İlaç yokluğu kronik hale geldi
9.Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik piyasada yaşanan ilaç sıkıntısı söylentilerine yönelik olarak 2Eylül Haber’e konuştu. Başkan Çelik, “İlaç yokluğu dediğimiz olay artık kronik olarak hayatımızda yer alan bir durum. İlaç yokları her zaman var. Belli dönemlerde ilaçların %20’sinin bulunmadığı zamanlar olsa da şu an için bu oran %10 ile %15 arasında seyrediyor. Dönem dönem farklı ilaç gruplarında eksiklik yaşanabiliyor” dedi.
Yokluk hastalar için büyük sorun
İlaç sıkıntısı ile ilgili örnekler de veren Başkan Çelik, “Örneğin, bir dönemde antibiyotikler bulunamazken, başka bir dönemde suni gözyaşları temin edilemiyor. Şu anda, tüp bebek tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarda eksiklik yaşanıyor. Aynı şekilde, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) için kullanılan ilaçlar da piyasada bulunamıyor. Bu hastalık günümüzde adeta çağın pandemisi olarak nitelendiriliyor. Bu ilaçların şu an bulunmaması hastalar için büyük bir sorun teşkil ediyor” diye konuştu.
İlaç sıkıntısı yaşanabilir
İlerleyen günlerde genel olarak herhangi bir ilaç grubunda ilaç sıkıntısı yaşanabileceğini de düşündüklerini belirten Çelik şunları söyledi; “Şu an için böyle bir problem yok, ancak gelecekte olabilir. Dediğim gibi, ilaç yokluğu hayatımızın bir parçası hâline gelmiş durumda. Ancak şu an için yokluk oranı kabul edilebilir seviyede, %10 ile %15 arasında. Bunun bir nedeni de, Ekim ayında sanayi tarafına yapılan %23,5’lik ilaç zammı. Bu zam sayesinde şu an süreci idare edebiliyoruz. Ancak olası bir döviz kuru artışı durumunda, mayıs-haziran gibi yeniden ciddi ilaç sıkıntıları yaşayabiliriz.”
Eskişehir’de yeterli eczane var
Eskişehir’de eczane sayısı bakımından bir sıkıntının söz konusu olmadığını hatta fazlalık bulunduğunu da ifade eden Başkan Mustafa Çelik, “Kesin rakamları istatistiklere bakarak söylemek gerekir, ancak mevcut yasa ve yönetmeliklere göre, ilçe bazlı her 3.500 kişiye bir eczane düşmesi gerekiyor. Eskişehir’de bu sayı çok daha yüksek. Yani Eskişehir’de eczane açmak için ek bir ihtiyacımız yok. Eskişehir’de bir eczacılık fakültesinin olması ve şehrin gerçekten yaşanabilir bir yer olması nedeniyle, mezunlar başka şehirlerden gelseler bile Eskişehir’de kalmayı tercih ediyorlar. Bu durum da eczane sayısının artmasına neden oluyor. Yasal düzenlemeye göre, eczacılık fakültesinden mezun olan bir kişi eczane açmak istiyorsa, en az bir yıl boyunca bir eczanede veya hastanede yardımcı eczacı olarak çalışmak zorunda” diye konuştu.
Mezunlar için istihdam sıkıntılı
Mezunların bu süreyi tamamlamadan eczane açamadıklarına da dikkat çeken Çelik şunları söyledi;” Bu yüzden mezunların büyük bir kısmı yardımcı eczacılık yaparak mesleğe ilk adımlarını atıyor. Bu durum, mezunları kısa süreliğine istihdam edilmiş gibi gösteriyor. Ancak yardımcı eczacılık süresi tamamlandığında, eczane açma süreci başlıyor ve burada büyük sorunlar ortaya çıkıyor. Çünkü eczane açmak hem mevcut eczane sayısının fazlalığı nedeniyle zorlaşıyor hem de ekonomik açıdan ciddi maliyetler gerektiriyor. Bu yüzden mezunlar işsizlik problemiyle karşı karşıya kalıyorlar.”