Yurt dışı ve yurt içi seyahatlerinde gittiği her noktadan kültürel ve tarihi değeri olan objeleri toplayan Uzm. Dr. Sıtkı Karaca, yarım asırlık birikimini gün yüzüne çıkarıyor. Karaca'nın koleksiyonunda; Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa gibi kutsal mekanlara ait simgeler, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın kaleme aldığı "Hak Dini Kur'an Dili" adlı Türkçe tefsirin yaklaşık 80 yıllık ilk baskıları, tıpkıbasım tarihi Kur'an-ı Kerim nüshaları ile ailesinden kalan ve geçmişi yüz yılı aşan bakraç ve pilav tepsileri gibi antika eşyalar yer alıyor.

A W777040 04

"Bunları toplaması da getirmesi de zor, bunlara değer biçilmez"

Özel hastanelerde yeni dönem: Denetim ve laboratuvar şartlarında değişiklik
Özel hastanelerde yeni dönem: Denetim ve laboratuvar şartlarında değişiklik
İçeriği Görüntüle

Koleksiyonun oluşum sürecini ve eserlerin manevi değerini anlatan Uzm. Dr. Sıtkı Karaca, "Yurt dışında 49 ülkeye gittim, 80 şehir gezdim. Her gittiğimde bir veya iki eşya aldım. Burada Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve ilk kıblemiz olan Kudüs'ün yer aldığı semboller var. Hürmet edilmesi gereken üç yer de burada bulunuyor. Bunun yanı sıra Elmalılı Hamdi Yazır'ın yazdığı ve ilk defa basılan 'Hak Dini Kur'an Dili' Türkçe tefsirinin ilk baskısı da yer alıyor; bu eserlerin yaklaşık 80 yıllık geçmişi vardır. Ayrıca annemden kalma ve öncesini düşündüğümüzde 100 yıllık olan tabaklar, pilav tepsileri ve bakraçlar bulunuyor. Bunların hepsini yaklaşık 50 yılda topladım. Toplaması da getirmesi de zor oldu, bunlara değer biçilmez" dedi.

A W777040 02

"İnsanların niyetinin iyi olduğunu görünce göstermeye başladık"

Eserleri geçmişte zarar görmemesi adına gizlediğini belirten Karaca, "Bazen gezdiriyoruz, bazen de saklıyoruz. Kötü niyetli insanlar olabilir düşüncesiyle önceleri saklıyorduk. Ancak insanların niyetinin iyi olduğunu görünce artık meraklılarına ve ziyaretçilere göstermeye başladık" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA