Eskişehir’de sebze üreticilerinin yaşadığı sorunlar devam ediyor. Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticiler Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, kentte üretim arzının fazla olması nedeniyle sebzelerin önemli bölümünün tarlada kaldığını söyledi. Kılıç, sorunun temelinde ise üretim planlamasının bulunmamasının olduğunu ifade etti.

“Sebze üretiminde ilk 10’dayız”

Eskişehir’de faaliyet gösteren üretici birliklerine ilişkin bilgi veren Kılıç, en büyük birliğin kendilerine ait olduğunu belirtti. Kılıç, “Eskişehir’de hâlihazırda 3 tane birliğimiz var. En büyük birlik bizim birliğimiz ve 275 üyemiz bulunuyor. Yıldırım Çiftliği ve Yeşil Sakarya’nın da yaklaşık 250 üyesi var. Bunun haricinde dışarıdan gelip üretim yapan arkadaşlarımız bulunuyor. Ancak onlar kayıtlı olmadığı için sayılarını bilmiyoruz. Türkiye genelinde sebze üretiminde ilk 10’a girdiğimizi ise çok iyi biliyoruz” dedi.

C9909866 Ce16 490F 90B1 08A21756E71E

“Ürünlerin yarısı tarlada kalacak”

Sebze üretiminde arz fazlasının üreticiyi zor durumda bıraktığını belirten Kılıç, ürünlerin önemli bölümünün satılamadan tarlada kaldığını söyledi. Kılıç, “Üretilen sebzelerin tarlada kaldığını görüyoruz. Üretim arzı fazla olduğu için üretilen ürünlerin, her yıl olduğu gibi bu sene de yarısı tarlada kalacak. Bunun en büyük sebebi maalesef Türkiye genelinde üretim planlamasının olmaması” diye konuştu.
Üretim planlamasının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ele alınması gerektiğini ifade eden Kılıç, bu konuda gerekli zeminin oluşturulmasını istedi.

“Vatandaş para eden ürüne yükleniyor”

Üretim planlamasının yapılmamasının her yıl benzer bir tabloya yol açtığını söyleyen Kılıç, üreticilerin önceki yıl para kazandıran ürünlere yöneldiğini belirtti. Kılıç, “Üretim planlaması olmadığından vatandaş, para eden ürüne bir sonraki yıl yükleniyor ve o ürünü daha fazla ekiyor. Fazla ekilince de ürünlerin hepsi maalesef tarlada kalıyor” ifadelerini kullandı.
Kılıç, üreticilerin yaşadığı sorunların çözümünde Ziraat Odaları ve Tarım ve Orman Bakanlığına da önemli görevler düştüğünü söyledi.

TEKNOFEST’te dikkat çeken proje: Jet dron ve VTOL İHA
TEKNOFEST’te dikkat çeken proje: Jet dron ve VTOL İHA
İçeriği Görüntüle

Sonbahar yağışları domatesi vurdu

Sonbahar yağışlarının tarım açısından hem olumlu hem de olumsuz etkilerinin bulunduğunu belirten Kılıç, özellikle domates üreticilerinin yağışlı havalardan zarar gördüğünü söyledi.
Kılıç, “Sonbahar yağmurları üretici için faydalı mı derseniz, şu anda bizim domates üreticisine zararlı. Havalar sürekli yağışlı ve kapalı gittiği için domateslerde leke oluşuyor. Bu da kaliteyi düşürüyor” dedi.
Öte yandan yağışların ekim alanları açısından bazı olumlu etkileri olduğunu belirten Kılıç, “Ekin yerleri biçildi, anız olan yerler var. Yağışlar toprağın en azından su ihtiyacını karşılıyor. Barajlarımızı ve göllerimizi doldurması açısından düşünürsek tabii ki faydası var” ifadelerini kullandı.

Muhabir: İlksen Akkan