AİLE FACİALARI YAŞANABİLİR
Esnafın durumunun içler acısı olduğunu aktaran Başkan Bahar Bilen, “Küçük ve orta ölçekli esnaf arkadaşlarımız bugün yüzde doksana yakın borçlu. Vergi ve sosyal sigortalar kurumu tarafından esnafa tedbirler konulmuş. Dolayısıyla işçinin ve çalışan personelin maaşını ödemekte zorlanıyorlar. Ödeyemiyorlar. Mal tedarik etmekte zorlanıyorlar. Kalan yüzde 10’luk kısmıyla nakit alışveriş kısmında kendini iademe ettirmeye çalışıyorlar. Bu da çok zor duruma sokuyor kendilerini. Kendilerince bir çözüm üretmeye çalışıyorlar. Birçoğu yakınlarının üzerine eşinin, çocuğunun, oğlunun üzerine devredip yeni bir sayfa açıp ayakta kalma, kendilerini koruma mücadelesi veriyorlar. Bu durum önümüzdeki günlerde sosyal patlamalara, sosyal vakalara, aile facialarına dönüşmesi söz konusu. Dolayısıyla bununla ilgili bakanlığımız ivedilikle bir önlem almalı. Yoksa önümüzdeki günlerde esnaf arkadaşlarımızı iyi günler beklemiyor” dedi.
“İYİ GÜNLER BEKLEMİYOR”
Sabahtan akşama kadar adisyon sayarak çözüm olamayacağını kaydeden Bilen, “Birde bu esnaf arkadaşlarımız da güvensizlik de oluşturuyor. Bunun da daha adil bir vergi modeli üzerinde çalışarak dolaylı vergi yükünden esnaf arkadaşlarımızı kurtararak onların da para kazanmasınız sağlamak ve ayakta kalmasını sağlamalılar. Gelirler giderleri karşılamıyor şu gidişatta. Bunla ilgili de çok acil bir yapılandırma yapılmalı yoksa iyi günler beklemiyor bizi” diye konuştu.
“HOYRATÇA ÇOĞALMALAR VAR”
Dışardan farklı sektörlerden sektörlerine ciddi eğilimler olduğunu ifade eden Bilen, şöyle devam etti:
“Bunlar da tabi sıcak para dönüyor mantığıyla farklı sektörlerden bizim sektörümüze epey eğilim gösterenler var. Biz de kepenk kapanma söz konusu olmuyor. Çünkü maliyetli işletmeler biliyorsunuz. Ucuz bir şekilde devretmeye çalışıyor arkadaşlarımız. Devirler artmış durumda. Yılbaşından bu tarafa 60’a yakın esnaf arkadaşımız kapatmış ama buna rağmen 110’un üzerinde yeni işletme açılmış. Dolayısıyla hoyratça bir çoğalma var. Bu hoyratça çoğalmalarda bizi zor duruma sokuyor. Maliyet hesabı bilmeyen, işin ehli olmayan insanlar sektörümüze ilgi gösterip geliyorlar. Bu hoyratça çoğalmalar haksız rekabete sebep oluyor.”