Buz Ateşi
Yalı Park Balo & Davet
Eskişehir
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2441.3
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    63009.09$

Şehri koruyan turizm

15 Nisan 2024, Pazartesi 07:42

Zaman zaman bu köşede Eskişehir turizmi üzerine düşüncelerimizi yazıyoruz. Yakın bir geçmişte Eskişehir Ticaret Odası’nın dergisine de Eskişehir turizmi üzerine düşüncelerimi yazmıştım. 40 yılı aşkın meslek hayatımızda, Eskişehir’de bu bayramda gördüğümüz kadar turist görmedik. 100 bine yakın yurttaş bayram tatilini geçirmek için Eskişehir’i tercih etti. Ekonomik kriz döneminde bu durum Eskişehir’e can suyu oldu. Turizmin Eskişehir’i de koruduğu ortaya çıktı. 

KRİZLER İLE MÜCADELE 
Ülkemizde daha ilkokul öğrencisi olduğumuzdan bugüne kadar enflasyon ve ekonomik kriz lafını sürekli duyduk.  İktidarlar değişmiş, koalisyonlar kurulmuş, ancak ekonomik krizler, enflasyon canavarı bir türlü yok olamamış. Ekonomik krize sabit gelirliler, başta biz olmak üzere, çiftçi, küçük esnaf, işçi ve memur yüksek enflasyona dayanmaya çalışıyor. İşte bu kriz ortamında Eskişehir’de her gün artan turizm cam simidi oldu.9 gün süren uzun bayram tatiline kadar da, gördüğümüz büyük çapta turizm hareketini görmemiştik. Eskişehir’in hem Tepebaşı hem de Odunpazarı ilçesine turistler oldukça para aktarımında bulundu. Çibörek dükkânlarının önün de çok uzun kuyruklar oluştu. Çarşılar hareketlendi. Esnaf bayram tatilini unutarak, işyerlerinin başında bulundu. Ülkemizin turizm bölgeleri kadar, Eskişehir turist gördü.  

SIFIR TURİSTTEN 100 BİN TURİSTE 
Son yaşadığımız büyük depremden sonra, o bölgeye yapılan turizm hareketlerinin de Eskişehir ve Kapadokya’ya kaydığını turizmciler söylüyordu. Bunu uzun bayram tatilinde canlı olarak gördük.  Yüksek enflasyonun ve halen süren ekonomik krizin yaşandığı günlerde, şehirde yaz mevsiminin de başlamasıyla artan yoğunluk, şehre sıcak para girişine neden oluyor. Ülkemizin her yerinde Eskişehir’in şehir olarak bir ağırlığı olduğunu görüyoruz. Komşu ülkelerden Bulgaristan ve Yunanistan ile Makedonya, Bosna Hersek gibi ülkelerden de Eskişehir’e çok sayıda turist geliyor. Belki biz şehirde yaşadığımız için çok şeyin farkına varamıyoruz.

UKOME KARARI UYGULANMALIDIR 
Uzun bayram tatilinin hemen yerel seçimin sonrasına gelmesi nedeniyle, UKOME kararı ile Odupazarı’nın tarihi bölgesinin araç trafiğine kapalı olma uygulamasından vazgeçilmesi, tarihi bölgede karışıklığa neden oldu. UKOME’nin yerinde kararı hemen uygulamaya yeniden koyulmalıdır. Çünkü taşıt trafiği turizm hareketini olumsuz yönde engelliyor. Turist rahatça gezemiyor. 25 yılda Yılmaz Büyükerşen’in turizm için yaptığı yatırımlar meyvesini verdi. Eskişehirliler bu açıdan da kendisini unutmayacak. 

TAKSİ SAYISI 
Turistler taksi bulamadı. Eskişehir’de taksi sayısının artması gerekiyor. Müzeler turizmi arttırıyor. Büyükşehir Belediyesinin değişik müzeleri, ilgi çekiyor. Eskişehir’de bir müze yokken, bugün 40 müzemiz var. Bu kolay olmadı. Büyükerşen’in çalışmaları ile bu noktaya geldik. Yeni başkanımız Ayşe Ünlüce, düzenlediği ilk basın toplantısında, Sivrihisar başta olmak üzere, Çifteler, Mihalıççık ve diğer ilçelerimizde de turizm potansiyelinin değerlendirilerek, Eskişehir’deki turizm hareketine paralel geliştirileceğini söyledi. Eskişehir Senfoni orkestrası ve tiyatrosu ile turizm yurtdışı turizme de açılır.   
Ülkemizin her yerinde Eskişehir’in şehir olarak bir ağırlığı olduğunu görüyoruz. Komşu ülkelerden Bulgaristan ve Yunanistan ile Makedonya, Bosna Hersek gibi ülkelerden de Eskişehir’e çok sayıda turist geliyor. Belki biz şehirde yaşadığımız için çok şeyin farkına varamıyoruz.  Avrupa’nın turizm acenteleri,  Eskişehir’i turizm şehirleri içine aldı. Mesela, Eskişehir’de dünya çapında modacımız  “Zühal Yorgancıoğlu Moda Tasarım Müzesi” var. Balmumu Müzesi, Oya-nakış müzesi, Hamam müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi en çok ilgi çeken müzelerimizin başında geliyor. Önümüzdeki dönemde müzelerimiz daha da artacak. Diğer ilçelerimizdeki potansiyelde devreye girdiğinde, Eskişehir’in turizm açsısından geleceği de daha parlak olacak.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.