“Orası bakım ve onarım yapmak için yapılmış. Milli Emlak’tan alınmış ve parası verilmiş. Tapusu da var. Ancak biz kendimiz göreve geldiğimizde yatırımlarımızı kendimiz yapabilmek ve maliyeti düşürmek için Alpu yoluna kendi arazimize bakım onarım yeri kurduk. Diğer taraf bakımsız halde uzun süre orada kaldı. Çatısında çökmeler başlamış, demirler çürümeye başlamış. Bizim o mekanı kullanmamız lazım. Burasının bir değeri var. O bölgede nüfus artıyor ve vatandaşların hizmet alabilmesi için bakım ve onarım ihalesine çıktık. 8 milyon civarında ihale edildi. Yeni yapılmış gibi oldu ve milli servetin yok olmasının önüne geçildi. Gelin görün ki gazetelerden okuyorum. Görüyorum ki 2-3 büyük şirketle anlaşıp onların kullanımı için yapmışız. Ben bilmiyorum siz biliyorsanız söyleyin. Yapıldıktan sonra teklif getirenler oldu. Ama onun kararını mecliste hep beraber vereceğiz zaten. Orası öyle duruyor. Eğer biriyle anlaşma yaptıysak kimle yaptıysak ispatlasınlar. Belgeleriyle ispatlamaya mükellefler. Ben böyle bir şey yapan bir belediye başkanı değilim, arkadaşlarım da değil. Bunu iddia edenler ispatlasın, ispatlamayan şerefsizdir. Orası için 8 milyon harcadık ama milli serveti kurtardık.”
Yukarıdaki sözler Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e ait. 9 Mart akşamı toplanan Büyükşehir Belediye Meclisinde Çevre Yolu kenarında bulunan ve "eski garaj" olarak bilinen yer ile ilgili iddialar üzerine söylediği sözler.
HALİ HAZIRDA BİR TESİS VARKEN, AYNISINI ALPU YOLU KENARINA YAPMAK NİYE?
İsterseniz gelin bu sözleri tek tek irdeleyelim ve milli servet gerçekten de korunmuş mu korunmamış mı bakalım!
1- Eskişehir Büyükşehir Belediyesi orasını almış. Ne için almış?
Bakım ve onarım yapmak için. (Tapuda belediye hizmet alanı ve bahçe olarak kullanılmak üzere tahsis edildiği kaydediliyor. Yani bakım ve onarım işinde kullanılmasında hiçbir mahsur yokmuş!)
Başkanın ifadelerine göre burasını almak için ve üzerine gerekli tesisleri yapmak için (yani garaj yapmak için) Büyükşehir Belediyesi harcamada bulunmuş! (Harcama 1)
2- Ancak kendileri göreve gelince, yatırımları kendilerinin yapabilmesi ve maliyet düşürme adına, Alpu Yolunda bulunan belediye arazisine bakım-onarım tesisi kurulmuş. Buraya tesisin kurulması için de harcamada bulunuldu. (Harcama 2)
3- Yeni yer yapıldığı için eski garaj olarak tanımlanan alan bakımsız halde uzun süre orada kaldı. Bir başka tabirle çürümeye terk edildi. Bunun sonunda çatısında çökmeler başladı, demirleri de çürümeye! (Henüz daha "milli servet" değil!)
4- Uzun uzun yıllar geçti, tesis çürüdü, döküldü. Bu kadar sürede tesisin "milli servet" olduğu akıllara nedense hiç gelmedi!
5- Artık her neyse, öyle bir gelişme oldu ki o kadar uzun yıl yüzüne bile bakılmayan bu alanın aslında bir servet olduğunun farkına varıldı!
6- Uzun uzun yıllar çürümeye terk edilen eski garajın, bir sebeple kıymete binmesi üzerine Eskişehir Büyükşehir Belediyesi buranın bakımı ve yenilenmesi için ihaleye çıktı. İhale 8 milyon liraya gerçekleştirildi. (Harcama 3)
"MİLLİ SERVETİ" BUGÜNE KADAR KULLANMAMIŞ OLMAMIZ NEDENİYLE KAYIP ÇOK BÜYÜK!
Yılmaz Büyükerşen bir "hesap uzmanı" olarak bilinir. Ancak "eski garaj" olarak bilinen alan ile ilgili olarak yaptığı konuşmada ortaya koydukları gerçekler ile alanın yenilenmesi üzerine kullandığı "milli serveti kurtardık" tabiri birbiriyle çelişiyor.
