Anadolu Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zülfikar Bayraktar, “Putin Rusya’sında Dil, Din ve Kültür Politikaları” başlığı altında dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.Bayraktar, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ortaya çıkan kimlik karmaşasının, Vladimir Putin döneminde yürütülen kültürel politikalar sayesinde büyük oranda giderildiğini belirtti. Putin yönetiminin sadece sanatı desteklemekle kalmadığını, aynı zamanda kolektif hafızayı güçlendirmeyi amaçlayan projelere ağırlık verdiğini vurgulayan Bayraktar, “Devlet, tarihi başarıları ve kahramanlık anlatılarını genç nesillere aktarmak için tiyatrodan sinemaya, müzikten edebiyata kadar pek çok alanda yerel üreticilere yatırım yapıyor” dedi.
Prof. Dr. Bayraktar, Rusya’da kültürel eşitsizliklerin giderilmesine yönelik atılan adımlara da dikkat çekerek, “Büyük şehirlerin yanı sıra Sibirya, Ural ve Kafkasya gibi bölgelerde kültürel merkezlerin kurulması, stratejik bir hamle olarak değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı.
Putin’in çok katmanlı toplumsal yapıyı koruyarak ulusal birliği sağlamaya yönelik kapsamlı dil, din ve kültür politikaları yürüttüğünü söyleyen Bayraktar, bu politikaların hem tarihsel sürekliliği sağlama hem de küresel belirsizliklere karşı toplumsal dayanışmayı güçlendirme amacı taşıdığını dile getirdi.
Rusya Türkiye İlişkileri
Konferansta Türkiye-Rusya ilişkilerine de değinen Bayraktar, iki ülke arasındaki stratejik bağlara dikkat çekerek, “Karşılıklı anlayış ve yapıcı diyalog, Türkiye-Rusya ilişkilerinin derinliğini ve önemini tanımlayan iki temel kavramdır. Bu yeni dönemi doğru hamlelerle fırsata çevirmek mümkündür” şeklinde konuştu.