Tunus El Menar Üniversitesi ev sahipliğinde 10-11 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen 5. Türk-Arap Üniversiteleri Rektörleri Kongresi, Türk ve Arap dünyasından yükseköğretim temsilcilerini bir araya getirdi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Arap Üniversiteler Birliği ve Avrasya Üniversiteler Birliği iş birliğiyle düzenlenen kongre, iki bölge arasında akademik dayanışmayı güçlendirme ve ortak vizyon geliştirme hedefiyle önemli bir platform oluşturdu.

Kongrenin açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerin sadece bilgi üretim merkezi olmadığını, aynı zamanda bölgesel barışın, sürdürülebilir kalkınmanın ve kültürel etkileşimin temel aktörleri olduğunu vurguladı. Özvar, Türk-Arap iş birliğinin barış, istikrar ve refah temelinde geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Anadolu Üniversitesi’ni kongrede Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Erdemir, Arapça Mütercim Tercümanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatıma Betül Üyümez ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Zekiye Doğan temsil etti. Heyet, kongre kapsamında düzenlenen panellerde aktif rol aldı ve birçok ülkenin üniversiteleriyle yeni iş birliklerinin temellerini attı.

Rüyada uçak sesi duymak ne anlama geliyor?
Rüyada uçak sesi duymak ne anlama geliyor?
İçeriği Görüntüle

Bu kapsamda Yemen, Filistin, Libya, Irak, Tunus, Lübnan, Ürdün ve Sudan başta olmak üzere bölgenin önde gelen 15 üniversitesiyle protokoller ve mutabakat metinleri imzalandı. Söz konusu anlaşmalar, öğrenci ve öğretim elemanı değişimi, ortak araştırma projeleri, eğitim programları ve kültürel değişim faaliyetlerini kapsıyor.

Anadolu Üniversitesi, bu temaslarla uluslararasılaşma yolunda önemli bir adım atarken, bölgesel bilgi paylaşımını güçlendirmeyi ve gençlerin uluslararası deneyim kazanmasını hedefliyor. Üniversite, Türkiye’de olduğu kadar dünya genelinde de barış, iş birliği ve nitelikli eğitim vizyonunu yaygınlaştırmaya devam ediyor.

Kaynak: Bülten