Eskişehir Gastronomi Derneği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen “Yarının Genç Şefleri ile Buluşuyoruz” programı kapsamında Odunpazarı Şehit Hasan Önal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi. Programa, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Burhanettin Elçi, okul müdürü Filiz Kıvrak, öğretmenler, sektör temsilcileri ve staj yapan öğrenciler katıldı.
Programda konuşan Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik, gençlerin meslek hayatına güçlü bir başlangıç yapabilmeleri için eğitimin yanı sıra istihdam olanaklarının da önemine dikkat çekti. Arnik, “Bu gençler sadece kendi hayatlarını değil, ülkemizin geleceğini de inşa edecek. Biz de her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.
MESEM PROGRAMI İLE EĞİTİM VE İSTİHDAM EL ELE
Arnik, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sunduğu Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) programlarının, gençlerin eğitimden iş hayatına geçişinde büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. Öğrencilerin haftanın bir günü okulda teorik, dört günü ise işletmelerde pratik eğitim aldığını hatırlatan Arnik, mezun olduklarında hem lise diploması hem de ustalık ve usta öğreticilik belgelerine sahip olduklarını söyledi.
Arnik, “Öğrenciyken para kazanıp meslek öğreniyorsunuz. Sigorta primleri devlet tarafından karşılanıyor. Bu fırsatları değerlendirmezseniz, ileride çok daha yüksek maliyetlerle aynı yolu kat etmek zorunda kalırsınız” uyarısında bulundu.
STAJ VE İŞ GARANTİSİ SÖZÜ
25 yıllık mesleki tecrübesini öğrencilerle paylaşan Murat Arnik, genç şef adaylarına umut veren mesajlar verdi.
“Yarının beyaz ceketli saygın şefleri sizler olacaksınız. Dernek olarak sizlere staj ve okul sonrası iş garantisi veriyoruz” diyen Arnik, hangi alanda uzmanlaşmak isterlerse öğrencilerin yanında olacaklarını vurguladı.
İyi bir aşçı olmanın sırlarını da paylaşan Arnik, disiplin, cesaret, yeniliğe açıklık, tutku ve araştırma becerisinin önemine dikkat çekti. Aşçılığı “terapi gibi bir meslek” olarak tanımlayan Arnik, mutfağın bir öğrenme ve keşif alanı olduğunu söyledi.
KADIN GİRİŞİMCİLERE DESTEK
Arnik ayrıca kadın girişimcilerin işlettiği işletmelere yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, bugüne kadar 100’ün üzerinde kadın işletmeciyle birebir görüştüklerini ve öğrencilere staj ile istihdam olanakları sunduklarını dile getirdi.
Yetkililerden Teşekkür
Programda konuşan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Burhanettin Elçi, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile mesleki eğitimin büyük ivme kazandığını söyleyerek projeye katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür etti.
Okul Müdürü Filiz Kıvrak ise verilen desteğin öğrenciler için büyük anlam taşıdığını belirterek, “Eskişehir Gastronomi Derneği’ne ve sektör temsilcilerine şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.