Bakan Bolat: "Cari işlemler açığı Mart ayında 12,6 milyar dolara geriledi" Bakan Bolat: "Cari işlemler açığı Mart ayında 12,6 milyar dolara geriledi"

6 Haziran'da başlayacak Kurban Bayramı öncesinde piyasalarda artan nakit talebi, bankaları da peş peşe harekete geçirdi.

BAYRAM ÖNCESİ PARA ÇEKME LİMİTLERİ YÜKSELDİ

Bayram öncesi ATM üzerinden yapılan işlem limitlerinde değişikliğe gitmesi beklenen bankalar, mayıs ayı itibarıyla ATM'den yapılacak para çekme ve yatırma limitlerinde değişikliğe giderken, kartlı işlemlerin yanı sıra QR para çekme limitlerinde de üst limit yukarı çekildi.

Bayram öncesi ATM'lerde sürpriz değişiklik

ATM'DE LİMİT ARTTI AMA BANKNOT SIKINTISI SÜRÜYOR

Bankalar, her ne kadar komisyonsuz para çekme limitlerinde değişikliğe gitse de, ATM üzerinden yaşanan mağduriyetler bununla sınırlı değil.

Türkiye'de görülen yüksek enflasyona rağmen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni banknot basımına yanaşmaması, bir yılı aşkın süredir ATM'lerde fiilen 'tek banknot dönemi' görülmesine neden olurken, 20, 50 ve 100 TL gibi banknotlara erişim oldukça sınırlanmış durumda.

Dolaşımdaki toplam banknotun yüzde 90'ına yakınını 200 TL'lik banknotlar oluştururken, ATM'lere para yetiştirmekte güçlük yaşayan bankalar ise çareyi 10, 20, 50 ve 100 TL'lik para bölmelerine de 200 liralık banknotlar yerleştirmekte buldu.

YENİLENEN AVM'LERİN ÇÖZÜM OLMASI BEKLENİYOR

Türkiye'de 81 ile yayılmış ATM ağının önemli bölümü, eski tip ATM'lerden oluşmakta. Bu aygıtlardaki sisteme göre yatırılan paralar ayrı, çekilen paralar ise ayrı bölümlere koyulmakta. Bu nedenle kullanıcıların ATM'lere yatırdığı banknotlar, farklı müşteriler tarafından çekilememekte.

Yeni nesil ATM'lerde ise yatırılan 20, 50 ve 100 liralık banknotlar da para çekme ünitesi ile entegre şekilde çalışabilmekte. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere büyükşehirlerde yeni nesil ATM ağının yaygınlaşması ve bu şekilde ATM'lerdeki 'tek tip banknot' sorununa çözüm bulunması planlanıyor.

Bankaların ATM'lerden yapılacak komisyonsuz para çekme limitleri şu şekilde:

Akbank: 10 bin TL

Denizbank: 10 bin TL

Türkiye İş Bankası: 20 bin TL

Vakıfbank: 20 bin TL

Ziraat Bankası: 10 bin TL

Halkbank: 10 bin TL

Yapı Kredi: 10 bin TL

Garanti BBVA: 10 bin TL

ING Bank: 10 bin TL

Fibabanka: 15 bin TL

Enpara: 10 bin TL

Kaynak: Sözcü