Yeni bir oluşum olan ‘Yaşamak İstiyoruz’ Topluluğu Türkiye’nin dört bir yanında örgütleniyor. Topluluğun temel hedefi KYK yurtlarında mobbinge maruz kalan, diğer devlet yurtlarında kötü şartlar altında yaşamak zorunda kalan ve barınamayan öğrencilerin haklarını savunmak. Yakın bir zamanda gerçekleşen intihar vakaları, Aydın KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda asansör düşmesi sonucu vefat eden Zeren ve diğer olumsuzluklar neticesinde kurulan topluluk, Eskişehir ve diğer büyük kentlerde imza kampanyası başlattı. Eskişehir’de hedefleri 150 imza olan topluluk, şu an 200’den fazla imzaya ulaştı ve hedeflerini tamamladılar. Nihai amaçları ise bu imzaları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmak. Eskişehir’de stant açmaya devam edecek olan gönüllü öğrenciler, dağıttıkları yazılı açıklamada şu ifadeleri kulandılar:
“Son birkaç haftada en az 5, geçtiğimiz aylarda sayısız arkadaşımızı kaybettik. Bana bir gelecek yok diyerek okuduğu okulun yemekhanesinde intihar eden Resul, kaldığı KYK yurdunda intihar eden sıra arkadaşımız, hem çalışıp hem okumaya dayanamayan Samet, kaldığı yurtta cinayetle aramızdan ayrılan Zeren. Öğrenciler kaza diye geçiştirdikleri cinayetlere kurban gidiyor, geçim sıkıntıları ve gelecek kaygıları sebebiyle intihara sürükleniyor. Bize biçtikleri ‘kader’ bu ancak biz bir arkadaşımızın daha yasını tutmak istemiyoruz.”
Anadolu Üniversitesi’nde okuyan stantta gönüllü olarak imza toplayan Büşra Demir konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Ankara merkezli bir oluşumuz. Hiçbir siyasi partiye, örgüte ya da STK’ye bağlı bir topluluk değiliz. Bizim istediğimiz şeyler aslında çok basit şeyler ve giderilebilecek şeyler. Bunlar; yurtlardaki yemeklerin, asansörlerin denetlenmesi, intiharların engellenmesi, öğrencilere gerekli finansal ve psikolojik desteğin sağlanması… Kısaca sadece barınmak istiyoruz. Yaşamak istiyoruz. Psikolog, psikiyatrist fiyatlarını biliyorsunuz çok yüksek ve çoğu öğrencinin bırakın psikolog masraflarını karşılamayı, yurt ücretlerini ödeyecek hali yok. Ayrıca çoğu öğrenci yurtta barınamıyor. Mesela ben KYK yurdunda kalıyordum. Defalarca kez yemekleri şikayet ettim. Yemeğimin içinden salyangoz çıktığı bile oldu. CİMER’e vesaire şikayet ettim. Şikayet ettiğim için yurttan atıldım. Benim gibi bir sürü öğrenci var. Mükrime Hatun Kız Öğrenci Yurdu’nda da öğrenciler yurtlardaki intiharlara ve kazalara tepki göstermek istediler ama polis ve yurt yönetimi tarafından yurttan atılmakla tehdit edildiler. Bizim istediğimiz şey; bu sorunların giderilmesi, öğrencilere gerekli imkanların sunulması bu kadar.”
Anadolu Üniversitesi’nde okuyup, stantta gönüllü çalışan isimlerden bir diğeri ise Eylül Öztürk. Öztürk şöyle kaydetti:
“Biz bu imza kampanyasını bütün siyasi partilere, bütün vekillere göndereceğiz. Aslında siyaset üstü bir mesele bütün partilerin, vekillerin desteklemesi gerekiyor ama gördüğümüz kadarıyla da olmuyorlar. O yüzden imza kampanyası başlattık ki ses getirsin. Bu imzalar fazla olduğunda göz ardı edebileceklerini düşünmüyorum. Sosyal medya hesaplarımız da var. Öğrencilerle olabildiğince temas halinde olmaya çalışıyoruz. Yeni bir oluşumuz yayılmaya çalışıyoruz.”
2Eylül Haber