“Arı üreticileri bu sene açıkçası umduğumuzu bulamadık. Sıkıntılar gittikçe artıyor, can çekişiyoruz. Önceki yıllarda başlayan kuraklık bu sene de devam etti. Buna ek olarak don olayları da yaşandı. Çiçeklenme dönemleri çok kısa sürdü. Arılar da yeterince polen ve nektar toplayamayınca gelişemediler” diyen Aşçı, arıcıların zor bir sezon geçirdiğini vurguladı.
Bal ve polen üretiminde büyük düşüş
Kuraklık nedeniyle arıların yeterince beslenemediğini belirten Aşçı, bunun üretime doğrudan yansıdığını ifade ederek, “Bu yıl polen üretimimiz, bal üretimimiz son derece azaldı. Eskişehir genelinde 400’ün üzerinde arıcı var ve hepsinin en büyük şikâyeti iklim krizi. Bu hasar nedeniyle üreticilerimiz destek bekliyor ancak yeterli desteği görmekte zorlanıyorlar” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleri artırmasına rağmen, enflasyon nedeniyle alınan desteklerin yetersiz kaldığını belirten Aşçı, üreticilerin maliyet baskısı altında ezildiğini söyledi.
Zincir marketlerdeki ucuz bal şüphe uyandırıyor
Zincir marketlerde satılan ucuz ballara dikkat çeken Aşçı, bu ürünlerin gerçek bal olma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Aşçı, “Bilimsel kurulun yaptığı hesaplamaya göre, bu yıl bir kilogram balın maliyeti 325 TL. Bu fiyatın altında satılan bir balı ‘bal’ olarak nitelendirmek mümkün değil. Üretici zaten bu maliyetin altında ürün satamaz. Buna rağmen 199 TL gibi fiyatlarla bal satışı yapılıyor, üstelik yanında bir kase hediye ediliyor. Bu durumun bakanlık tarafından mutlaka incelenmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Aşçı, 2024 yılında bu konuda incelemelerin artırıldığını ancak denetimlerin devam etmesi gerektiğini vurguladı.