Çakırözer’in kamuoyu ile paylaştığı Nisan ayı Basın Özgürlüğü Raporu da basın mensuplarının 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü’ne sansür, darp, gözaltı ve hapis kıskacında girdiğini ortaya koydu. Gözaltına alınan gazetecilere yönelik giderek yaygınlaşan ‘adli kontrol ve yurt dışı yasağı’ kararları gazetecilerin mesleki faaliyetlerini engellemeye devam etti. Haberlere getirilen erişim engellerinin ardından sosyal medya hesaplarına yönelik erişim engellemelerindeki artış dikkat çekti.
Türkiye’de basın özgürlüğü alanında giderek artan ihlallere dikkat çeken CHP’li Çakırözer, “Gazeteciler bir 3 Mayıs’a daha baskı, sansür, darp, gözaltı, hapis kıskacında giriyor. Yılın ilk 4 ayında gazeteciler 257 kez hakim karşısına çıktı. 61 gazeteci gözaltına alındı, 25 gazeteci tutuklandı. Haberlere, sitelere, sosyal medya hesaplarına erişim yasaklı! RTÜK mesaisini gerçekleri anlatan kanalları cezalandırmak için harcıyor. Dünya basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 158’inciyiz. Vurguladığımız tek şey var o da: basın özgürlüğü olmadan demokrasi olmaz! Bunu sağlamak ve basın özgürlüğü alanındaki bu vahim tablodan kurtulmak için çağrımız halkın haber alma hakkı için mücadele veren gazetecilerin, basın kuruluşların hedef alınmasından vazgeçilmesi. Basın özgürlüğü sağlanana denk mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. 

HABER, YORUM, PAYLAŞIMA HAPİS CEZASI

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Nisan ayı verilerini içeren Basın Özgürlüğü Raporu’nu da yayınladı. Çakırözer’in raporuna göre sadece nisan ayında gazeteciler 67 kez hakim karşısına çıktı. Gazeteciler haberleri, sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındı, hapis cezasına çarptırıldı. Çakırözer’in kamuoyu ile paylaştığı rapora göre basın ve ifade özgürlüğü alanında nisan ayında yaşanan ihlaller şöyle:
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasını protesto için Saraçhane’de yapılan eylemleri takip ederken gözaltına alınan 7 gazetecinin iddianamesi hazırlandı, savcılık gazetecilerin cezalandırılmasını talep etti.

Gazeteci Özlem Gürses’e Youtube yayınındaki ifadeleri nedeniyle 1 yıl 3 ay, Bahadır Özgür’e Mudanya Kitap Fuarı’nda yaptığı konuşma nedeniyle 3 ay 22 gün hapis cezası verildi. Gazeteci Furkan Karabay’a, daha önce kamuoyuna mal olan Man Adası belgelerine yaptığı atıf nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve çocuklarının şikâyetiyle açılan davalarda 2 yılı aşan hapis cezaları verildi. 

Gazeteci Hayri Demir ise bilgisayarında bulunan haber fotoğrafları gerekçe gösterilerek sekiz yıldır yargılandığı davada 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı.

HABERCİLİĞE YENİ ENGEL: EV HAPSİ, ADLİ KONTROL VE ÇIKIŞ YASAĞI

BirGün yazarı Timur Soykan ile Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel, kara para aklama soruşturmasından tutuklu bir şüphelinin şikayetiyle gözaltına alındı. Adli kontrolle serbest bırakılan gazeteciler için yurt dışı yasağı getirildi.

Birgün muhabiri Havva Gümüşkaya Ankara’da üniversitelilerin yürüyüşü sırasında gözaltına alındı. Rasim Ozan Kütahyalı, ‘CHP'nin 38. Olağan Kurultayının iptal edileceği ve partiye kayyum atanacağına’ ilişkin paylaşımları nedeniyle gözaltına alındı.  İfade vermeye gittiği adliyede gözaltına alınan Bursalı gazeteci Eren Öner ev hapsine çarptırıldı.

RTÜK’TEN ‘SİNDİRME’ FORMÜLÜ: ÖNCE TEHDİT SONRA SANSÜR!

İmamoğlu'nun gözaltı ve tutuklanmasıyla başlayan protestoları ekrana yansıtan televizyon kanallarını önce tehdit eden, ardından da ağır cezalara çarptıran RTÜK bu kez de boykot çağrıları için tehdit savurdu. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda boykota destek veren kanallar ve yayınlar için gereğinin yapılacağını belirtti. Şahin, İmamoğlu'nun diplomasının iptali, gözaltına alınması ve tutuklanarak görevinden uzaklaştırılması sürecinde sosyal medya hesabı üzerinden 8 uyarı yapması dikkat çekti. 

BLUESKY DA AKP SANSÜRÜ İLE TANIŞTI 

Güncel olaylara ilişkin paylaşımlar yapan BPT, Boşuna Tıklama ve ZAM Haber isimli X hesapları ile geçmişteki açıklamaları hatırlatarak Türkiye’nin siyasi hafızasını canlı tutan Arşiv Unutmaz hesabı erişime engellendi.

Prens Harry: Ailemle barışmak istiyorum Prens Harry: Ailemle barışmak istiyorum

İmamoğlu’nun tutuklanması sonrasında başlayan protestolar sırasında gazeteciler Umut Taştan ve Elif Çetiner ile ünlü oyuncuların x hesapları erişime engellendi.
X’in çok sayıda sosyal medya kullanıcısı hesabına erişim engelinin ardından milyonlarca sosyal medya kullanıcısının yeni adresi olan Bluesky’a yönelik erişim engelleme kararları verildiği ortaya çıktı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucularından Prof. Dr. Yaman Akdeniz Türkiye'den Bluesky’a 59 hesap için erişim engelleme talebi gönderildiğini ve bunlardan 13 hesabın ve 1 paylaşımın Türkiye’den görünmez kılındığını duyurdu. 

İmamoğlu’nun tutuklanmasına karşı boykot tepkisinin duyurulduğu boykotyap.com'un mahkeme kararıyla kapatılmasının ardından kurulan boykotyap.net'e de erişim engeli getirildi.

Nisan ayında, İsrail protestolarında göstericilere çıplak arama ve kötü muamele iddialarının yer aldığı haberler, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı ve eşi hakkındaki ‘borsa spekülasyonu’ iddiaları, Espressolab’in adının geçtiği sosyal medya paylaşımının da içinde olduğu çok sayıda haber ve paylaşım erişime engellendi.

Kaynak: Bülten