Buz Ateşi
Yalı Park Balo & Davet
Eskişehir
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.48
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2439.0
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    62736.13$

Cumhur İttifakı “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da oldu”

15 Nisan 2024, Pazartesi 07:49

Yerel seçimler bitti. Vatandaşın geçim derdi seçimin neticesini belirledi.    Gerçekten AK Parti için de, ana muhalefet partisi CHP için de sürpriz sonuçları olan bir seçim dönemi geçirdik. Dar, sabit gelirli ve özellikle emeklilerin iktidar partisine ve ortaklarına ya sandığa gitmeyerek, ya da geçersiz oy kullanarak, az miktarda da olsa muhalefet partilerine oy vererek cezalandırmayı tercih ettiğini gördük.  Son yılların en düşük katılımlı seçimini gerçekleştirdik.
Bu aslında hem iktidar partisine ve ortaklarına hem de muhalefet partilerine verilen tepki mesajı gibiydi.

Seçimin büyük kaybedeni İYİ Parti ve onun lideri Meral Akşener oldu. CHP’nin meclise girmesinde verdiği desteği unuttu. Oluşturulan 6’lı masadan kalkması, öfkeli konuşması sonrasında tekrar oturması ile başlayan kötü süreç;  Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdiği ve kendileri ile mitingler yaptığı Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş gibi isimlere seçim kampanyası boyunca yüklenmesiyle zirve yaptı. Vatandaş nezdinde söylemlerinin “hangisi doğru” sorusunu sordurttu. Netice olarak da oy oranı yüzde 10’lar hatta yüzde 17’lerde konuşulan İYİ Parti bu seçimde yüzde 4’ün altında oy olarak adeta çakıldı.
Eskişehir’de Büyükşehir Belediye Başkan adayını ilk açıklayan partiydi.
Kendisini genel seçimlerde billboard ilanlarından tanıdığımız ve bence en önemli özelliği milletvekili adayı olması olan Melih Aydın Eskişehir’e Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapıldı. Sonrasında da siyasette oldukça tecrübeli rakiplerinin seçim kampanya çalışmaları karşısında adeta kaybolup gitti.

AK Parti ve Cumhur İttifakı adayı Nebi Hatipoğlu gerçekten çok çalıştı. Çalmadık kapı bırakmadığı gibi televizyon ekranlarından eksik kalmadı. Projelerini anlattı, gönüllere girmeye çalıştı. Öylesine çalıştı ki; sayesinde bereketli bir seçim süreci geçirildi. Ancak mevcut genel ekonomik koşullar Hatipoğlu’nun seçilmesine yetmedi. AK Parti cephesinde Odunpazarı adayı Özkan Alp da bence gücü yettiğince çalıştı. Tepebaşı adayı Hamit Yüzügüllü ise daha ilk iki hafta sonunda sanki pes etti. Şahsi olarak yerel basında ilan ve reklamlarda yer almamasıyla da bana seçim kampanya çalışmaları için adeta “Dostlar alışverişte görsün” dedirtti.  Cumhur İttifakı ve CHP arasında geçen seçimde merkezde yerel basında bütün adayların ilanları yayınlanırken, bir gün dahi ilanı yayınlanmayan tek belediye başkan adayı olarak dikkatimi çekti. Yeri gelmişken AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak’ın hakkını teslim etmek gerekir. Seçim döneminde göreve getirilmesi sonrasında bence küskünleri barıştırmak, parti teşkilatını yeniden toparlamak ve seçimde adaylarının başarısı adına çok ciddi mesai harcadı.

CHP’de ise 10 Ocak tarihine kadar devam eden belirsizlik adayların açıklanması ile birlikte toparlanma sürecine girdi. Odunpazarı’nda Kazım Kurt kurmayları ile birlikte sahaya indi. Tepebaşı’nda ise zaten Ahmet Ataç’ın ismi yetti.  Pek çok kesime göre sürpriz bir isim olarak açıklanan Büyükşehir adayı Ayşe Ünlüce hem kendisinin, hem ekibinin, hem de iki tecrübeli başkanın çabaları ile başlardaki tanınırlık sorunu çabuk aştı. Genel Başkan Özgür Özel ve Eskişehir’in 25 yıllık tarihine damga vuran Yılmaz Büyükerşen’in desteği ile seçimi kazanmasını bildi. Ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün gecesinde yaptığımız sohbette CHP İl Başkanı Talat Yalaz ile şimdi başkan olan Ayşe Ünlüce’nin adaylığını konuşmuştuk. Meraklı sorularımıza özgüvenli cevaplar veren, Ayşe Ünlüce ile seçimi kazanacaklarına inanan, her konuştuğunda kendisine çok güvendiğini belirten CHP İl Başkanı Talat Yalaz’ı da yanıltmamış oldu.

Şehrimizdeki seçim sonuçlarını özetlersek bana göre AK Parti ve Cumhur İttifakı Özkan Alp’ın Odunpazarı Belediye Başkanlığı adaylığı ile yıllarca başkanlığını yaptığı ve kesin favori olduğu Beylikova İlçesi’ni ve yine Hamid Yüzügüllü’nün Tepebaşı Belediyesi’ne adaylığı ile başkanlığını yaptığı ve yine kesinlikle favori olduğu Sivrihisar İlçesi’ni CHP’ye kaptırdı. Özetle denilebilir ki; Cumhur İttifakı  “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da oldu!”

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.