03 Mart 2022: 09,95 TL
17 Mart 2022: 11,45 TL
01 Nisan 2022: 26,90 TL
Yukarıdaki tarihler karşısında yazan fiyatlar hep aynı ürüne ait.
Yazıyla birlikte yayımlanan fotoğraflara bakıp hemen anlamışsınızdır bunun domatesin yaklaşık bir aylık fiyat serüveni olduğunu.
BİR AYDA FİYATINI YÜZDE 170 ARTIRACAK HİÇBİR ÖZEL NEDEN YOK!
Fiyat artışı tamı tamına yüzde 170,35!
Bakın kurda yeni bir patlama yaşanmadı.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali zaten artık rutine binmiş bir gelişmeydi.
Dolayısıyla dünyada petrol fiyatlarında bu sürede yeni bir artış değil, tersine belli oranlarda gerileme yaşandı.
Yani görünürde bir sebzenin, özelde domatesin fiyatının bu kadar yükselmesini gerektirecek hemen hiçbir şey yok ortada.
Tabi biz görmezden gelirsek!
Bize göre bu zammın en önemli sebebi Ramazan. Zira domates başta olmak üzere birçok ürünün fiyatına Ramazan ayının başladığı tarihten hemen önceki günlerde, insaftan ve insanlıktan uzak zamlar yapıldı!
MEYVE SUYUNA DA RAMAZAN ÖNCESİ YÜZDE 60 CİVARI ZAM YAPILDI
Bir başka örnek daha vermek gerekirse;
Bir meyve suyu markası fiyatlarına Ramazan öncesi hayli yüksek zamlar yaptı. 8.90-8.95 TL gibi fiyatlardan satılan yüzde 100 meyve suyunun fiyatı 1 Nisan 2022 tarihinde 13,90 TL oldu. Bir başka deyişle üzerine yaklaşık 5 Tl fiyat eklendi. Gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e indirileceği günlerde bu meyve sularının fiyatları 11-12 TL bandına çıkarıldı, sonra KDV indirimi denilerek fiyatlar tekrar 8-9 TL bandına çekildi. Farklı mağazalarda farklı fiyatlar görülüyordu. Zaten bu yazıyla size sunduğumuz görselinde etiketin 15 Şubat 2022 tarihli olduğunu göreceksiniz. Demek ki önceden çok kısa bir süreliğine fiyatlar patlatılmış, sonra her nedense düşürülmüş, şimdi Ramazan öncesinde eski etiketi, şişirilmiş fiyatı ile tekrar satışa sunulmuş!
Ramazan geliyor diye o kadar çok üründe o kadar çok zam gördük ki. Zaten son 7-8 aydır bu ülkede acımasız zamlardan başka bir şey göremez olduk. İktidar sadece laf üretiyor bol bol ama hemen hiçbir şey yapmadan ya da yapamadan olup biteni bizim gibi izliyor!
TARIM ÜLKESİNDE SEBZE MEYVENİN BU FİYATLARDAN SATILMASI ZORUMUZA GİDİYOR!
Bu ülkede çok uzun zamandır hiçbir şey domatesin kilogramının 27-29 TL olması kadar zoruma gitmedi. Bunlar da en uygun fiyata satan marketler. Pazarda bile 26 TL idi domates. Bir tarım ülkesi olmasak domatesin fiyatının buralara gelmesini hiç umursamayacağız, gam yemeyeceğiz!
20 Mart 2021 tarihinde Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alındığı günlerden bu yana ülkede hemen hiçbir şey düzgün gitmedi ekonomik anlamda.
Hele hele o tarihteki görevdan almanın arka planındaki saplantılı kararın Eylül ayından itibaren hayata geçirilmesinden sonra ekonomik anlamda her şey tepe takla oldu. Orta direk diye bir şey kalmadı 6-7 ay içinde. Bu saplantılı kararlardan vazgeçmeleri için biz de az uyarıda bulunmadık. "Dünyanın pandemi ortamında nereye gittiği belli değilken, daha iki yıl önce deneyip gördüğünüz ve başarısız olduğunuz bir şeyi bu ortamda tekrar denemeye kalkarsanız bunun sonuçları çok daha kötü olur, ille de yapmakta inat edecekseniz daha uygun bir zamanda bu inadınızı gerçekleştirin" diye de uyardık ama kimsenin umurunda olmadık!
ERDOĞAN DÜNYA LİDELERİNİ GÖRÜYOR AMA ARTIK HALKI GÖRMÜYOR!
Önceki gün bir gazetecinin dikkatini çekmiş, Erdoğan adına medyaya gönderilen yazılı metinden bir bölümün sonradan çıkarıldığı. Eğer Erdoğan ilk gönderilen metni okumuş olsaydı konuşması esnasında herhalde kendisine saydıran insan sayısını ikiye katlardı. Neyse ki birisi uyanmış da Erdoğan'ın şeker fiyatının makul olduğu yönündeki sözleri konuşma metninden çıkarılmış!
Tüm bunlara bizzat Cumhurbaşkanının kendisi mi yoksa çevresindeki dost görünümlü düşmanları mı sebep oldu, oluyor, orasını bilemiyoruz. Ancak ne olursa olsun Erdoğan'ın halktan bir hayli uzaklaştığını düşünmeye başladık. Vatandaşın yaşadığı travmanın hemen hiç farkında değil. O dünya liderleri ile görüşmekten dolayı hayli memnun!
DURUMUN NE KADAR KÖTÜ OLDUĞUNU ERDOĞAN GÖREMİYOR MU, UMURSAMIYOR MU?
AK Parti bu şekilde iktidar olacaksa hükümet kurmasın daha iyi. Zira faize karşı savaş açtılar şu an elinde bir miktar parası kalan herkes faize yatırıyor ya da dövize yükleniyor. Şu anda bir yıl önceye göre yüzde 75-80 daha yüksek oranlardan borçlanıyor devletimiz. Reel negatif olan faizi (çünkü kat kat fazla enflasyon var gösterge faizinden) daha düşüre düşüre dövizi iki kat patlattılar, sonra düşmesine rağmen oralara döviz giderken yapılan zamları da geri aldıramadılar. Şu aralar düşen döviz tekrar yükseliyor; buralar geçilirken yapılmış zamlar bir daha, bu sefer Ramazan öncesinde yapılıyor. İktidar da zincir marketlere ara ara ceza yazdırarak bizdeki kızgınlığı zincir marketlere yansıtma derdinde. Başka da bir icraatlarını ne yazık ki göremedik. Tarım Kredi Mağazaları kanalı ile piyasayı regüle edeceklerdi bir ara, hatırlıyorsunuzdur herhalde!
Neyse...
"Hedef 2023" denirken herhalde bu döviz, fiyat ve enflasyondaki zirveler kast edilmemiştir. Muhalefet Erdoğan'ın karşısına makul birini bulup çıkarsa ve bugün seçim olsa, emin olun Cumhur İttifakı da Erdoğan da seçimi kaybeder. Durum o kadar kötü ne yazık ki!
Bu millet Erdoğan'ı ve partisini, olup bitene sadece laf etsinler başka da bir şey etmesinler diye hükümet yapmadı!
Bu millet Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini hadiseler karşısında iktidar seyirci olsun diye onaylamadı!
Allah rızası için bir gelin kendinize artık!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!