemeyeceğim sürece isteyerek, ya da istemeyerek olumsuz katkıda bulunuyor olmak en büyük endişem. Bu duygu ve düşüncelerle Memleket Partisinden istifa ettiğimi bilgilerinize sunuyorum. Süreçteki yol arkadaşlarıma tek tek teşekkür ediyorum. Aydınlık bir Türkiye, çocuklarımız için aydınlık ve huzurlu bir gelecek dileklerimle."
NASIL OLACAKTI DA OLUMSUZ KATKI SAĞLAMIŞ OLACAKTI Kİ?
Şahsen, Gaye Usluer'in açıkladığı nedenden dolayı istifa ettiğini söylemesi bize garip geldi. Yani pek inandırıcı gelmedi. Zira Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce daha kısa bir süre önce "Bizim asla bulunmayacağımız yer Cumhur İttifakıdır" mealinde açıklamalarda bulunmuştu. Memleket Partisi, iktidar karşıtı blokta yer alacak bir siyasi parti. Bugüne kadar söylem ve eylemlerinden anlaşılan bu. Dolayısı ile eninde sonunda Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayını destekleyecekler. Eğer bunun tersine bir gelişme varsa parti içinde orasını bilemeyiz. Ancak görünenden çıkardığımız Usluer'in "sürece olumsuz katkı vermek" tezinin sağlam bir temeli bulunmuyor. Bulunuyorsa da ancak kendisinin bu konu ile ilgili biraz ayrıntı vermesi ile anlaşılabilir.
Diğer yandan bu yıl Mart ayının sonunda seçim kanunu değiştirildi. Değişiklikle; Mevcut kanuna göre milletvekili hesabı seçim bölgesinde seçime katılmış siyasi partilerin, ittifakların ve bağımsız adayların aldığı oylar dikkate alınarak d’Hondt sistemine göre yapılıyordu. Yeni düzenlemeyle milletvekili hesabını açıklayan 34. madde 3. fıkrasında ittifak kelimesi tamamıyla çıkarıldı. Böylece milletvekili dağılım hesabında sadece siyasi partiler ve bağımsız adayların oyları dikkate alınacak. Düzenleme ile seçim bölgelerinde ittifak sayesinde artık oylarla milletvekili çıkarma durumu da kaldırılmış olacak. Böylece bu düzenleme, oy oranı düşük partilerin ittifak içerisinde yer alması halinde milletvekili çıkarabilmesi durumunu neredeyse imkansız hale getirmiş oldu.
İşin aslına bakarsanız bu son düzenleme ile henüz yeni kurulmuş ya da oy oranı, seçim barajını geçemeyen siyasi partilerin işini zorlaştırmış oldu. Zira daha önce ittifakın artık oyları ile birçok siyasi parti Meclise girme fırsatını yakalamıştı. Bize göre artık öyle bir şansları kalmadı. Milletvekili olmak isteyenler baraj sorunu yaşamayacağı tahmin edilen siyasi partilerden aday gösterilecekler, bunun karşılığında da kendilerini aday gösteren siyasi partiye tam destek vermeleri istenecek.
BİZE KALIRSA CHP'YE GERİ DÖNMESİ BÜYÜK İHTİMAL...
Biz, Usluer'in istifasının perde arkasında neler olduğunu bilemiyoruz. Ancak ifade etmeye çalıştığımız bu husus nedeniyle Memleket Partisi'nden ayrılmayı daha uygun bulmuş olabilir diye düşünmekteyiz. Belki de daha başka siyasi partiler tarafından önemli teklifler aldılar ve belki de bir mahalle baskısına maruz bırakıldılar.
Siyasette daldan dala atlamak siyasetçiye çoğu zaman bir şey kazandırmıyor. Evet, bazen bunu yapanlar bazı siyasi partilerde baştacı yapılıyor ancak çoğunluğu bu durumdan olumsuz etkileniyor.
Gaye Usluer'in istifasından sonra ne yapacağı şu an merak konusu. Bize kalırsa CHP'ye tekrar dönmesi büyük ihtimal. Ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini görmek için sabırla beklememiz gerekebilir. CHP'nin kendisini bırakıp giden, sonra tekrar kendine dönmek isteyen bir Usluer'e hayır diyeceğini sanmıyoruz. Aklımızın ucundan daha başka şeyler de geçiyor ama komplo teorisi denilebilecek bir iddiayı da gündeme taşımak istemiyoruz.
Bu tür durumlarda yapılacak en iyi şey, sabredip gelişmeleri beklemektir. Gelişmeler istifanın gerçekte neden yapıldığını eninde sonunda ortaya koyacaktır!
![]() |
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!