Buz Ateşi
Yalı Park Balo & Davet
Eskişehir
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    34.89
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10272.67
  • BTC
    62828.131$

Bakan Avcı, göç müzesi sözü vermişti

22 Nisan 2024, Pazartesi 09:36

20 yıl önce Eskişehir’de hiç müze yoktu. Kültür Bakanlığı’nın Arkeoloji Müzesi’de binası da sağlam olmaması gerekçesiyle kapalıydı. Eskişehir’deki gazeteciler, bu durumu defalarca haber yaptı. Bu neden ile Eskişehir’e turist bile gelmiyordu. Yolu Eskişehir’den geçenler, Eskişehir’de hiç müze olmamasına anlam veremiyordu. Uzun yıllar bu durum sürdü. ETİ, bu konuya el atınca ve Arkeoloji Müzesine bina hediye edinceye kadar bu durum sürdü. Bugün Eskişehir’de büyük çoğunluğu Büyükşehir Belediyesine ait olmak üzere 41 müze var. 42. müzeyi Eskişehir’e Balkan ve Kafkasya’dan gelen Türklerin çocukları olarak biz açacaktık. Önceki milletvekillerimizden ve bakanlarımızdan Nabi Avcı’da bize destek olacağını söylemişti. Ama hazırlıklarını yaptığımız müzemiz gelinen noktada çayhane oldu.

İKİ YIL ÖNCE İSTEDİK
Bulgaristan’dan 100 yıllık süreçte göçlerle Eskişehir’e gelen Balkan Türkleri’nin kurduğu federasyonumuz olarak tam iki yıla yakın, bir süre önce, Kafkasya’dan gelen iki göçmen derneklerin üye olduğu federasyon ile bu mekana adına yakışır bir müze açmak için harekete geçtik. Kent Konseyi’de bize destek verdi. ESBALGÖÇ olarak ilk önce müze konusunu sayın valimiz ile görüştük. Valimiz, geldiğimiz adresin yanlış olduğunu, doğru adresin Türk Dünyası Vakfı olduğunu söyledi. Bu kez bizde Eskişehir milletvekilimiz, bakanımız Prof. Dr. Nabi Avcı ile iletişime geçtik. Hatta o dönemde Nabi Hoca, Kovid’e yakalandığı ve İstanbul’da tedavi gördüğü için, görüşmeyi bir süre erteledik. Daha sonra Nabi Hoca, sağlığına kavuşunca Eskişehir’de Odunpazarı semtindeki Türk Dünyası Vakfı’n da, bir araya geldik.

ŞUMNULULAR BULUŞMASI
Nabi Hoca’nın ailesi de Balkan savaşlarında Bulgaristan’ın Şumnu şehrinden Bilecik’e gelmişlerdir. ESBALGÖÇ’ün ben ile iki yöneticisinin de ailesi Şumnu’dan gelmedir. Hatta o gün Nabi Hoca’ya buluşmanın Şumlulular buluşması gibi olduğunu söyledim. Nabi Hoca, toplantıya Türk Dünyanın Vakfı’nın genel sekreterinin de katılmasını istedi. Vakıf genel sekreteri elindeki deftere konuşmaları tek tek not aldı. Sonuçta, binanın mülkiyetle ilgisi sorunların altı ay içinde aşılacağı ve mekanın tabelasındaki gibi Göç Müzesi olacağı açıklandı. Haber beklememiz istendi.
Bizde Kafkaslar’dan gelen Türklerin Eskişehir’de kurdukları dernekler ile de irtibata geçerek, toplantı hakkında bilgi verdik. Sonuçta, gelinen noktayı bugün Eskişehirliler biliyor.

ÇAKIRÖZER’DE ŞUMNULU
Odunpazarı’daki ETİ’nin Eskişehir’e yeni bir müze kazandırılması amacıyla restore ettiği binanın tabelası bir gecede değişti. Anneannesi Şumnulu olan milletvekilimiz Utku Çakırözer’de, olayı kınayan ve bakana soru önergesi verdiğini söyleyen bir açıklama yaptı. Göç Müzesine konulacak eşyaları da ESBALGÖÇ olarak, uzun yıllardır topluyoruz. Balkan göçlerine dair elimizde oldukça çok müzeye konulacak malzeme var. Bundan sonra ne olacak? Büyükşehir Belediyesi eli Göç Müzesi açılabilir. Balkan ve Kafkasya’dan gelenlerin Eskişehir’de kurduğu üç federasyon ortak müze de yerini alabilir. Yani, bizim projede havada kalmaz. Müzeleri Eskişehir’e kazandıran ailesinin bir kısmı da Şumnulu olan Yılmaz Büyükerşen’de bize destek olur. Büyükerşen ile Ünlüce’de ESBALGÖÇ’ün üyeleridir. Bulgaristan’ın Plevne şehrindeki göç müzesini örnek alarak yapmaya düşündüğümüz müze mutlaka hayata geçecek. Turizm hizmetine açılacaktır. Çayhane onların olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.