ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, İran’a doğru ilerleyen ABD donanmasının büyük ve hazır olduğunu belirterek Tahran’a yeniden müzakere çağrısı yaptı. Trump, donanmanın Venezuela operasyonunda kullanılan güçten daha büyük olduğunu ve gerekirse “hızla ve şiddetle” görevini yerine getirebileceğini söyledi.

Trump’tan Güney Kore’ye ticaret şoku: Vergi yüzde 25’e çıkarıldı
Trump’tan Güney Kore’ye ticaret şoku: Vergi yüzde 25’e çıkarıldı
İçeriği Görüntüle

Washington, USS Abraham Lincoln uçak gemisi ve üç destroyerden oluşan Carrier Strike Group’unun yanı sıra savaş uçakları ve hava savunma varlıklarını Ortadoğu’ya konuşlandırdı. Bu adım, ABD’nin İran’a yönelik askeri seçeneklerini güçlendirme çabasının bir parçası olarak görülüyor.

Trump tehdidini yinelerken, önceki yıl İran’ın nükleer tesislerine yönelik “Midnight Hammer” operasyonuna gönderme yaparak Tahran’ın benzer bir tavır göstermesi durumunda “daha kötü” sonuçlar olacağını savundu.

ABD yönetiminden ek açıklamalar:
— Senato’da konuşan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, bölgedeki ABD asker sayısının on binlerce olduğunu, İran’ın balistik füze ve drone tehditlerine karşı savunma ve “önleyici saldırı” seçeneklerinin masada olduğunu dile getirdi.

— Bölgedeki askeri varlık, savunma tatbikatları ve hava unsurlarının hazır bulundurulmasıyla ilgili hareketlilik devam ediyor.

İran’dan karşı yanıt:
Tahran yönetimi, askeri baskı altında müzakerenin başarılı olamayacağını belirterek, herhangi bir saldırıya “daha önce hiç olmadığı kadar sert” yanıt vereceklerini duyurdu. İran, eşit şartlarda ve barışçıl nükleer teknoloji haklarını güvence altına alan bir anlaşma arayışında olduğunu yineledi.

Bölgesel diplomasi:
Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye gibi bölge ülkeleri, gerilimi düşürmek ve taraflar arasında ortak bir zemin bulmak için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor.

Kaynak: Financial Times Reuters Associated Press (AP) Al Jazeera TRT Haber