1 Haziran 2020 tarihinde 100 gramlık simit fiyatı 1 lira 25 kuruştan 1 lira 50 kuruşa çıkarılmıştı. Yani yüzde 20 zamlanmıştı. Aradan yaklaşık 5 aylık süre geçince simide 25 kuruş daha zam gelecek. Zira Eskişehir Lokantacılar Odası 2 ay kadar önce Fiyat Tespit Komisyonuna müracaat etmiş. O müracaat da olumlu (zam yapılması yönünde) sonuçlanmış.
Dolayısı ile Eskişehir'de simit fiyatlarının yakın zamanda yüzde 16.67 (6'da 1 oranında) zamlanması ihtimal dahilinde. Askı süresinde zamma itiraz olmazsa ya da itiraz olur da reddedilirse simidin fiyatı 1 lira 75 kuruş olacak yakın bir zamanda!
Ekmek ve simit gibi ürünlerde fiyatı kim neye belirliyor bilmiyoruz. Ancak şehirden şehire aynı gramajdaki ekmek ya da simit fiyatları arasında önemli farklar görülebiliyor.
AYNI GRAMAJDAKİ SİMİT FARKLI ŞEHİRLERDE FARKLI FİYATLARDAN SATILIYOR
Örneğin İstanbul'da 100 gram sitim 2 lira. 5 Ocak 2020 tarihinde 1 lira 75 kuruştan 2 liraya çıkarılmıştı.
Ankara'da 1 Ocak 2020'den itibaren 100 gram simit fiyatı 1 lira 50 kuruştan 1 lira 75 kuruşa yükseltildi.
Balıkesir'de 1 lira 75 kuruştan satılan 110 gramlık simit 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren 2 liradan satılmaya başlandı. Daha önce fiyatı 1 lira 75 kuruştu.
Kocaeli'nde 100 gram simit Mart ayından bu yana 2 liraya satılıyor. Şehirde 230 gram ekmek ise 1 lira 75 kuruştan satılıyor.
Konya'da ise simit 80 gram ve 1 lira 25 kuruştan satılıyor. Ancak Konya'da simidin hayli çeşidi bulunuyor. Fabrika çıtır simidi 1 lira 50 kuruş, tereyağlı simit 2 lira, küflü peynirli simit 2 lira 50 kuruş, sucuklu-pastırmalı simit 2 lira 50 kuruş!
Bizim burada verdiğimiz bilgilere göre Eskişehir'deki simit fiyatları sanki düşük gibi görünüyor. Ancak yeni zam geldiği zaman Eskişehir'de simit fiyatları 5 ayda yüzde 40 zamlanmış olacak!
Biz her şeye zam gelirken simide zam yapılmasın demiyoruz. Ancak her şeye zam gelirken, örneğin Eskişehir medyasının reklam fiyatlarına hemen hiç zam gelmiyor yıllardan beri!
Niye mi? Çünkü hemen hiçbir iş insanı ya da kurum ilan ya da reklam vermiyor. Global reklam tröstleri (sosyal medya) kanalı ile bu ihtiyaçlarını hallediyorlar. Dolayısı ile Eskişehir medyasının reklam fiyatları yerinde sayıyor. Zaten fiyat artışı yapınca reklamlar otomatikman kesiliyor! (Reklamın kaç lira olacağını bile bazen kurumun kendisi belirliyor!)
TÜKETİCİDEN GÜÇLÜ BİR TEPKİ GELMEDİĞİ SÜRECE ZAMLAR DEVAM EDER GİDER!
Bugün size bu yazı ile birlikte sunduğumuz fotoğraf Çamlıca Mahallesinde çekildi. Orada çok meşhur bir simitcimiz var. Simitleri fena değil. Bu yüzden şehrin birçok yerinden, özellikle hafta sonu, simit almaya gelinir. Bu yüzden kuyruk oluşur ve zaman zaman yarım saat kuyrukta beklemeniz gerekebilir!