Yukarıda 3 kalemde yapılan harcamaları yazdık. Toplam rakam bugünün rakamları ile ne kadardır, Allah bilir! Tabi bu arada bu alanın herhangi bir şekilde kullanılmaması nedeniyle oluşan bir başka zarar daha var. Onu kestirmek mümkün olmadığı için yukarıdaki kalemler arasında saymadık. Yukarıda sadece Başkan Büyükerşen'in ifadelerinden yola çıkarak yapılan harcamaları aktardık!
BU ALAN VE ÜZERİNDEKİ ÇÜRÜMÜŞ TESİS NEDEN BİRDENBİRE "MİLLE SERVET" OLDU?
Başkan Büyükerşen, eski garajdaki yenileme faaliyetlerini bazı büyük firmalardan gelen teklifler nedeniyle yapmadıklarını ileri sürüyor. Elbette gerçekten niye yapıldığını biz bilmiyoruz. Ancak bu kadar yıl hiçbir şekilde yüzüne bakılmayan ve belediye tarafından ihtiyaç da duyulmayan (bakım ve onarım merkezi yaptıkları için Alpu Yolu kenarına) bir alanın üzerinde çürümeye terk edilmiş tesisin birden bire 8 milyon liralık bir harcama ile yenilenmesi "Aklınız başınıza bu kadar yıl sonra mı geldi? Belediyenin bu tesise şu an ihtiyacı bulunmadığına göre aklınızı başınıza ne getirdi?" sorusunun sorulmasına neden oluyor.
Burası bu kadar yıldır "milli servet" değil miydi? Madem "milli servet" olarak görüyordunuz, öyleyse bu kadar yıl neden çürümeye terk ettiniz? Ya da neden gidip başka bir tesis kurup burayı çürümeye terk ettiniz?
Başkan Büyükerşen, yazının başında tamamını verdiğimiz konuşmasında "Yapıldıktan sonra teklif getirenler oldu. Ama onun kararını mecliste hep beraber vereceğiz zaten. Orası öyle duruyor" diyor.
DÜNYA ÇAPINDA BİR FİRMAYA KİRAYA VERİP GELİR ELDE ETMEK AYIP DEĞİL Kİ!
Yani tesisi belediye yeniledi ama kullanmıyor şu an. Ancak Başkanın da ifade ettiği gibi bu alanı ve üstündeki tesisi kullanmak isteyen birileri var. Teklif gelmiş. Başkanın ifadelerine göre de bu teklif orası yapıldıktan, yenilendikten sonra gelmiş!
Ama o zaman da insan "Belediye olarak kullanmadığınız ve kullanmayacağınız bir alanı yenilemek için neden 8 milyon lira masraf ettiniz o zaman?" sorusu geliyor. Yani belediye yönetimine bir yerden güvence verilmemiş olmasa, bir yerden teklif gelmemiş olsa 8 milyon liralık bir harcama yapılır mıydı hiç?
Bakın, bu alanın dünya çapında bir firmaya olabildiğince iyi bir fiyattan kiraya verilerek Büyükşehir Belediyesinin önemli bir gelire kavuşması önemli, güzel bir iştir. Güzel olan budur. Bunun saklanmasına da gerek duyulmaması lazım.
KEŞKE ESKİŞEHİR HALKININ AKLIYLA DALGA GEÇMESEYDİLER!
Peki kötü olan ne? Şimdi "Milli servet" olarak tanımlanan bu alana ve tesise onca masraf ettikten sonra bu alanın kullanımından vazgeçilerek çürümeye terk edilmesidir kötü olan! Doğal olarak bir kişi ya da kurum, çürümeye terk ettiği bir yeri yıllar sonra restore edince bizim aklımızla alay edip "Milli serveti kurtardık!" diye övünemez. Evet burası değerli bir alandır ve belediye buradan şu an çok önemli gelirler elde edebilirdi. Bunca yıl elde edilebilecek ancak edilmemiş gelirleri hesaba kattığımız zaman ortada övünülecek bir işin olmadığı da gayet rahat bir biçimde anlaşılabilir.
Ortada net bir şekilde rahatlıkla onlarca milyon lira ile ifade edilebilecek bir kamu zararı var. Dahası çürüttükleri tesisi başkalarına kullandırmak için 8 milyon lira harcama yapıp yenilemelerini de "milli serveti kurtarmak" olarak tanımladılar. Yani Eskişehir halkının aklıyla dalga geçtiler!
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!