Samet Özkaya kimdir? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Ayrıca kısa adı MEGEM olan Meslek Edindirme ve Geliştirme Merkezi’nin kuruluş amacı ve çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kısaca bahsedeyim; birkaç alanda faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin ikinci jenerasyon yöneticisi olarak hayatıma devam ediyorum. Kurucumuz olan babam 1986 yılında işe başlamıştı, son 17 yıldır da ben şirkette aktif olarak çalışıyorum. Aslında tam bir aile işletmesi olarak faaliyet gösteriyoruz. Tabii bizim ticari hayatımızın dışında, bir de Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kimliklerimiz var. Zaten Organize Sanayi Bölgesi’nde yönetim kurulu üyesi olabilmek için sanayici kimliğine sahip olmanız gerekiyor. 2018 yılından beri Nadir Başkanımızla beraber görevde bulunuyorum, bu ikinci dönemimiz. Şu anda da MEGEM’de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarıma devam ediyorum.
SANAYİCİLERE HİZMET SAĞLIYORUZ
MEGEM, Organize Sanayi Bölgesi’nin iştiraki olan bir kuruluştur. Dolayısıyla tamamen OSB’ye bağlı ama aynı zamanda da tüzel kişiliğe sahip bir anonim şirket statüsünde faaliyetlerini sürdürüyor. Meslek Edindirme Merkezi’nin ana faaliyeti şu: Biz bunu yetişkin eğitimi olarak tanımlıyoruz. 18 ila 35 yaş arasındaki gençleri sadece işsiz olarak değil, meslek değiştirmek isteyen arkadaşları da dahil ederek bir dizi eğitimden geçirerek istihdama kazandırıyoruz. Böylelikle hem şehrimize, memleketimize işsizlik açısından katkı sağlıyoruz, hem de OSB’nin ana faaliyet konusu olan sanayicilere hizmet sağlıyoruz.
ESKİŞEHİR’DE İŞSİZLİK PROBLEMİNE ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ
Tespitlerimize göre tam net rakamlar olmasa da anketler ve çalışmalarla OSB’de yaklaşık 2 bin 500 kişilik yeni bir istihdam ihtiyacı var. Buradaki büyüme hızına göre bu ihtiyaç oluşuyor. OSB Meslek Lisesi’nde yılda ortalama 400 ila 500 arasında mezun veriliyor. Yaklaşık 500 kişilik ihtiyacı oradan karşılıyoruz. MEGEM’de ise yıllık ortalama 500-600 kişi mezun veriyoruz. Yeni yatırımlarımızla birlikte bu sayıyı 750’ye, ardından da bin kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Açıkçası nasip olursa 2026 yılında OSB çatısı altında yıllık ortalama bin 500 kişilik bir istihdama katkı sağlamış olacağız. Zaten doğal yollarla da 1.000-1.200 kişinin bu sürece dahil olacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla Eskişehir’de hem işsizlik problemine çözüm üretmeye çalışıyoruz, hem de ara eleman ve kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya destek oluyoruz.
MEZUN VERME HIZIMIZ İKİ KATINA ÇIKTI
OSB çatısı altında birçok iştirak var. Bunlardan biri de Eskişehir Sınav ve Belgelendirme Merkezi (ESBEM). İki binamız yan yana. İlgili alanda çalışmak isteyen ama meslek lisesi mezunu olmayan kişilerden, kanun düzenlemeleri gereği Çalışma Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Belgesi istiyor. Dolayısıyla biz de MEGEM olarak insanlara bir meslek kazandırmaya çalışıyoruz. İlgili meslekle ilgili eğitimlerini verdikten sonra, başka bir iştirak olan sınav ve belgelendirme merkezi süreci devralıyor. Yani farklı tüzel kişilikler, farklı şirketler ama faaliyetler iç içe geçmiş durumda. Çok entegre çalışıyorlar. Bu arada her biri TÜRKAK akreditasyonuna sahip. 17 bin 25 kalite belgesi ile yönetiliyor. Bugün ASPEN üzerinden verdiğimiz MYK belgeleri dünya standartlarında ve tüm dünyada geçerli belgeler. Yani bize ulaşan bireylere hem meslek kazandırıyoruz hem de sınavla belgelendirme hizmeti sunuyoruz. MEGEM için bir dönem uygulaması var. Başvuruları topluyoruz, yeterli sayıya ulaştıktan sonra bakanlık kontrolünde sınavlar yapılıyor. Sınavı geçen belge alıyor, geçemeyen tekrar sınava girebiliyor. MEGEM’de ise dönem mantığıyla çalışıyoruz. Eğitim süresi 3 ay. İlk 1,5 ayda teorik, sonraki 1,5 ayda laboratuvar ve pratik eğitim veriliyor. Eğitim sistemimizi değiştirerek kapasiteyi artırdık. Önceden bir grup önce teorik, sonra pratik eğitim alıyordu. Şimdi teorik eğitim biter bitmez o grup pratiğe geçiyor, yeni bir grup da teorik eğitime başlıyor. Böylece döngüyü hızlandırdık. Bu sayede mezun verme hızımız iki katına çıktı. Artık her 1,5 ayda bir mezun verebiliyoruz. Bu sistemle 450 mezundan 750’ye çıkmayı, yatırımla da 1.000’e ulaşmayı hedefliyoruz.
