Eskişehir’de dayanışma ve yardımlaşma geleneğinin önemli örneklerinden biri olan askıda ekmek uygulaması, 26 yıldır ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek oluyor. Şarkiye Mahallesi Muhtarı ve ekmek fırını işletmecisi Hüseyin Topçu, 2000 yılında başlattıkları uygulamayı hayırseverlerin katkılarıyla bugün de sürdürüyor.
Uygulamanın zaman içerisinde büyüdüğünü belirten Topçu, başlangıçta daha sınırlı olan dağıtımların bugün günlük yaklaşık bin ekmeğe ulaştığını ifade etti. Her sabah saat 07.00’de düzenli olarak 500 ekmek dağıttıklarını söyleyen Topçu, gün içerisinde bu sayının ortalama bin ekmeği bulduğunu kaydetti.
ESKİŞEHİR’İN HER YERİNDEN GELİYORLAR
Askıda ekmek uygulamasından yararlanmak için Eskişehir’in hemen her bölgesinden vatandaşların fırına geldiğini belirten Topçu, kapılarına gelen hiç kimseyi geri çevirmediklerini vurguladı. Askıda ekmek bulunmadığı durumlarda da vatandaşlara yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getiren Topçu, uygulamanın yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

HAYIRSEVERLER WHATSAPP ÜZERİNDEN DE DESTEK OLUYOR
Uygulamanın devam etmesinde hayırsever vatandaşların katkısının büyük önem taşıdığını belirten Topçu, desteklerin hem doğrudan fırına gelinerek hem de WhatsApp üzerinden yapıldığını anlattı. Fırına gelemeyen hayırseverlerle iletişim kurarak IBAN bilgilerini paylaştıklarını ifade eden Topçu, yapılan bağışları ihtiyaç sahiplerine ekmek olarak ulaştırdıklarını kaydetti.

AMAÇ DAHA FAZLA İHTİYAÇ SAHİBİNE ULAŞMAK
Askıda ekmeğin Osmanlı döneminden günümüze uzanan bir yardımlaşma geleneği olduğunu hatırlatan Topçu, uygulamayı bu anlayışla başlattıklarını ve vatandaşların desteğiyle sürdürdüklerini belirtti.
Zaman zaman uygulamadan amacı dışında yararlanmak isteyenlerin olabildiğini de aktaran Topçu, ihtiyacından fazla ekmek almak isteyen kişilere müdahale ettiklerini söyledi. Ekmeklerin ihtiyaç ölçüsünde dağıtılmasına özen gösterdiklerini belirten Topçu, temel amaçlarının mümkün olduğunca fazla ihtiyaç sahibine ulaşmak olduğunu ifade etti.




