İHRACATIN YÜZDE 25’İNİ YAPIYORUZ

Öncelikle MÜSİAD’ı genel olarak nasıl tanımlıyorsunuz?

Öncelikle MÜSİAD Şube Başkanı seçilmemin üzerinden bir hafta gibi bir süre geçmeden asrın felaketi depremi yaşadık. Buradan bir kez daha depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Deprem süreci MÜSİAD’ın sadece bir işadamları derneği olmadığını bizatihi millete ait bir kuruluş olduğunu bir kez daha göstermiştir.

MÜSİAD tarihe ve topluma mal olmuş mahalli ve evrensel değerlerin gözetildiği bölgesinde ve dünyada ekonomik ve siyasi alanda etkin, dünyada saygın bir Türkiye hayaliyle yola çıkan iş adamlarının 1990 yılında kurdukları bir dernektir.

MÜSİAD günümüzde ise 13 bini aşan üye sayısıyla yurt içinde 84 şubesi yurt dışında ise 81 ülkede irtibat ofisleri bulunan dünyanın dört bir tarafına yayılmış küresel bir iş birliği ve sermaye platformu olan “yüksek ahlak yüksek teknoloji” ilkesini benimsemiş bir işadamları derneğidir. MÜSİAD üyeleriyle yapmış olduğu ihracat ülkemizin ihracat hacminin toplamının %20 ile %25 arasında yer alan çok önemli bir kısmını oluşturmaktadır. MÜSİAD üyeleri ülkemizde tekstilden, teknolojiye, makine sanayisinden üretime her sektörde iştirakleri bulunan işadamlarıdır.

YUKARI YÖNLÜ İVME BEKLİYORUZ

MÜSİAD Eskişehir Şube Başkanı olarak ekonominin genel durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu soruyla ilişkili olarak Eskişehir ekonomisine nasıl bakıyorsunuz?

Öncelikle Türk halkı seçimlerde istikrarın devam etmesine karar vermiş olup artık ülke olarak hep beraber üretmeye odaklanmamız gerekmektedir. Seçim sonrasına ertelenen muhtemel yatırım ve tüketim harcamalarının hayata geçirilecek olması ve belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla, önümüzdeki dönemde ekonominin yukarı yönlü bir ivme kazanacağını düşünüyoruz. Ülke ekonomisi olarak 2023 yılına ülkemiz iyi bir başlangıç gerçekleştirdik ve ilk çeyrekte ihracatımızda artış göstermiştir. Bu veriler ülke ekonomisi açısından olumlu sinyallerin geldiğini gösteriyor. Hem ülke hem de Eskişehir olarak ihracatımızın her ay arttığını görmek bizleri mutlu ediyor.

Ekonomi olarak en öncelikli gündem maddesinin ise enflasyonla mücadele olması gerektiğini düşünüyoruz. Son dönemde özellikle enerji fiyatlarının durağan olması sanayicimiz açışından oldukça önemlidir. Yine Akkuyu Enerji Santrali’nin devreye alınacak olması, Karadeniz doğalgazının keşfi ve petrol keşifleri ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak olup kısa ve uzun vadede sanayimize katkı sağlayacaktır.

Öncelikle Eskişehir’in dışarıdan gelen yatırımcılar için bir cazibe merkezi olma durumu her geçen gün artmaktadır. Özellikle deprem sonrası Marmara bölgesinde yer alan firmaların Eskişehir’den yer baktığını, üretimlerini buraya taşımak istediklerini biliyoruz. Bu durum Eskişehir ekonomisi açısından pozitif sinyaller veriyor.

Bu husus ile bağlantılı olarak Eskişehir’in kentsel dönüşüm noktasında elini çabuk tutması gerektiğini düşünüyoruz. Yaşadığımız deprem felaketinde de tecrübe etmiş olduğumuz gibi yapısal dönüşüm oldukça önemli ve öncelikli bir husustur. Bu noktada öncelikle mevcut yapıların hasar ve dayanıklılık tespitlerinin yapılması oldukça elzemdir. Dönüşüm kapsamında şehrimizde yeni konut ve ticari merkezlerin oluşturulması gerekmektedir. Bu noktada gerekirse imar revizyon planlarının hazırlanması ve bir an önce hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.

Eskişehir’in hepimizin ortak sevdası olduğunu tekrar belirtmek istiyorum. Hangi görüşten olursak olalım şehrimize katkı sağlayacak her konuda bir ve beraber olmamız gerektiğini de her katıldığımız toplantıda ve görüşmelerde vurguluyoruz. Bu noktada şehrimizde özellikle EOSB, ESO, ETO ve diğer işadamları dernekleri ve tüm kamu kurum ve kuruluşları ile iyi bir iletişim kurarak şehir ekonomisine katkı sağlayacak ortak çalışmalar yapmalıyız.

Eskişehir’imizin her konuda marka olması gerektiğini düşünüyoruz.

Eskişehir bugün nasıl ki havacılık olsun, raylı sistemler olsun, Eskişehirspor’umuz olsun bir marka ise diğer alanlarda da marka olan bir şehir olması gerektiğinin farkındayız.

MÜSİAD Eskişehir Şube Başkanı olarak yeni yönetim kurulumuz ile göreve geldiğimiz günden bugüne kadar her toplantımızda mutlaka gündemimizde Eskişehir’de sektörel ortaklık ve iş geliştirme projeleri yer almaktadır. Bu konunun aynı şekilde diğer odalar ve SİAD’ların da gündeminde yer almasının oldukça önemli olduğunu ve bu konuda her zaman işbirliğine açık olduğumuzu belirtmek isterim. Örneğin bir mobilya üreticimizin Avrupa’nın önde gelen markaları ile pazarda rekabet edebilmesi için yüksek seviyede teknolojiye sahip üretim tesisi, tanıtım, yeni pazar araştırması ve markalaşma gibi sorunların üstesinden ancak sektörel işbirlikleri ile gelebilir. Bu da Eskişehir ve ülkemizin ihracat ve yeni pazarlarda yer alma sorunlarını ortadan kaldıracak ve uluslararası markalarımız böylelikle çoğalacaktır. MÜSİAD üyelerimizin ve şehrimizdeki üreticilerin ve KOBİ’lerin uluslararası piyasalara açılması için MÜSİAD genel merkezi ve yurt dışı şubelerimiz ile birlikte çalışmalar yapıyoruz. Bu noktada MÜSİAD’ ın uluslararası deneyimi ve ticaret ağını Eskişehir sanayisi ile buluşturmak en öncelikli gündem maddemizdir.

Bu konu ile ilgili yurt dışındaki şubelerimiz ile online toplantılar gerçekleştirmekteyiz. Sektörel ihtiyaçların belirlenmesi ve bu ihtiyaçların en uygun şartlarda karşılanabilmesi için ticari işbirlikleri oluşturmaktayız. Bunun akabinde Eskişehir şubesi olarak yurt dışı şube ziyaretlerimiz ile karşılıklı ticari ortaklıkların sağlanması için adımlar atmaya başladık. 2023 yılı son iki çeyreğinde yurt dışı fuar ve şube ziyaretlerimizi gerçekleştireceğiz. Bu ziyaretlerin hem şube üyelerinin projelerini hem de yurt dışı ihracatını şehrimiz adına geliştireceğini ve katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.

Sayın başkan keyifli bir söyleşi oldu. Konukseverliğiniz için çok teşekkür ediyor sizlere başarılar diliyoruz.

Kaynak: 2Eylül Haber