İHTİYACA GÖRE HAREKET EDİYORUZ
MEGEM’in Eskişehir Sanayinde faaliyet gösteren firmaların ara eleman ihtiyacının karşılanması konusunda üstlendiği misyon nedir? İhtiyacı hangi ölçüde karşılayabiliyorsunuz?
Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biriyiz. Şu anda kayıtlı 904 firma, 94 parselde faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 50 bin çalışan var. Bu kadar büyük bir yapının tüm ihtiyacını tek başına karşılamamız teknik olarak mümkün değil ama hedefimiz, zamanla tüm bu ihtiyaçlara cevap verecek bir ekosistemi OSB çatısı altında kurmak. Sanayicilerle sürekli iletişim halindeyiz. Profesyonel kadromuz firmaların insan kaynakları ile WhatsApp grupları, anket çalışmaları üzerinden sürekli temas halinde. Hangi alanda ihtiyaç varsa, ona göre yönlendirme yapılıyor. Şu anda MEGEM’de dört ana alanda eğitim veriyoruz: CNC, kaynak, kalite kontrol ve makine montaj/bakım. Bu alanlar, sanayicilerden gelen geri bildirimlerle ve yapılan anketlerle belirlendi. Ayrıca BEBKA tarafından desteklenen iki projemiz var. Anketlerden çıkan ihtiyaçlara göre lazer operatörlüğü ve plastik enjeksiyon operatörlüğü bölümlerini açacağız. Bu bölümlerle birlikte yıllık mezun sayımızı 1.000’e çıkaracağız. Şu anda bu yeni yatırımların imar süreçleri bakanlık nezdinde devam ediyor. Süreç tamamlandığında OSB bütçesinden kaynak ayrılarak kapasitemiz artırılacak.
%98 BAŞARI ORANINA ULAŞTIK
MEGEM’in eğitim faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Eğitim tamamlayan adayların istihdam garantisi var mı?
Biz sadece bir eğitim kurumu değiliz; aynı zamanda sanayici kimliğimizle, iş dünyasının içinden gelen kişileriz. Bu sayede sanayinin ihtiyacını işletmeci, sanayici ve mühendis bakış açısıyla iyi analiz edebiliyoruz. Eğitimin içeriğinden, laboratuvarlardaki makinelerden, eğitmen seçiminden kullanılan malzemelere kadar her şey sanayinin ihtiyacına göre titizlikle planlandı.
Bu sayede istihdam kolaylaşıyor. Yüzde 100 garanti hiçbir yerde olmaz ama biz %98 başarı oranına ulaştık. Yani 100 kişiden 98’ini işe yerleştiriyoruz. Geriye kalan %2 ise evlilik, taşınma, çocuk gibi nedenlerle çalışmayanlardan oluşuyor. Yaz döneminde bu oran %85-90 seviyelerine düşebiliyor. Çünkü bazı gençler geçici olarak turizm ya da tarım işlerinde çalışıyor. Ama biz, sanayide çalışmak isteyen herkese açık yüreklilikle “iş buluruz” diyebiliyoruz.
EĞİTİMLER TAMAMEN ÜCRETSİZDİR
Eğitimler tamamen ücretsizdir. Organize Sanayi Bölgesi tarafından finanse edilir. Sınav ve belgelendirme merkezi (ESBEM) tarafında ise Bakanlık onaylı ücretler alınmaktadır. Çünkü bakanlık bu belgeyi ücretsiz veremezsiniz, belirli bir ücret karşılığı verilmeli diyor. Bu ücretler genelde işveren tarafından karşılanıyor. Firmalarla protokollerimiz var. Biz MEGEM’i ticari bir faaliyet yürütmek için kurmadık. Sanayinin ihtiyacını en uygun maliyetle karşılamak için kurduk. Kâr amacı gütmeyen bir yapı olarak hizmet veriyoruz. Özellikle şunu da belirtmek isterim: Bu çalışma Z kuşağı için çok önemli. Bugünkü gençlik, sosyal alanlara yönelmiş durumda. Kafe, gece kulübü, garsonluk gibi işlerde çalışmak istiyorlar. Bu işler ilk etapta cazip gelebilir ama 30 yaşına geldiğinizde bu işler sürdürülebilir olmuyor. Biz de MEGEM olarak “Gelin düzenli bir meslek sahibi olun” diyoruz.
2018 yılından bugüne kadar 2 bin 423 kişiye eğitim ve sertifika verdik. Hedefimiz her yıl bu sayıyı artırmak ve Eskişehir sanayisinin kalifiye eleman ihtiyacına çözüm sunmaktır.