Eskişehir’in sanat yaşamına katkı sunan Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, kente kalıcı bir eser daha kazandırdı. Sempozyum kapsamında sanatçılar ve çocukların ortak çalışmasıyla hazırlanan “Atatürk ve Çocuklar” temalı anıt, 28 Ekim Çarşamba günü düzenlenecek törenle açılacak.
Tepebaşı Belediyesi tarafından hayata geçirilen çalışma, sempozyumun bugüne kadar ortaya çıkardığı dördüncü kolektif eser olma özelliğini taşıyor. Sanatçıların hazırladığı çocuk figürleri ile çocukların ürettiği pişmiş toprak çiçeklerin bir araya getirildiği anıt, Mustafa Kemal Atatürk’ü çocuklarla buluşturuyor.
Anıtın adını Eskişehirliler seçecek
Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, anıtın isminin Eskişehirlilerin katılımıyla düzenlenecek anket sonucunda belirleneceğini açıkladı. Daha önce “Sonsuz Cumhuriyet Anıtı” ve “Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı” örneklerinde olduğu gibi, yeni eserin adının da kent halkının oylarıyla seçileceğini belirtti.
Anket kapsamında Eskişehirlilerin oyuna sunulacak isimler şöyle sıralandı:
-
Cumhuriyet’in Çocukları
-
Atatürk’ün Çiçekleri
-
Atatürk’ün Dünya Çocukları
-
Atatürk’ün Çiçek Bahçesi
Başkan Ataç, anıtın sanatçılar, çocuklar ve kent halkının ortak emeğini yansıttığını belirterek tüm Eskişehirlileri hem açılış törenine hem de isim belirleme anketine katılmaya davet etti.
Sekiz sanatçı eserin hazırlanmasına katkı sundu
Anıtın üretim sürecine Ayşegül Veryeri, Ercan Dural, Tuba Önder, Nilgün Salur, Özgür Yıldız, Ümit Gürsoy, Japon sanatçı Mariko Okubo ve Fransa’da yaşayan Çinli sanatçı Yin Chang katkı sundu. Sempozyum konuğu Prof. Dr. Bilgehan Uzuner de çalışmanın hazırlanma sürecinde yer aldı.
Türkiye’de Atatürk temasıyla hazırlanan ilk kolektif eser olma özelliği taşıdığı belirtilen anıt, Cumhuriyet’in çocuklara duyduğu güveni ve geleceğe yönelik umudu sanat aracılığıyla anlatmayı amaçlıyor.
Açılış 28 Ekim’de yapılacak
Atatürk ve çocuklar temalı anıtın açılış töreni, 28 Ekim Çarşamba günü saat 11.00’de Tepebaşı Belediyesi Hizmet Binası’nda gerçekleştirilecek. Tören öncesinde saat 10.30’da bando gösterisi düzenlenecek.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, tüm Eskişehirlileri Cumhuriyet Bayramı öncesinde düzenlenecek açılış törenine katılmaya ve anıtın isminin belirlenmesine katkı sunmaya davet etti.