Üreticiler açısından elbette ürettiklerinin karşılığını almak önemli. Ancak tüketici açısından da bir yıl bile olmadan fiyatı yüzde 40 zamlanan bir ürüne tepki göstermek en temel hak. Ne var ki bizde tüketici bilinci çok zayıf. Vatandaşlarımız kıtlıktan çıkmış gibi her şeye saldırıyorlar. Bu yüzden de kim zaman yaparsa yapsın aynı şekilde satışlarını sürdürmeye devam ediyor. Zam yaptığı halde güçlü bir tüketici tepkisi ile karşılaşmayan her kurum zam yapmaya devam ediyor. Tüketici bilincinin zayıf olduğunu iyi bilenler fırsattan istifade sıvı yağ fiyatlarını neredeyse yüzde 50 arttırdılar ve hemen hiç tepki olmadı!
Şu kadarını söyleyelim: Eğer fırınların önünde kuyruk olmaya devam edersek simit yakında 2 lira da olur 2,5 lira da!
![]() |
AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, şu dönemde partisinin yükünü sırtlayan milletvekili görünümünde. Eskişehir'in dış ilçelerinde yaşanan ve hükümetin ilgi alanına giren sorunları çözmek için üstün bir gayret gösteriyor. İlçeleri ziyaret ediyor, sorunları, yapılan çalışmaları yerinde görüyor, kimi ürünlerin nitelikli ve daha karlı bir şekilde pazarlanması, ihraç edilmesi için öncülük ediyor. Sonra bir de bakıyorsunuz ilçelerin sorunlarını bakanlıklara taşımış. En takdire şayan özelliği ise ilgilendiği konuyu sonuna kadar takip etmesi, çözüme kadar peşini bırakmaması.
Son olarak Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp ve Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam ile birlikte Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız'ı ziyaret etti. En üst düzeyde gerçekleştirilen ziyaret hayli verimli geçmiş gibi görünüyor.
Zira Beylikova'da daha önce işletmesi belediye tarafından yapılan 1. Etap Cazibe Sulama Sistemi ile 9 bin dekar toprak suya kavuşmuştu. Bu ziyarette 2. Etap Cazibe Sulama Sistemi için ihaleye çıkılması kararlaştırılmış. 18 milyon lira bedelle çıkılacak ihale sonrasında yapılacak sulama sistemi ile süt diyarında 21 bin dekar toprak daha suya kavuşacak. Böylece çiftçinin aynı topraktan elde ettiği ürün miktarı artacak, ürünler çeşitlenecek. Dolayısı ile çiftçilerimizin geliri artacak.
Günay'ın sıkı takibi sonucu yüzde 79 inşaatı tamamlanmış Gökpınar Barajının bitirilmesi için 20 milyon liralık ek ödenek sözü bizzat Maliye Bakanından alındı. Beylikova'nın yanı sıra Sarıcakaya'daki sulama sorunlarının giderilmesi için görüşmeler, gayretler de sürdürülüyor.
Emine Hoca'nın performansı son aylarda giderek ivme kazanıyor. Uzun yıllar üniversitede hocalık yapmış bir akademisyen olarak Eskişehir kırsalında hayli iyi koşturuyor. Verilen görevi tam anlamıyla yerine getirmek için her geçen gün daha fazla çabalıyor.
Gerçekten vatandaş açısından da ülkeyi yönetenler açısından da hayli zor bir zaman diliminde geçiyoruz. Böyle bir zamanda yatırım yapmak kolay değil. Böyle bir zamanda yeni yatırımlar için kaynak bulmak, yeni kaynaklar elde etmek kolay değil. Bir gün Avrupa'da diğer gün Eskişehir kırsalındaki bir afet bölgesinde olabilmeyi başaran Emine Hoca bu konuda zoru kolaylaştırıyor!
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!