Tepebaşı Belediyesi ile Eskişehir Aşçılar Derneği iş birliğiyle Gökkuşağı Kafe’de gerçekleştirilen etkinlikte, Kızılinler bal kabağının gastronomideki yeri, markalaşma süreci ve yaygınlaştırılmasına ilişkin değerlendirmeler yapıldı.
Etkinliğe; Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ekrem Birsen, ESOGÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Sedat İpar, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Selma Güder, Eskişehir Aşçılar Derneği Başkanı Kemal Kaya, Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca, Çağdaş Gazeteciler Derneği Şube Başkanı Ali Baş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Eskişehir Temsilcisi Şenay Bilik Yıldırım, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Özyazıcı, Kızılinler Muhtarı Halil İbrahim Can, Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kızılinler, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu, Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Canan Adlım, Skal Eskişehir Kulübü Başkanı Hakkı Gök, ETO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Oğuz ve çok sayıda şef katıldı.
“Coğrafi işaret üreticinin emeğini korur”
Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Kızılinler bal kabağının coğrafi işaret almasının önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Coğrafi işaret, bir ürünün sadece adı değil; toprağının, ikliminin, insan emeğinin ve kültürünün uluslararası düzeyde tescillenmiş belgesidir. Kızılinler bal kabağını başka yerde ektiğinizde aynı kaliteyi elde edemiyorsunuz. Bu tescil, üreticimizin emeğini korur, ürünün değerini artırır ve Eskişehir’i tarımsal markalaşmada bir adım daha ileri taşır. Artık bu ismi herkes rastgele kullanamayacak; bu, yasal koruma altındadır. Eskişehir, sanayi ve eğitim kadar tarımsal kalitede de öncü bir şehir olduğunu bir kez daha göstermiştir.”
“Markalaşma sürecinde biz de yer alacağız”
Eskişehir Aşçılar Derneği Başkanı Kemal Kaya, aşçılar olarak bu serüvene katkı sunacaklarını belirterek,
“Topraktan tabağa bal kabağı serüveninin hikayesi başladı. Biz de bu hikayenin altını doldurarak, markalaşma ve endüstriyel üretim boyutunda yer alacağız.” dedi.
“Eskişehir’in önemli bir değeri”
Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kızılinler ise, coğrafi işaretin kısa sürede alınmasının önemine dikkat çekti:
“İki-üç yıl sürmesi beklenen süreç, yoğun takiple 8 ayda tamamlandı. Bu, Eskişehir için çok ciddi bir değerdir. Buna sahip çıkmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“Katma değeri artacak”
Kızılinler Mahalle Muhtarı Halil İbrahim Can da duygularını,
“Kızılinler bal kabağını çok güzel yetiştiriyoruz ama katma değerini sağlayamıyorduk. Coğrafi işaretle artık her yerde tanınacak ve üreticimize ekonomik katkı sağlayacak.” sözleriyle dile getirdi.
Özel bireylerden anlamlı servis
Etkinlikte, şeflerin ata tohumundan üretilen coğrafi işaretli Kızılinler bal kabağıyla hazırladıkları lezzetler sunuldu. Menüde; bal kabağı büyüsü çorbası, kabak içinde tavuk baget “bal kabağı buketi”, cheesecake, bal kabağı çekirdekli kıtır halka, bal kabağı tatlısı ve kurabiyesi yer aldı.
Yemeklerin servisi Gökkuşağı Kafe’de istihdam edilen özel bireyler tarafından yapıldı. Ayrıca, bal kabağından yapılan ürünlerin Gökkuşağı Kafe’nin menüsünde yer almaya devam edeceği belirtildi.